TVR şi reinventarea genului epistolar în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu poate ea, în ruptul capului, Televiziunea Română să devină interesantă, atractivă, o prezenţă reală, semnificativă pe piaţa media din România. Mergeţi într-un hotel oarecare şi vedeţi pe ce poziţie din telecomandă se află TVR 1, de pildă! şi orice discuţie pe această temă îşi dovedeşte inutilitatea.

În schimb, TVR revine periodic în centrul atenţiei din cauza scandalurilor din jurul ei, mai exact din pricina politizatei, diletantei şi aberantei ei conduceri.

Astăzi, în frunte cu o cetăţeană pe nume Doina Gradea care, în contextul actual, acela în care fostele secretare (mă rog, domnia-sa a fost asistentă personală) ajung să deţină posturi importante, chiar de miniştri, s-a trezit binecuvântată, prin voinţa expresă a PSD şi a lui Daddy Dragnea, cu funcţia de preşedinte-director general al TVR. Funcţie echivalentă cu aceea de ministru.

Reamintesc că doamna Doina Gradea a devenit director general interimar în luna septembrie a anului 2017. După ce a fost membră, din partea PSD, desigur, a fostului Consiliu de Administraţie. Poziţie din care a avut o contribuţie importantă în reuşita operaţiunii de înlăturare din funcţie a predecesoarei domniei-sale, d-na Irina Radu. Nici aceasta chiar o lumină în fruntea managementului TVR.

Din primăvara acestui an, d-na Doina Gradea s-a văzut unsă şefă cu acte în regulă. Credeţi că a făcut de atunci ceva notabil? Că venirea ei în fruntea SRTV a produs vreun reviriment în activitatea tot mai sleită a bătrânei doamne din Calea Dorobanţi nr. 191? Nici vorbă! Doamna Gradea a provocat ori are la activ numai eşecuri (cel de la Eurovision înseamnă unul de proporţii inimaginabile, ne pregătim pentru cel de la Cerbul de Aur) şi scandaluri de presă în cascadă. Ca la piaţă, ca în baruri frecventate de inşi de mâna a doua. Cel din jurul înregistrărilor cu cântec ale lui Dragoş Pătraru, scandal care arată ce gândeşte, cât şi cum gândeşte, ce IQ are, ce face, cum îşi petrece vremea la serviciu, cum vorbeşte în intimitate, cât de educată este şi cât de deficitară la capitolul şapte ani de acasă şi cum încasează degeaba a leafă fabuloasă (ceva în jurul a 20.000 de lei pe lună) nu înseamnă decât vârful icebergului. Se pare că doamna Gradea este chiar mulţumită de controversele iscate în jurul TVR de ilustrissima ei persoană (doar aşa a ajuns să fie cunoscută şi de alţii decât cei din Asociaţia de locatari), dacă ţinem seama de faptul că, atunci când a monologat complet deplasat în faţa Comisiei parlamentare de specialitate (o anume Diana Tuşa, deputata traseistă, ieri la PNL, azi la PSD, mâine sper eu definitiv acasă, ocupându-se partinic de asta) a avut grijă să spună că de când a preluat ea conducerea instituţiei s-a scris despre TVR mai mult ca niciodată.

Partea proastă e că nu s-a prea scris de bine. Din contră. Chiar în zilele acestea, când TVR înregistrează, în fine, audienţe civilizate graţie Campionatului Mondial de fotbal şi nu datorită nu ştiu căror eforturi proprii, diletantismul comentatorilor este pus la zid de presă, pe reţelele sociale şi asta pe bună dreptate.

Şi tot în zilele acestea, situaţia din ce în ce mai tensionată din Calea Dorobanţi nr. 191 determină o neaşteptată revigorare a genului epistolar în România. După ce am avut parte de o Scrisoare deschisă adresată însăşi doamnei Gradea de 7 membri ai Consiliului de Administraţie revoltaţi de felul în care, din înalt ordin politic, preşedintele-director general şi caricaturalul Comitet director al TVR au pus capăt colaborării cu Dragoş Pătraru, iată că a a mai apărut pe piaţă o scrisorică, defel pierdută. Este semnată de dl. prof.univ. dr. Sorin Ilieşiu, regizor şi cadru didactic la UNATC, membru al aceluiaşi Consiliu de Administraţie.

Nu, dl. Ilieşiu nu se adresează d-nei Gradea, ci preşedintelui PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea. Acelaşi care l-a desemnat şi pe el, şi pe d-na Gradea în noul Consiliu de Administraţie al TVR. Trec peste faptul că însuşi dl. Sorin Ilieşiu este ceea ce se cheamă o persoană controversată, având în vedere spectaculoasele loopinguri politice ale domniei-sale. Căci nu e tocmai de colea ca din membru locvace al GDS să ajungi, în legislatura trecută, parlamentar al PSD. Trec şi peste detaliul că dl. Ilieşiu identifică, numeşte anomalii cât casa în activitatea Televiziunii publice. Lucruri despre care am scris şi eu de nenumărate ori pe adevărul.ro.

Mă interesează, în schimb, persoana destinatarului. Nimeni altul decât preşedintele PSD. Dl. Liviu Dragnea. Un om politic căruia nu îi discut acum calitatea şi moralitatea, ci doar funcţia de şef de partid căruia i se adresează cineva spre a-i cere să facă ordine în ograda TVR, o instituţie care conform legilor în vigoare ar trebui să fie complet depolitizată.

Până mai ieri, am auzit până la saturaţie că, odată numiţi şi validaţi de Parlament în CA al TVR şi SRR, reprezentanţii partidelor, ai Guvernului şi Preşedinţiei ar fi obligaţi prin lege să înceteze orice legătură cu cei care i-au desemnat. Tocmai spre a asigura astfel independenţa editorială a mediilor publice de informare.

Demersul d-lui Sorin Ilieşiu contrazice categoric toate aceste ziceri. Demonstrează cât de reală este povestea referitoare la controlul politic exercitat asupra TVR şi SRR. Un control care face astfel ca atât Televiziunea cât şi Radioul, publice amândouă, să nu fie altceva decât nişte agenţii guvernamentale mascate. Goarne media ale politicului. Ale puterii.

Ce credibilitate mai pot avea ele în astfel de condiţii? Nici una.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite