Super Tuesday, la bal sau la spital pentru candidaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Super Tuesday“ este cea mai importantă zi a sezonului alegerilor primare din Statele Unite. 13 state şi un teritoriu vor organiza primare sau caucusuri. Acestea sunt: Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia, Wyoming şi Samoa Americană. Tot pe 1 martie votează şi democraţii de peste hotare.

Ce înseamnă Super Tuesday pentru candidaţi

Super marţea alegerilor este o zi crucială pentru soarta celor şapte candidaţi rămaşi în cursa pentru nominalizare. După închiderea urnelor şi anunţarea rezultatelor, ne putem aştepta la câteva retrageri din competiţie şi la coalizarea figurilor marcante din cele două tabere, în jurul candidaţilor cotaţi cu şanse reale în cursa pentru obţinerea învestiturii. Cu alte cuvinte, unii candidaţi îşi vor frânge gâtul, alţii vor prinde aripi.  Să-i luăm pe rând:

Pentru Ted Cruz, o înfrângere în Texas, stat pe care-l reprezintă în Senat, ar pune cruce candidaturii sale. Un candidat care nu poate obţine victoria nici măcar acasă nu are ce căuta în arena leilor.  În plus, deşi declaraţiile de venit arată că Ted Cruz nu e chiar lipit pământului, donatorii republicani şi-ar pierde orice interes în a-i susţine financiar campania.

ted cruz foto reuters

Dacă ziua de 1 martie va fi un succes pentru Donald Trump, republicanii va trebui să înghită în sec şi să recunoască că trebuie să meargă mai departe cu magnatul american. Le place sau nu, un rezultat bun obţinut de Trump în urma alegerilor din Super Tuesday i-ar oferi acestuia un avans confortabil, odată cu statul de concurent cu cei mai mari sorţi de izbândă. În plus, republicani cunoscuţi din spectrul politic au început deja să gireze pentru candidatura lui Trump. Printre aceştia se numără guvernatorul de New Jersey, Chris Christe, sau senatorul de Alabama, Jeff Sessions.

image

Un rezultat bun pentru Senatorul de Florida Marco Rubio ar reprezenta semnalul atât de necesar bazei republicane, care face eforturi supraomeneşti să identifice acum candidatul viabil care i-ar putea pune piedică lui Trump în cursa pentru nominalizare. Dacă Rubio obţine un scor bun în urma Super Tuesday, se va bucura de susţinerea Partidului, atât de disperat în faţa ascensiunii lui Trump. Super marţea alegerilor americane este decisivă pentru tânărul senator de Florida.

image

Pentru Bernie Sanders, imposibilitatea de a câştiga măcar câteva state ar însemna, matematic, imposibilitatea de a mai obţine nominalizarea. Hillary Clinton are deja cu aproape 500 de candidaţi în plus, aşa că Senatorul de Vermont are nevoie ca de aer de un rezultat bun. Cu siguranţă, va reuşi să obţină victoria în statul pe care-l reprezintă.
 

image

Hillary Clinton stă bine în sondaje, în special în statele din Sud, unde se bucură de o uriaşă susţinere din partea hispanicilor şi afro-americanilor. Un rezultat bun în urma alegerilor din 1 martie i-ar oferi un avans considerabil, i-ar cimenta poziţia de lider şi ar însemna un pas uriaş în cursa pentru nominalizare. De fapt, Super Tuesday va înclina balanţa în direcţia candidatului care va reprezenta Partidul Democrat pe 8 noiembrie. Nu va fi o surpriză victoria pe care o va obţine în Arkansas, statul natal al lui Bill Clinton, acolo unde a şi fost guvernator înainte de a ajunge preşedinte.

Hillary Clinton FOTO AP

John Kasich şi Ben Carson sunt, în acest moment, creditaţi cu şanse zero la nominalizare.

Numărul delegaţilor puşi în joc de Super Tuesday

Partidul Democrat

image

Alabama: 53 delegaţi

Arkansas: 32 delegaţi

Colorado: 66 delegaţi

Georgia: 102 delegaţi

Massachusetts: 91 delegaţi

Minnesota: 77 delegaţi

Oklahoma: 38 delegaţi

Tennessee: 67 delegaţi

Texas: 252 delegaţi

Vermont: 16 delegaţi

Virginia: 95 delegaţi

Samoa Americană: 10 delegaţi

Democraţii de peste hotare: 17 delegaţi

Total: 916 din 2382 necesari pentru nominalizare

Sursa: politico.com


Partidul Republican

Alabama: 50 delegaţi

Alaska: 28 delegaţi

Arkansas: 40 delegaţi

Georgia:76 delegaţi

Massachusetts: 42 delegaţi

Minnesota: 38 delegaţi

Oklahoma: 43 delegaţi

Tennessee: 58 delegaţi

Texas: 155 delegaţi

Vermont : 16 delegaţi

Virginia: 49 delegaţi

Wyoming: 29 delegaţi

Total: 624 din 1237 necesari pentu nominalizare

Sursa: politico.com

super marti sua
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite