Roşu, Galben şi Dezastru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motto - „Vă rog, nu ne ucideţi toţi urşii! Trebuie să faceţi asta neapărat?”. „Da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii. Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi” - George Richmond Elliot de la Sporting Scotland Ltd într-un dialog cu un cetăţean român.

Cred că suntem defecţi. Avem ceva asemănător unui sindrom autoimun. Ştim şi ni se spune aproape zilnic că avem o ţară cu un potenţial fabulos...vedem documentare entuziaste pe posturi străine, precum  "Wild Carpathia", pe Travel&Chanel şi oameni căzând în genunchi admirând pădurile virgine şi autenticul cu iz de basm al provinciilor româneşti. Nu că nu am fi ştiut-o  „by our own spirits” din vestita paradigma a autodispreţului de sine: „păcat c-avem o ţară locuită”.

Ştim că moştenitorul tronului Marii Britanii, Charles (Carol al III lea -pentru „partida unionistă cu domnitor străin”) are nu numai o stră-străbunică îngropată în România şi e rudă cu Vlad Ţepeş dar mai este implicat într-un lobby romantic pentru promovarea acestei ţări, vorbind cu pasiune despre nepreţiosul nostru tezaur rural. Ba mai mult, am aflat consternaţi că, în „Grădina Maicii Domnului”, aşa cum ne gratula ţara în serenitatea Sa, Papa Paul al II lea, în istorica Sa vizită din1999, avem şi cea mai frumoasă cascada din lume-cascada Bigar din Caraş Severin - dar nu ne interesează încă „amănuntul” ăsta fără potenţial de rating. Ştim însă unde se mărită Bianca Drăguşanu sau de de câte ori a făcut sex Prigoană cu ultima soţie...

Am făcut toate strategiile care se puteau pune pe hârtie şi care trebuiau trimise la Comisie. Acolo sunt şi acolo au rămas! Suntem, conform tuturor analiştilor străini pe care i-am consultat, ţara cu cel mai mare potenţial european nedezvoltat  din punct de vedere:

1.turistic

2.balneocurativ

3.fitosanitar

4.cinegetic

Însă: n-avem o strategie de ţară nici pe termen scurt, n-avem autostrăzi nici cât vecinii bulgari, investiţiile în turism nu sunt dotate cu facilităţi, cât despre investiţiile strategice în staţiunile balneoterapeutice (vezi cazul Băilor Herculane), a fost la fel ca-n marea privatizare de ritual agaton prin licitaţie electronică din guvernul Năstase: resorturile comuniste au fost achiziţionate de către aceiaşi băieţi deştepţi ai Partidului şi Securităţii cu caiete de sarcini nerespectate „by default”...

Apropos: în urmă cu câţiva ani buni (parcă 2008) o analiză a Băncii Mondiale arată că România a pierdut din nerespectarea caietelor de sarcini în privatizări peste 10 miliarde de dolari investiţii. Cam cât luăm din Roşia Montană, în 16 ani, cu un crater de 8 km, vizibil de pe lună, cu patru munţi raşi şi două sate dispărute. Asta, aşa, ca posibilă sugestie de subminare a economiei naţionale...

În reclamele de ţara cu frunză de stejar ca mileu heraldic filmăm numai clădiri vechi, de patrimoniu. În realitate le dărâmăm cu poftă bolşevică de 23 de ani. „Dr Haos” continuă cu succes operele de sistematizare ale celui mai regretat Conducător.

După primul film de la Travel&Living despre wilderness-ul nostru mioritic, ne dă prin cap să facem totuşi un contract cu canalul tv pentru încă două filme (în al doilea am onoarea să joc şi eu câteva zeci de secunde în Pădurea Letea). Continuăm însă să tăiem şi să atacăm ariile protejate şi parcurile Naturale cu cruci cu leduri în vârf de Semenic, cu vile orange şi bare de oţel, cu şosele asfaltate pînă-n baticul Babelor, rod al imaginaţiei de prost gust şi comision al baronilor judeţeni şi al clientelei lor politice. Distrugem peste 300 de râuri cu microhidrocentrale puse stent şi ilegal în albiile râurilor cele mai sălbatice, ca să le plătim unor şmecheri sute de milioane de euro pe an certificatele verzi. Avem priorităţi naţionale pe hârtie, dar avem de fapt de cârpit oltchimuri şi cefereuri jefuite, practic, de către aceiaşi care se dau reformatori structurali. Vorba de ultimă oră a lui Mugur Isărescu: „Am înnebunit populaţia cu reformele noastre structurale, nu ne mai crede, iar o frecăm”. Dar mai avem ceva mai nociv decât toţi maidanezii ţării: o insaţiabilă  dorinţă de a ne da la gioale, de a ne devora antropolgic, de ne acuza până şi de moartea unui copil, de a ne asculta telefoanele în stil NSA şi de a nu face, de fapt, nimic pentru noi. Nu există ţară europeană cu cu un coeficient de coeziune socială mai mic că al nostru.

Pe agramaţii parveniţi cu bani negri în clasa politică nu-i interesează părerea Academiei Române despre exploatarea Roşiei Montane, a lui Charles despre economia socială şi farming sustenability, a premierului Franţei în cestiunea  extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării chimice, a Finlandei în materie de educaţie (cel mai instruit elev din lume este cel finlandez)  sau a vreunui guru economic despre importanţă fundamentală a clasei de mijloc antreprenoriale în construcţia unei economii şi democraţii sănătoase. Polonezii şi-au trecut-o însă în Constituţie („baza proprietăţtii funciare este fermă de familie”), iar ungurii au interzis, tot prin Constituţie, pe teritoriul stepei lor omg-urile (organisme modificate genetic)! Că să fie clar ce vor de la viitorul naţiunilor lor. Noi am ajuns, aşa cum scria Huffington Post: „România: The world`s first dystopia”.

Nu. Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, visează cum să ia o spagă de la vreo corporaţie în numele „asigurării locurilor de muncă”, indiferent de consecinţe şi de vreo strategie naţională.

Că-i Monsanto ce modifică genetic componenţa ultimor trei guverne în materie de nominalizări de miniştri ai agriculturii, că-i securistul Tender cu Prospecţiunile SA(le) de gaze de şist pe pământurile oamenilor de pe lângă rezervaţii, ape şi munţi şi într-un dispreţ total pentru orice libertate garantată constituţional (vezi documentul de mai jos al unui ong de pază şi conservare a Mediului),că-i vreo firmă de ciment sau băuturi gazoase cu vreo amendă de micşorat la Consiliul Concurenţei, că-i RGMC, că-i Smythfield, pe traseistii toxici ai naţiunii îi găseşti întotdeauna la un capăt al spăgii. Dacă-i întrebi pe ei, ei sunt patrioţi „de două mii de ani”. Ei vor binele Ţării în timp de recesiune cruntă. Aşa cum spunea public la un forum de Mediu, cu tupeu de politician mic de infanterie, un deputat traseist (Marian Avram, dep. PSD- exPDL şi ex şef la ANSV de TL- : „Eu reprezint peste 60 % din populaţia judeţului, deci am dreptul să ştiu ce-i mai bine pentru locuitorii ei”. Nu voia omul decât să introducă omg-urile în siturile „Natura 2000” şi vânătoarea în rezervaţia Deltei. Cum ar veni are dreptul să-i îmbolnăvească şi să omoare în numele electoratului).  
 

Dacă-i cauţi de CV sunt nişte simpli derbedei pe care trebuie să-i dăm la o parte cât mai repede. Până nu rămânem fără ţară. Ca să nu zic tot ce gândesc despre ce le-aş face. De aceea am fost în Piaţa Universităţii în `90, în ianuarie 2012, şi mai ales acum, în 2013.

PS: Iată dovada unui abuz-desigur, în numele interesului naţional - la care activiştii de mediu au fost martori:

Vineri, 30. 08. 2013, Asociatia Neuer Weg (Făgăraş) şi Fundaţia Eco Civică (Bucureşti) au depus cereri de chemare în instanţă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului/ APM Sibiu şi firma s.c. Prospecţiuni S.A., solicitând anularea Deciziei de încadrare nr. 56/05. 04. 2013, emisă abuziv/neglijent de către APM, în baza unui Memoriu tehnic al titularului de proiect s.c. Prospecţiuni S.A. în care s-a omis cu bună ştiinţă folosirea metodei de detonare controlată (împuşcări subterane). Se solicită de asemenea sistarea imediată a lucrărilor de explorare în perimetrul RG 03 Transilvania Sud şi aducerea terenurilor deteriorate la starea iniţială.
 

Hans Hedrich, vicepresedinte NW

Forari ilegale in zona Laslea-Malancrav

Forări ilegale în zona Laslea-Malancrav, nedeclarate în Memoriul tehnic al s.c. Prospectiuni S.A.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite