Vârful aisbergului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din momentul în care am decis să fac pasul din arena performanţei în cea a politicii şi, mai ales, pe timpul campaniei electorale, toţi cei care m-au încurajat şi m-au susţinut, mi-au cerut la unison, să fac tot ce pot pentru a convinge senatorii şi deputaţii din Parlamentul României că sportul românesc trebuie salvat.

Or, acum, când suntem în pragul deschiderii noii legislaturi, am obligaţia morală de a spune şi a face exact ce mi s-a cerut şi ce am promis: să nu abandonez sportul pentru politică, ci să promovez politica sportului pe scena parlamentară!

În spaţiul oferit cu generozitate de cotidianul Adevărul, invit să mi se alăture toate vocile celor care au înţeles că problema în sine e cu mult mai gravă decât o reflectă puţinătatea medaliilor şi titlurilor olimpice sau mondiale. Aceasta nu reprezintă, însă, decât vârful aisbergului aflat în derivă şi a cărui bază se topeşte vâzând cu ochii. Problema reală a României nu priveşte atât curba prăbuşită a înaltelor performanţe sportive, cât mai ales starea de sănătate a populaţiei, reflectată în potenţialul generaţiilor tinere!

Statisticile sunt deja îngrijorătoare! Centrul de calcul şi statistică din Ministerul Sănătăţii ne pune în gardă că 60% din adulţii români sunt supraponderali, ca şi 40% din copii! E dramatic însă că 30% din aceştia din urmă sunt deja obezi! Inutil să mai adaug că 75% din bolile contemporane sunt generate de obezitate. Potrivit Societăţii Române de Endocrinologie, obezitatea infantilă a devenit în România o adevărată epidemie, crescând de 20 de ori mai mult în ultimul deceniu! Motivele acestei veritabile tragedii naţionale? Mâncarea prea bogată în zaharuri şi activitatea fizică, în şcoli şi în afara lor, redusă la un nivel simbolic.

Ajungem, astfel, la ceea ce ne doare şi ar trebui să ne preocupe major: obligativitatea de a produce o schimbare radicală de viziune asupra educaţiei fizice în mentalitatea noastră, a românilor. Ne trebuie o revoluţie în gândire, pentru a da şanse copiilor noştri, care sunt viitorul acestei naţiuni! De aici trebuie să pornim, şi acest lucru mi-l propun ca obiectiv prioritar în mandatul meu de parlamentar.

E pur şi simplu bulversant să constaţi că, deşi a ajuns şi la noi moda cu „mersul la sală”  - ceea ce e foarte bine-  prea puţini părinţi îşi cresc copiii în cultul pentru mişcare,  iar orele de educaţie fizică din şcoli sunt privite şi tratate fie ca o corvoadă, fie ca o încărcare obositoare pentru programul elevilor!

În realitate, este dovedit statistic, ştiinţific, de Eurekalert, că elevii care au făcut 40 de minute de exerciţiu fizic pe zi, timp de trei luni, au înregistrat o creştere de 3.8 puncte la testele de inteligenţă. Medicii britanici, citaţi de BBC, au demonstrat că, efectuând doar 15 minute de exerciţii zilnice, fiecare adult îşi poate creşte speranţa de viaţă cu trei ani. Sau, ca să conştientizez şi tinerele mame, voi cita un studiu american, prezentat de FOX News, care semnalează că până şi copiii în vârstă de 3 ani, deja obezi, pot fi ameninţaţi de boli de inimă!

Acestea sunt realităţile la care trebuie să ne raportăm în procesul de revoluţionare a mentalităţii noastre privind nevoia imperioasă de mişcare, de exerciţiu fizic şi acesta este pariul meu cu mandatul de parlamentar, provocarea pe care o adresez tuturor colegilor mei, senatori şi deputaţi, la începutul sesiunii legislative: haideţi să dăm o şansă copiilor noştri, viitorului României!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite