Un eveniment aparte!

0
0
Publicat:

In adevăr, într-un moment aparte se constituie concertul simfonic al Filarmonicii bucureștene, concert de muzică ce provine din spațiul slav, lucrări de sorginte rusă și ucraineană.

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Melomanii de vârsta a treia, credincioși ai concertelor săptămânale ale Atheneului, pot rememora această tipologie a simfonicelor timpului, alcătuire a programelor întâlnite prioritar în anii 50 și chiar 60 ai secolului trecut. Erau denumite anume cu acel specific „label” acreditat în epocă, anume muzică rusă și sovietică!

Căci de la momentele simfonice semnate de Glinka sau de Mussorgski, de la creațiile lui Ceaikovski sau Rachmaninov și până la cele aparținând lui Șostakovici sau lui Haciaturian, un întreg tezaur de valori componistice purta o titulatură caracteristică, de ansamblu, cea care aparține acelei epoci! Este perioadă pe parcursul căreia sovietizarea tindea să domine cultura. Nu s-a reușit acest lucru decât parțial.

Revenind la datele concertului, menționez că a fost condus de dirijorul rus Dmitri Liss un maestru de temeinică acreditare prioritar în spațiul imens al Rusiei actuale.

Este laureat cu titlul de Artist Emerit, titulatură cu care erau răsplătiți, inclusiv la noi, în deceniile de mijloc ale secolului trecut, artiștii de importantă acreditare. Trebuie recunoscut, inclusiv în ce privește conducerea orchestrală, școala rusă se situează în continuare, astăzi, la nivelul cel înalt al pedagogiei actului dirijoral.

Util de menționat faptul, Simfonia a 10-a de Dmitri Șostakovici, lucrare amplă prezentată în partea secundă a programului, și-a avut prima audiție în urmă cu șapte decenii, la Petersburg – pe atunci rebotezat Leningrad -  în chiar anul morții lui Stalin, în anul 1953! Indiscutabil, această creație amplă, în patru părți, este marcată de tensiunea momentului istoric, admirabil potențat în simfonismul marelui compozitor.

In planul construcției simfonice, un motiv cu sens de semnificativă monogramă, își găsește locul inclusiv în această lucrare; la fel ca și în alte creații ale autorului. Sentimentul dramatic potențează în acest caz o expresie muzicală densă, covârșitoare, susținută de o orchestrație de puternică forță expresivă. Este o relație care l-a acreditat pe compozitor drept muzician al marilor drame ale deceniilor de mijloc ale secolului al XX-lea.

Momentele primei părți ale concertului s-au bucurat – cum era firesc - de atenția specială a publicului. In interpretarea violonistului Valentin Șerban a putut fi audiat Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de Alexandr Glazunov. Este una dintre cele mai populare creații ale compozitorului rus, lucrare scrisă în primii ani ai secolului trecut. Indiscutabil, regăsești aici date componistice ale marilor compozitori ruși ai momentului, anume lirismul ceaikovskian, susținerea orchestrală de o sugestivă valoare timbrală, fapt ce amintește de măiestria aparte a muzicii lui Rimski-Korsakov.

Evoluția violonistică nu etalează în acest caz valori ale unei virtuozități gratuite. Dinpotrivă, întâlnim aspecte ale unei comunicări sensibile, inteligent conduse, date pe care violonistul Valentin Șerban le pune în valoare cu elocvența unei înalte măiestrii probate inclusiv în marele spațiu internațional al vieții muzicale actuale. Nu trebuie uitat, în urmă cu doar câțiva ani a fost premiat cu distincția supremă a marelui concurs enescian.                                        De un interes aparte s-a bucurat lucrarea inițială a programului, Quinglong – Azure Dragon, lucrare datorată compozitoarei Olga Viktorova, din Rusia, artistă ce a ținut a fi de față personal, în Sala Atheneului, cu prilejul prezentării lucrării domniei sale. Coloritul orchestral de maximă pregnanță, de anume inspirație pentatonică deloc agresivă, de o sugestivă forță a comunicării, au fost datele importante ale acestui extins tablou simfonic. Este o lucrare la care dirijorul o prețuiește în importantă măsură dat fiind faptul că a prezentat-o - tot domnia sa - în primă audiție absolută, cu un deceniu în urmă. Iar aceasta în compania Orchestrei Simfonice Ural. 

Trebuie menționat cu special interes faptul potrivit căruia, pe parcursul acestui concert simfonic, poziția violonistului concert-maestru a fost susținută de încercatul Ștefan Horvath, muzician de o extinsă experiență artistică profesională.

Materialul a apărut anterior în revista Actualitatea Muzicală.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite