Rusia în căutarea armei supreme, o amenințare de securitate globală

0
0
Publicat:

Visul oricărui autocrat este să descopere arma supremă, o armă cu o tehnologie novatoare atât de puternică încât să ofere un avantaj enorm, pe o perioadă suficientă de timp, pentru a îngenunchia toți adversarii și a-i pune să capituleze până când găsesc tehnologia ei înșiși sau antidotul de acțiune al actualei tehnologii. Putin și Rusia nu scapă de o asemenea perspectivă, mai mult, este direct implicată în aceste eforturi, pe multiple direcții. Deși la ani distanță de cercetările și avansurile tehnologice occidentale, Rusia pare să fi ajuns la o descoperire thnologică de creare a unui masiv puls electro-magnetic în spațiu, urmare a unei explozii nucleare, care să distrugă familii de sateliți, să facă inutilizabile porțiuni întregi de traiectorii la doverse înălțimi.

Arma nucleară în spațiu și distrugerea sateliților civili și militari

Acest lucru, revelat săptămâna trecută, a aruncat în aer liniștea și bătăliile strict electorale din America aflată în pline alegeri primare pentru Președinția americană, și au subliniat gradul de amenințare pe care îl reprezintă Rusia pentru securitatea Americii și a lumii. Congressmanul Republican Mike Turner, altfel un prieten al României, președintele Comisiei de control al activității de Intelligence a Camrei Reprezentanților a tras semnalul de alarmă, presând administrația Biden să facă un briefing către  un grup limitat de congressmani și către aliați în legătură cu această capabilitate despre care se spune explicit că nu este încă operațională, nu este în spațiu, dar a ajuns la rezultate care amenință lumea.

Rusia trece, astfel, peste o barieră importantă. Deși detaliile complete nu sunt încă cunoscute, iar nivelul de clasificare este atât de ridicat încât nimeni nu poate da detalii specifice dintre cei care au primit briefingul de securitate, tehnologia face un salt la prezența/amplasarea armelor nucleare în spațiu și utilizarea lor, deși o variantă vorbește doar despre motoare nucleare cu care ar fi alimentate rachetele prezente în spațiu. Acum saltul încalcă fundamental angajamente de securitate care vin din perioada sovietică, după primul test nuclear în spațiu făcut de către americani în timpul Războiului Rece.

Deja Rusia făcuse pași importanți cu sateliți agresivi care puteau trimite module de spionaj către sateliții americani, puteau filma și măsura caracteristici și tehnologii în spațiu sau să le lovească, să le scoată de pe traiectorie sau să le distrugă prin acțiune cinetică simplă. Dar acolo era vorba doar de lovitre și distrugere, cu probleme deja masive pentru debriurile lăsate în spațiu - o asemenea distrugere a unui satelit s-a petrecut cu un tun de către China, care a inventat artileria anti-sateliți, dar și de către Rusia, o asemenea operațiune afectând recent, înainte de război, cu o ploaie de resturi metalice care au lovit Stația Spațială Internațională, cu astronauți de diferite naționalități la bord.

Un avertisment extrem de costisitor: revelarea unor rețele critice foarte valoroase de intelligence

Statele Unite au mai folosit această procedură de relevare a unor materiale de intelligence sensibile, după o analiză atentă și minuțioasă și convenirea cu serviciile de informații a zonelor critice pentru a proteja rețelele de spionaj și sursele care au revelat informația. Dar dacă înaintea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina această dezvăluire avea rolul de a descuraja sau amâna atacul, de această dată a fost vorba despre o acțiune decisă individual de către președintele comisiei Camerei Reprezentanților suficient de mult pentru a stârni valul de întrebări și preocupări legitime ale publicului și suficient de puțin pentru a nu se expune acuzațiilor de dezvăuire a unor date sensibile și clasificate.

Frenezia determinată la Washington de alarma trasă de Turner a determinat confirmarea de către președintele Biden a problemei – amenințării serioase la adresa securității naționale relevate de Mike Turner, referindu-se deja la o noua capabilitatea nucleară anti-satelit a Rusiei. Detaliile au fost menținute secrete, doar oficialii au calmat spiritele vorbind despre lipsa unei amenințări imediate sau a armei care ar fi fost deja operaționale. Dar amplasarea armelor nucleare în spațiu sau determinarea unui puls electromagnetic nuclear care distruge orice funcționare a unui obiect bazat pe energie electrică devine o amenințare serioasă.

Rusia studiază aeastă tehnologie de la sfârșitul Războiului Rece, lucru cunoscut. Dar saltul tehnologic a venit relativ recent, de unde amenințarea curentă. Purtătorul de cuvând al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a subliniat că doar în ultimele săptămâni unde se află cu adevărat progresele Rusiei în acest domeniu. Ca și efectele, care ar fi devastatoare: orbite întregi pot deveni inutilizabile pentru orice satelit existent sau viitor, resturile sateliților afectați blochează spațiul și amenință orice alt obiect din spațiu, ar putea afecta sistemul GPS de poziționare, comunicațiile telefonice, internetul, orice e legat de poziționarea sateliților pe orbite joase ale pământului, în zona comercială. Chiar și în privința sateliților militari, de comandă și control sau dirijare a armelor nucleare, de avertizare timpurie pentru lansarea unor rachete nucleare, deși protejate mult mai bine în fața unei explozii nucleare, pot fi vulnerabile și afectate în funcție de vechimea lor și categoria de tehnologie de la bord, cât de mare e explozia, cât de aproape sunt de aeasta.

Această armă de ultimă generație ar putea viza din start constelația de mini-sateliți ai SpaceX Starlink care asigură cu success internetul Ucrainei în timpul războiului, țintă care ar putea face obiectul utilizării armei în primul rând. Desigur, un asemenea atac ar afecta și toți sateliții ruși aflați în zonă. Dezvoltarea și nivelul tehnologic este, încă, puțin cunoscut, aproape deloc la nivel public. Pe de altă parte, simpla expunere a acestui subiect public a creat probleme și pericole importante rețelelor valoroase de intelligence care au obținut aceste date, stârnind nemulțumirea oficialilor americani și a comunității de intelligence americane.

Dosarul încălcărilor de tratate a Rusiei se îngroașă pe zi ce trece

O întreagă dezbatere a fost stârnită de motivul care l-a făcut pe Mike Turner să lanseze această bombă publică tocmai acum. Iar analizele au mers de la lucruri credibile – avertizarea încălcării de către Rusia a Tratatului privind interzicerea amplasării de arme nucleare în spațiu sau a amenințării reprezentate de Rusia pentru Statele Unite și lumea întreagă – la zone speculative mergând până la teorii ale conspirației. Astfel, administrația americană ar fi achiesat la aceste dezvăluiri și forma în care se vor face pentru a avea la îndemână negarea credibilă, sursa a fost un congressman republican pentru că scopul e utilizarea informației în presarea Camerei Reprezentanților să treacă pachetul de ajutor financiar și militar pentru Ucraina, votat bipartizan în Senat, dar respins cu totul și pe care președintele republican al Camerei, Mike Johnson, refuză să-l supună la vot; de asemenea subiectul e menit să afecteze campania electorală a lui Donald Trump, fostul președinte aflat în prim planul cursei pentru nominalizarea Republicană.

Pe de altă parte, dacă armele antisatelit au existat întotdeauna, folosite în special de state pentru a-și distruge proprii sateliți și a demonstra existența capabilității în dotarea propriilor forțe armate, ele nu au fost folosite niciodată în război. Există varianta unei arme nucleare trase de pe pământ și detonate în spațiu, iar aici Rusia are deja tehnologia, dar eventualitatea plasării unei arme nucleare în spațiu, pe orbită, și a detonării sale de la sol la momentul potrivit, este o noutate care amenință fundamental nu numai încălcarea Tratatului privind armele nucleare în spațiu, dar mai ales perspectivele de control ale armamentelor nucleare strategice.

Rusia poate alege să denunțe tratatul sau să-l încalce pur și simplu, cum a făcut cu Tratatul Forțelor Nucleare cu rază medie în Europa, Tratatul Open Skies, Tratatul Forțelor Convenționale în Europa sau cu multe alte acorduri din care a ieșit rând pe rând înaintea războiului de agresiune pe scară largă din Ucraina. În orce caz, echilibrul terorii, respectarea START sub orice formă și controlul distrugerii reciproc asigurate poate fi alterată de o asemenea perspectivă a armelor nucleare prezente și utilizabile în și din spațiu. Dosarul tratatelor și regulilor internaționale încălcare de Rusia se îngroașă și este de așteptat o reacția clară a Statelor Unite și a altor state ca efect al dezvăluirilor dar mai ales a schimbului de informații care arată nivelul tehnologic și gradul de amenințare la amplasarea acestor arme și operaționalizarea lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite