Săptămâna viitoare, în Congresul SUA, începe caruselul voturilor pentru formalizarea procedurii de destituire din funcție a Președintelui Joe Biden

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe s-ar putea schimba în direcții imprevizibile în funcție de deciziile care se vor lua săptămâna viitoare în Camera Reprezentanților. E vorba de decizii de importanță strategică și cu implicații globale evidente și, posibil, generatoare de schimbări profunde în ceea ce este acum echilibrul, oricum foarte fragil, al relațiilor internaționale.

Picture1 png

De fapt, din punctul meu de vedere, suntem martorii intrării în fața acută, conflictuală, a tensiunilor lăsate moștenire Americii și lumii întregi de perioada Trump care, între timp, s-au extins la nivelul relațiilor internaționale. Și ce este mai grav, transmițând lumii întregi semnalul că luptele politice generează acum scandaluri majore în serie, destabilizatoare pentru că produc deja efecte asupra marilor decizii de politică externe și ridică întrebări foarte serioase asupra opțiunilor de viitor. Așa s-a întâmplat în această săptămână prin respingerea de către Senatul american a cererii de formulate de Biden pentru un ajutor financiar suplimentar pentru Israel și Ucraina, cea ce va fi probabil confirmat și de Camera Reprezentanților săptămâna viitoare.

Picture2 png

Și s-a mai petrecut ceva: Hunter Biden (foto), fiul actualului președinte și în prezent candidatul cu cele mai mari șanse la nominalizarea din partea democraților pentru competiia prezidențială, a fost a doua oară inculpat pentru fraudă fiscală. Deja inculpat pentru port ilegal de armă, Hunter Biden ar putea să aibă parte anul viitor, anul alegerilor prezidențiale, două procese. În actul de acuzare se spune că a fost „implicat într-o stratagemă” care i-a permis să nu plătească 1,4 milioane $ pentru perioada 2016-2019 și „a cheltuit milioane de dolari pentru a susține un stil de viață extravagant în loc să plătească impozite”. Vă reamintesc că asta a devenit posibil după ce acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Hunter Biden și procurorul David Weiss (ceea ce ar fi permis un proces cum se profilează acum) a fost anulat.

Adăugați și faptul că sunt în curs de derulare procese împotriva fostului președinte Trump, multe și cu acuzații din cele mai grave, astfel încât, tot la anul, în vară, s-ar putea deschide faza finală și în judecarea acuzațiilor de participare sau influențare a atacului Capitolului.

Toate cunoscute și, până în acest moment, ținute parcă în zona de pre-explozie. Acum însă, republicanii din Casa Reprezentanților – așa cum vă anunțam acum câteva zile că se va întâmpla, au prezentat textul Rezoluției care, din momentul în care va fi votată, va permite ancheta oficială pentru destituirea Președintelui Biden. Un vot pentru demararea procedurilor va permite comisiei de anchetă să audieze, sub jurământ  (poate chiar în ședințe deschise televizate) diverși martori care, spun multiple surse, ar putea vorbi despre beneficiile avute de familia Biden de pe urma presupuselor afaceri ale lui Hunter Biden, mai ales cu Ucraina, dar și cu China, folosindu-se de relațiile și numele tatălui său. Comitetul de supraveghere din Camera Reprezentanților spune că este deja în posesia unor documente financiare care ar dovedi faptul că membrii familiei Biden creaseră 20 de companii de acoperire, cele mai multe apărute în perioada în care Joe Biden era vice-președinte,  companii în conturile cărora erau trimise diverse sume din surse obscure.

Picture3 png

Foto: republicanii care conduc Camera Reprezentanților din Congresul american anunță evenimentele de săptămâna viitoare

Desigur, există zeci și zeci de aspecte procedurale care sunt discutate în acest moment, dar problema este oricum uriașă și foarte gravă deoarece reunirea tuturor acestor cazuri – cu sume acuzațiilor care se aduc în documentele deja publicate de procurori -  poate contribui la declanșarea unui cutremur de mari proporții cu consecințe absolut imprevizibile în acest moment și care să aibă implicații directe asupra desfășurării evenimentelor viitoare în Ucraina sau Israel, posibil să fie influențate de dezechilibrarea sistemelor de decizia din Congresul american în defavoarea politicilor de până acum ale Administrației Biden. Și, mai departe, asta va crea unde de șoc concentrice care se vor simți în Europa și, poate, dacă asta ar fi imaginabil, bine ar fi ca și România să-și pregătească, preventiv, propriile scenarii de risc pentru că s-ar putea să existe și o reformatare – nimeni nu știe cât de masivă – a relațiilor SUA cu UE și NATO, oricum promisă foarte apărat de conservatorii din echipa Trump și dorită, sotto voce, chiar de unii democrați îngrijorați de dimensiunea incredibil de mare a ajutorului militar și financiar pentru Ucraina și pentru Israel.

Cine va fi cel mai urmărit penal dintre candidații la președinția americană în 2024? O întrebare de neimaginat în urmă cu câțiva ani a devenit, iată, realitate tangibilă și cu perspectiva de a ocupa anul viitor scena politica mondială.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite