Spiritualitate românească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alertă! Nu spun o noutate afirmând că Biserica face parte din Axiologia poporului român. Ca un bun ortodox,  pe  mine  unul mă îngrijorează, recentele  atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe Române venite din partea  unor ONG-uri insignifiante, slabe, pirpirii, subdezvoltate şi disperate că vremile nu prea le mai permit să sugă cât le trebuie.

Dacă se vor sătura vreodată... fie şi din salariile uriaşe, susţin ele, ale preoţimii. Sunt indignat, de pildă, de atitudinea unui relativ ponderat om de televiziune indignat că avem  mai mulţi preoţi şi biserici decât doctori şi spitale. Dar s-a întrebat onorabilul câte cabinete cu plată de psihiatrie, ”doctori de suflet” sunt  în Occident? Ce altceva sunt duhovnicii, preoţii?

Apoi, toate aceste căpuşe oficiale, ONG-urile amintite, se băloşesc după bugetul ţării invidiînd, repet, ”uriaşele” salarii ale preoţilor.

Nu las neobservată apoi opinia unui mediatizat om de cultură, politician al puterii, cândva muzician, de origine ţigănească, mă refer la Mădălin Voicu, care a afirmat că el ştie vreo trei preoţi serioşi, în rest.... În rest, d-le Voicu, şi eu ştiu tot trei; şi soţia mea alţi trei şi copii mei alţi trei şi vecinii mei alţi trei şi treaba iese de trei ori 22 de milioane şi aşa ajungem la un sofism.

Numai că nu asta ai vrut dumneata să relevi, cu surprinzătoare ură şi imperinenţă. Oricum, toate aceste  atacuri, repet, la axiolgia noastră, concertate cu pregătirile impuse pentru regionalizarea ţării; cu obrăzniciile tot mai acute ce ating impertinenţa din partea autorităţilor maghiare - fie dinlăuntrul, fie dinafara ţării – sunt de natură a  ne  îngrijora  serios.

Tocmai de aceea, iniţiem acest ciclu  de articole ofensive, cu atenţia incordată şi îndreptată îndeobşte spre evenimentele  notabile din viaţa Bisericii. Sau - de ce nu? -  spre a contracara atacurile fundamentale la adresa Biseriicii sau a Neamului. Sper ca Bunul Dumnezeu să ne ajute.        

Alegeri in Biserică

După trecerea la cele veşnice a Înaltului ierarh Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei şi după scurgerea celor 40 de zile de săvârşire a soroacelor rânduite de pomenire, în Biserică se ascute lupta pentru scaunul arhiepiscopal al Buzăului si Vrancei.

Candidaţi pentru postul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei au fost iniţial 3 episcopi ai BOR: Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Ambrozie Meleacă episcopul Giurgiului.  

Dupa şedinţa Sinodului mitropolitan de luni, au rămas în cursă  numai doi: Ciprian Câmpineanul si Ambrozie  Meleacă. Din păcate episcopul Varsanufie a ieşit din cursă. Spun din păcate, întrucât ştiu cât de înduhovnicit este acest episcop, fiind  un ”om al smereniei şi ascultarii”, după modelul monahilor îmbunătăţiti ai străvechilor mânăstiri ortodoxe româneşti. Dar, asta este viaţa, Preasfinţite ! Mergeţi înainte cu acelaşi devotament si determinare duhovnicească şi sunt convins că la vremea rânduită de Dumnezeu veţi primi ceea ce vi se cuvine! 

În privinţa celor doi ierarhi rămaşi în cursă pentru Arhiepiscopia istorică a Buzăului şi Vrancei, important e să fie o competiţie bazată pe principiile evanghelice si canonice ale Ortodoxiei, pentru ca această alegere din interiorul Bisericii noastre Ortodoxe să rămână o chemare la o misiune înaltă a Bisericii. Nu îşi doreşte nimeni o competiţie denaturata de la scopul ei firesc.

Patriarhul. Inedit

În rest, schimbarea în bine la faţă a Bisericii Ortodoxe Române  datorată Patriarhului Daniel , un om dinamic şi cu multă putere de muncă este de apreciat. Că este un bun manager al Bisericii româneşti o ştim cu toţii. Ba, faptul este însă subliniat, credem noi cu exagerare. Căci, ceea ce nu se ştie, e faptul că  Patriarhul nostru e şi un mare profesor de Teologie, un intelectual recunoscut şi respectat în întreaga ortodoxie mondială.

În ciuda multor atacuri planificate şi mizerabile la adresa Bisericii noastre străbune româneşti vom găsi aici şi multe motive de optimism...Cu Dumnezeu înainte!



 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite