Trei idei pentru o altă Românie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
crestere economica. Foto pixabay

Cei mai mulţi simţim că România are o nevoie acută de schimbare. Cred că o altă Românie - mai bună, mai dreaptă, mai dezvoltată – mai este încă posibilă! Vă prezint, pe scurt, trei idei prin care o altă Românie poate deveni realitate.

500.000 de copii cu bani puşi deoparte

Din cei 4 milioane de copii ai României, doar 29% dintre familii economisesc pentru aceştia, sub media mondială de 34%. Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala reprezintă doar 9%. Dacă s-ar investi alocaţia timp de 18 ani, tinerii ar putea începe viaţa cu aproximativ 45.000 de euro, conform unor estimări ale analiştilor financiari.

Românii au zeci de miliarde de euro în depozite bancare, care pot fi angrenaţi în economia reală printr-o bună funcţionare a pieţelor financiare, cu un cadru de reglementare predictibil şi modern.

Dublarea numărului de antreprenori

În România, sectorul firmelor este subdimensionat raportat la mărimea pieţei autohtone şi comparativ cu celelalte ţări europene. În 2019, ţara noastră avea 29 companii la 1000 locuitori, la jumătate faţă de media Uniunii Europene, de 58 companii.

Creşterea numărului de antreprenori reprezintă, în viziunea mea, o prioritate absolută pentru dezvoltarea României şi rămânerea oamenilor în ţară.

1% din PIB în plus la creşterea economică anuală a României

Cu o creştere economică dezechilibrată, bazată pe consum, modelul economic al ţării noastre este nesustenabil pe termen lung. Creşterea economică mai este limitată şi de aportul negativ al factorului muncă, din cauza depopulării ţării şi a îmbătrânirii populaţiei. Numărul românilor apţi de muncă este mai mic de la an la an. Rata de creştere economică a României depinde în prezent - şi va depinde şi mai acut în viitor - de contribuţia factorului capital şi a factorului total de productivitate.

Cred că soluţiile pentru atragerea de capital şi creşterea veniturilor publice includ adoptarea Legii holdingului. Cu zeci de miliarde de euro în depozite bancare, banii românilor pot fi angrenaţi în economia reală prin flexibilizarea reglementărilor pieţelor financiare şi de capital (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bursă, asigurări etc.). Atragerea investitorilor se poate realiza prin simplificarea şi reducerea impozitării câştigului de capital prin reţinerea la sursă şi adaptarea legislaţiei pentru parteneriatul public privat pentru proiecte sectoriale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite