Sorin Cîmpeanu nu prelungeşte perioada de dezbatere a proiectelor de legi ale Educaţiei şi califică criticii acestora drept „grupuri de interese”

0
0
Publicat:

Asta a înţeles ministrul Cîmpeanu din dezbaterile publice pe marginea proiectelor de legi ale Educaţiei. Că toţi criticii săi  formează „grupuri de interese”. Ar trebui să spună ale cui interese şi în ce constau acestea? Se referă în special la comunicatul celor 100 de intelectuali care i-au cerut prelungirea dezbaterilor pe proiectele de legi marca Iohannis-Cîmpeanu. Printre ei, Mircea Miclea, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, Alex. Ştefănescu. Sorin Cîmpeanu, specialist în zootehnie, se crede mai deştept decât oameni cu o carieră în spate recunoscută la noi şi în străinătate. Face şi ministrul Cîmpeanu parte din categoria oamenilor cărora puterea le ia minţile!

O listă lungă de opozanţi ai legilor Iohannis-Cîmpeanu

Decani, profesori universitari, specialişti şi experţi în politici educaţionale, filosofi, ziarişti, studenţi, elevi, au criticat şi au cerut schimbări în actualele proiecte de legi ale Educaţiei. Lista lor e prea lungă pentru a-i cita pe toţi, cititorii îi pot găsi în articolele din site-ul edupedu.ro. 12 decani ai facultăţilor de filologie din Bucureşti și din țară, peste 60 de oameni de ştiinţă, profesori universitari, conferenţiari, de la cele mai bune universităţi din ţară, 100 de cadre didactice din preuniversitar şi universitar, ziarişti, oameni de cultură, ANOSR, organizaţia studenţilor, organizaţii de elevi, toţi i-au ceru ministrului prelungirea dezbaterii publice pe legile Iohannis-Cimpeanu.

Ce le răspunde ministrul?

„E ilogic, ilegal și imoral să prelungim perioada de consultare. Estimez că cea mai bună formă să fie adoptată de Parlament și promulgată apoi de președinte în acest an".

Ministrul Cîmpeanu nu ştie procedurile parlamentare. Circuitele de avizare şi aprobarea în guvern durează cel puţin o lună, dată fiind amplitudinea legilor. Dezbaterile parlamentare, în comisii şi în plen, separat şi sucesiv în cele două Camere, n-au cum să dureze mai puţin de un an, date fiind sutele sau miile de amendamente ce vor fi aduse proiectelor de lege.

Sorin Cîmpeanu se bazează pe „biciul” preşedintelui Iohannis, care va forţa guvernul şi parlamentul să dea rapid drumul proiectului său de „suflet”. S-ar putea să nu-i iasă socoteala. PSD se gândeşte la alegerile din 2024 şi din surse credibile s-a aflat că nu este de acord cu aceste proiecte de legi mai ales acum, după scandalul imens stârnit în societate. Ultimul lucru pe care l-ar admite PSD este să se lase „biciuit” de Iohannis. Ar pierde procente importante la viitoarele alegeri.

Cum îi tratează Cîmpeanu pe criticii proiectelor sale

Le spune că 100 reprezintă puţin comparativ cu restul cadrelor didactice, pe care îi prezumă a fi   susţinători ai legilor sale.  Complet fals! La dezbaterile la care a participat a bătut cu pumnul în masă şi a închis gura criticilor proiectelor de lege. Și oricum, nu a avut cum să consulte toate cadrele didactice!

Iată ce spune ministrul Cîmpeanu:

„Putem înțelege nemulțumirea unui grup de interese, dar acest lucru nu trebuie să afecteze interesul general de a avea un cadru legal care să asigure dreptul la o educație de calitate pentru peşte 3,5 milioane de copii și tineri!".

Adică, toţi semnatarii protestelor la adresa proiectelor de legi formează grupuri de interese.

Este vorba de

Prof. dr. Andrei Mărcuș, Comisia de Etică, UBB

Prof. dr. Ileana Mihăilă, Etică și integritate academică, UB

Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politica, UB

 Prof. dr. Eugen Stamate, vicepreședinte CNECSDTI, Universitatea Tehnică a Danemarceia

Prof. dr. Bogdan Ștefănescu, Etică și integritate academică, UB

Lista poate continua cu sute de personalităţi de prim rang din lumea academică românească. Toţi aceştia reprezintă grupuri de interese! Doar Iohannis şi Cîmpeanu reprezintă înţelepţii neamului cărora trebuie să le dăm ascultare necondiţionat.

Sorin Cîmpeanu nu-şi dă seama de adevărul zicalei: „dacă tăcea, filozof rămânea”. Dacă nici atâta lucru nu pricepe, cum se gândeşte că poate obliga o ţară întreagă, tot parlamentul, toate cadrele didactice, studenţi, elevi, părinţi,  să execute în poziţie de drepţi tot ce le dictează cuplul Iohannis-Cîmpeanu? Chiar nu înţeleg nimic din sistemele democratice? Cu mâna preşedintelui Iohannis? Fiind pe final de al doilea mandat, m-aş mira ca partidele politice parlamentare, care în final vor aproba, sau nu, proiectele de legi pe Educație, să mai dea prea multă ascultare preşedintelui Iohannis. Pentru politicieni contează mai mult scandalul public adus de aceste legi, care îi poate costa procente bune în alegeri, decât opinia preşedintelui Iohannis.

Care este miza ascunsă la care vor să ajungă Iohannis și Cîmpeanu

Să salveze de acuzația de plagiat două personaje importante. Premierul Ciucă, și însuși ministrul Cîmpeanu, asupra caruia planează suspiciuni de plagiat. Premierul Ciucă este dorit de către președintele Iohannis drept candidat al PNL la prezidențiale, iar Cîmpeanu are tot interesul să-și apere pielea. Cele mai multe critici venite din spațiul universitar se referă la modul în care sunt tratate plagiatele în legea Învățământului Superior. Exact de aceste critici ministrul Cîmpeanu nici nu a vrut sa audă. Concluzia este evidentă!

În concluzie

Sorin Cîmpeanu a demolat, cu propria nepricepere politică, orice şansă să-şi treacă legile moşite împreună cu preşedintele Iohannis. Ideea că vor fi aprobate în parlament anul acesta nu se bazează pe ceva concret. Doar pe speranţe deşarte, ale unui om care nu a înţeles nimic din politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite