Trădarea lui Marcel Ciolacu

0
0
Publicat:

Imaginea guvernului României a fost pusă la grea încercare în ultimele zile de conducătorii ministerelor de forţă care au reuşit performanţa de a ţine capul de afiş în toată mass-media internă, dar şi internaţională. Atât liberalul Lucian Bode, ministrul de Interne, cât şi pesedistul Vasile Dîncu, ministrul Apărării, au fost luaţi în vizor de către presă fie prin prisma unor uriaşe gafe de comunicare, fie pentru neregulile din organizarea unei licitaţii (BMW) ale cărei fire duc direct la Palatul Cotroceni.

Dacă România ar fi fost un stat de drept, cu o democraţie funcţională şi cu instituţii puse în slujba cetăţeanului, nu a clientelei de partid, atât Bode, cât şi Dâncu ar fi trebuit să îşi dea demisia de onoare şi să elibereze cele două posturi pentru a fi ocupate de persoane ceva mai competente, capabile să facă faţă rigorilor pe care le impun uniformele care reprezintă imaginea cele două ministre. Dâncu şi Bode sunt însă două marionete, paraşutate la vârful unor instituţii cheie, cum este ministerul Apărării şi cel de Interne, pentru a reprezenta interesele păpuşarilor care îi manevrează din umbră.

Criza de imagine de la nivelul ministerelor de forţă a fost, însă, o bună oportunitate pentru a vedea în ce ape se scaldă Marcel Ciolacu, liderului celui mai important partid din ţară, şi ce sacrifici este dispus să facă pentru liniştea sa în fruntea partidului. Dacă pe Vasile Dâncu, colegul său de partid, Ciolacu l-ar fi tras imediat pe linie moartă, fiind pe punctul să-i ceară chiar el demisia din guvern, dacă nu s-ar fi opus Nicolae Ciucă, lucrurile nu au stat la fel în cazul liberalului Bode. În apărarea căruia Marcel Ciolacu s-a lansat cu toată forţa, ajungând chiar să falsifice istoria recentă a PSD, doar ca să-i salveze pielea şi imaginea.

Astfel, într-un interviu acordat unui site de ştiri, întrebat despre contractul pe care Ministerul de Interne l-a atribuit firmei deţinute de Michael Schmidt, prietenul şi sponsorul lui Klaus Iohannis, pentru a furniza 600 de BMW-uri Poliţiei Române, Marcel Ciolacu a declarat că: „Este un atac asupra unui minister foarte important, care poate duce la o destabilizare a statului român şi a ordinii publice.(…)Vă mai aduceţi aminte când era Victor Ponta? Cu dottore. E acelaşi tablou pe care l-am avut în timpul lui Victor Ponta. Aceeaşi maşinărie, aceeaşi şmecherie şi aceleaşi atacuri.”

O celebră zicală spune că „dragostea orbeşte”. În cazul lui Marcel Ciolacu, se pare că dragostea şi tâmpeşte. De când îi zboară fluturaşi prin stomac, dar şi prin creier, „îndrăgostitul” Ciolacu nu mai ştie dacă este preşedintele PSD sau al PNL. Trecând peste absurditatea faptului că dezvăluirile presei despre o  posibilă faptă de corupţie care implică ministerul de Interne şi pe liberalul Lucian Bode ar duce la destabilizarea ţărişoarei, Ciolacu aruncă o flegmă direct în obrazul pesediştilor.

Fie actualul lider al PSD a fost plecat din ţară în timpul guvernării Ponta, fie a fost la vânătoare cu bunul său prieten Omar Hayssam, altfel ar fi ştiut că Victor Ponta nu şi-a dat demisia din funcţia de premier în mandatul lui Traian Băsescu, ci în mandatul lui Klaus Iohannis, partenerul de coaliţie al domnului Marcel Ciolacu. Cel care s-a erijat în adversar al PSD (Ciuma Roşie) şi coordonat personal de la Cotroceni „maşinăria de şmecherii şi atacuri”, până ce Ponta şi-a dat demisia şi PSD a pierdut guvernarea, a fost Klaus Iohannis.

Care au fost, însă, motivele care l-au determinat pe liderul PSD să se facă scut în jurul liberalului Bode şi să-l apere cu o determinare demnă de invidiat?

a)     Sondajele de opinie indică faptul că amplitudinea scandalului Bode – BMW afectează imaginea coaliţiei de guvernare, deci şi a PSD. În acest caz, Marcel Ciolacu ar fi trebuit să susţină debarcarea lui Bode de la Interne, nu să încerce să-i spele imaginea şi să-i târască pe social-democraţi şi mai tare într-un scandal cu iz de corupţie.

b)    Panica şi nervozitatea la Palatul Cotroceni au ajuns la cote maxime, mai ales după ce europarlamentarii lui Cioloş au sesizat Parchetul European (EPPO). Scandalul BMW loveşte direct atât în imaginea lui Klaus Iohannis, cât şi în procentele PNL. În acest context, Ciolacu a primit ordin de la Palatul Cotroceni să mai atenueze din căderea liberalilor, chiar cu preţul trădării pesediştilor.

c)     Marcel Ciolacu îşi cumpără protecţie pentru el şi apropiata sa, Sorin Docuz. Scandalul banilor proveniţi din subvenţia acordată partidelor politice, sifonaţi către firma fotomodelului preferat al liderului PSD, are potenţialul de a destabiliza serios actuala conducere a social-democraţilor. Ieşirea la rampă a lui Marcel Ciolacu, într-un scandal care îi implică exclusiv pe liberali, indică faptul că disperarea liderului PSD este destul de mare. 

Cu „Afacerea Sorina Docuz” atârnată de gât, Marcel Ciolacu a devenit oficial un lider şantajabil, iar campania de PR desfăşurată în favoarea ministrului liberal Bode demonstrază din plin că deciziile în privinţa strategiei PSD nu se mai iau în curtea din Kiseleff. Azi, Ciolacu l-a trădat pe pesedistul Dâncu în favoarea liberalului Bode. Mâine, probabil, un alt pesedist va fi trădat de liderul social-democraţilor, doar pentru ca Marcel Ciolacu să îşi mai cumpere puţină linişte în fruntea PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite