Se întoarce povestea de sânge a Balcanilor? Amenințări deschise și tensiuni grave

0
0
Publicat:

După Ucraina, în apropierea României este extrem de aproape momentul deschiderii (sau redeschiderii) unui conflict care se poate extinde instantaneu și să cuprindă Balcanii, în vechea și dementa tradiție a acestui spațiu pe care nu l-a iertat niciun război în istorie. Nu sunt vorbe mari, nu este un avertisment alarmist gratuit, așa se arată acum lucrurile și, deja, s-au auzit vorbe grele și pline de ură.

image

„Introducerea de sancțiuni” împotriva Serbiei de către UE ca parte a celui de-al optulea pachet de măsuri la adresa Rusiei în sectorul energiei. Totul s-ar fi datorat „cererii explicite a Croației” și ca urmare a „ultimatumului transmis de această țară” provoacă pierderi de sute de milioane de euro Serbiei și cetățenilor săi, a declarat Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei:

Uniunea Europeană a procedat la aceste sancțiuni care afectează viețile și standardele existenței întregii populații din Serbia, inclusiv a membrilor minorității croate... Este un act ostil deschis împotriva Serbiei... Ceea ce au vrut să facă Rusiei au făcut de fapt împotriva Serbiei deoarece noi depindem de alimentarea cu petrol care vine prin conducta din Croația. UE folosește energia ca potențial șantaj și amenințare. Croația face asta și Uniunea Europeană permite acest lucru. Folosesc energia în scopuri politice globale”. După părerea premierului sârb, poziția Croației în favoarea sancțiunilor îndreptate împotriva Serbiei se justifică prin cererea făcută de Belgrad ca persoanele răspunzătoare de crimele petrecute în 1995 în zona Bosanski-Petrovac, unde raiduri aeriene croate ar fi provocat moartea unor civili, printre care și copii.

image

Problema este puțin mai complicată în ce privește sancțiunile deoarece statele membre au fost cele care au refuzat ferm sugestia Comisiei Europene ca Serbia să fie exceptată de la sancțiunile împotriva Rusiei ceea, într-adevăr, face ca Serbia să nu mai primească petrolul rusesc pe conducta JAMAL și asta este o lovitură economică extrem de grea în prag de iarnă și cu puține alternative la dispoziție.

Situația poate deveni explozivă și, în acest context, cel mai tare mă îngrijorează un alt pasaj din declarația premierului sârb „Acum îl vom aștepta pe Președinte precum și discursul pe care-l va ține sâmbătă, și pe baza asta va trebui să luăm câteva decizii strategice și câteva schimbări strategice. Un alt lucru important este că se demonstrează că tot ceea ce UE acuză în cazul Rusiei – că sunt partener pe care nu se poate pune bază, că folosesc energia în scopuri politice – este exact ce a făcut ieri UE. ...Președintele Vucic se va afla azi, la Praga, sub o enormă presiune (în cadrul reuniunii Comunității Politice Europene) dar acum, prin această decizie nedemnă a EU cred că ei vor fi cei supuși unui baraj de foc...Cred la modul cel mai sincer că vor vedea ce este cu adevărat Vucic și ce tip de politician e. Nu cred că lu văzut cât poate fi de decis și ce argumente puternice are împotriva ipocriziei de care dau dovadă”.”. Iar unul dintre argumentele sârbilor – desigur în demonstrație teoretică pentru că jocurile sunt deja făcute – ar fi că două  țări membre, Bulgaria și Ungaria, au fost excluse din acest nou pachet 8 de sancțiuni.

Mă îngrijorează situația pentru că se confirmă seria de mesaje care avertizau – ceea ce am făcut și eu în acest spațiu, în urmă cu trei zile – că această reuniune a concordiei dorite între UE și alte 17 state care se sperau a fi aduse pașnic împreună pe baza unei agende a intereselor reciproce, se izbea de multitudinea problemelor legate de crizele suprapuse de acum dar și, în special în cazul Balcanilor, de incapacitatea UE și NATO și reprezentatului german al OSCE de a țese un cadrul de soluționare reală a conflictelor.

Drept care, tonul acuzelor și amenințărilor ajunge la un nivel de mare primejdie deoarece acum Belgradul vorbește despre un act de ostilitate deschisă care-i pune în primejdie economia națională și viața cetățenilor săi. Și încep să apară și aici, nu numai în Ucraina, poat premergând un conflict deschis, avertismente privind prezența „nazismului” care trebuie eradicat. Mesajul apre în săptămânalul croate EXPRESS care, pe copertă publică acest montaj foto alăturând conducătorii de acum ai Serbiei, Italiei și Ungariei cu mustața lui Hitler, sub titlul „Atenție!” (firește, în germană!) Croația între trei mini-fascisme”.

image

Un joc nevinovat? Nu, spune dr. Efraim Zuroff, directorul pentru probleme europene al Centrului Wiesenthal care spune că „se arată fața urâtă a fascismului croat... chiar dacă acești politicieni sunt conservatori, să spui că sunt naziști este pur și simplu dezgustător și este o descriere nedreaptă, de extrem prost gust și o insultă la adresa victimelor nazismului”.

Ciudate vorbe. Ciudate, dar pe măsura timpului nostru, din nefericire pentru noi toți.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite