Reprezint─â p─âstrarea UDMR la guvernare un risc de securitate na┼úional─â ├«n contextul pozi┼úiei pro-ruse afi┼čate de Budapesta?

0
0
Viktor Orban ┼či Vladimir Putin FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

De la ├«nceputul invaziei ruse┼čti ├«n Ucraina au fost mai multe voci care au sus┼úinut c─â Rom├ónia nu face tot ce poate pentru a ajuta militar Kievul. Conform unei analize a Institutului Kiel citat─â de┬áEuropa Liber─â, statul rom├ón a alocat cele mai pu┼úine fonduri pentru a sprijini Ucraina ├«n r─âzboiul cu Rusia dintre toate ┼ú─ârile vecine.

Rom├ónia a donat de 50 de ori mai pu┼úin dec├ót Estonia ┼či Letonia ┼či de 600 de ori mai pu┼úin dec├ót Polonia. Acest lucru este observat ┼či de Armand Go┼ču, analist specializat ├«n spa┼úiul Ex-sovietic.

Pentru a contracara astfel de acuze, reprezentanţii MAE au spus că România acţionează pe frontul estic dar că datele despre ajutoarele militare oferite Ucrainei sunt clasificate.

Chiar dac─â MAE ar avea dreptate ├«n ceea ce prive┼čte asisten┼úa Rom├óniei, trebuie s─â observ─âm c├ót de t├órziu au ajuns oficialii rom├óni la Kiev. ├Än timp ce reprezentan┼úii guvernelor din Polonia, Slovacia, Cehia ┼či ┼ú─ârile baltice au mers ├«n Ucraina, liderii politici rom├óni au evitat, de┼či exist─â o vast─â comunitate rom├óneasc─â ├«n ┼úara vecin─â.

├Äntr-un t├órziu, c├ónd Marcel Ciolacu ┼či Nicolae Ciuc─â au ajuns la Kiev, au fost f─âr─â reprezentantul celui de al treilea partid din coali┼úia de guvernare, domnul Kelemen Hunor nu a fost invitat sau nu a dorit s─â participe?!

├Än ceea ce prive┼čte pozi┼úia UDMR sesiz─âm dou─â tipuri de mesaje care se bat cap ├«n cap. Pentru publicul rom├ónesc lanseaz─â mesaje ├«n care critic─â Rusia ┼či agresiunea din Ucraina dar pentru publicul de etnie maghiar─â din Harghita ┼či Covasna face campanie promov├ónd FIDESZ ┼či pe Viktor Orban.

Orban a pariat pe pr─âbu┼čirea sistemului occidental

De 12 ani Viktor Orban alimenteaz─â na┼úionalismul ┼či spiritul revan┼čard ├«n Ungaria. Nu mai este un secret c─â ├«n ultimele sale mandatele de premier a vorbit mult prea mult despre ÔÇŁnedreptate de la TrianonÔÇŁ ┼či despre ÔÇŁUngaria mareÔÇŁ.

Ascuns ├«n spatele unor succese economice ce nu ar fi fost posibile f─âr─â apartenen┼úa la UE ┼či NATO, Ungaria a devenit, u┼čor ÔÇô u┼čor, poarta Rusiei c─âtre Europa iar procesul a fost puternic sprijinit de c─âtre Germania, ├«n perioada Merkel.

FIDESZ a justificat rela┼úia str├óns─â cu Rusia invoc├ónd interese na┼úionale, dar ┼či proximitatea ideologic─â dintre Ungaria lui Orban ┼či Rusia a lui Putin. Din 2014, c├ónd premierul ungar a men┼úionat pentru prima dat─â Rusia ca model de urmat, Orban a ├«nceput s─â critice democra┼úiile liberale occidentale pentru presupusa lor bl├ónde┼úe, sl─âbiciune, diversitate ┼či lips─â de ÔÇ×valori tradi┼úionaleÔÇŁ.

El a c─âutat s─â urmeze modelul Rusiei ├«n crearea unei ÔÇ×Ungarii fortificateÔÇŁ bazat─â pe teoriile conspira┼úiei anti-occidentale, a f─âcut o ┼úint─â din Soro┼č ┼či din ONG-urile ce militau pentru libertatea presei, democra┼úie ┼či drepturile minorit─â┼úilor sexuale. La fel ca Moscova, a adoptat o legisla┼úie care diaboliza ONG-urile finan┼úate din statele UE ┼či a incriminat orice legat de LGBT+ sub steagul luptei cu pedofilia.

To┼úi ace┼čti pa┼či f─âcu┼úi de societatea ungar─â spre Rusia arat─â c─â la Budapesta s-a pariat pe pr─âbu┼čirea Occidentului iar Orban vrea s─â fie de partea sistemelor autoritare ca Rusia ┼či China. ├Än aceast─â logic─â, ├«n care Rusia este modelul, putem privi ┼či declara┼úiile sale despre etnicii maghiari din Rom├ónia, Slovacia, Croa┼úia sau Ucraina.

Ungaria a devenit calul troian al Rusiei în interiorul NATO

┬Ě ├Än 2018, Jozsef Czukor a fost numit de Orban ┼čef al Serviciului de Informa┼úii Externe al Ungariei. Acesta este un apropiat al Rusiei. El a colaborat cu serviciile secrete sovietice ├«n perioada comunismului, c├ónd serviciile secrete ale statelor din Pactul de la Var┼čovia erau subordonate KGB. Acesta a implementat programul Pegasus de spionare a jurnali┼čtilor maghiari. ├Än prezent este ambasadorul Ungariei ├«n Elve┼úia.

┬Ě Ungaria a acordat, ├«n secret, permise de reziden┼ú─â unui politician rus ┼či familiei sale, ca ┼či unor membri ai familiei lui Serghei Nariskin, ┼čeful comunit─â┼úii de informa┼úii a Rusiei pentru a sc─âpa de sanc┼úiunile occidentale.

┬Ě┬áUngaria va primi tehnologie pentru a produce vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V la o fabric─â de pe teritoriul s─âu.

┬Ě Ungaria va g─âzdui la Budapesta Banca Interna┼úional─â de Investi┼úii, ├«n ciuda controverselor diplomatice din jurul b─âncii, presupus─â a avea leg─âturi cu agen┼úiile de spionaj ale Kremlinului. Parlamentul Ungariei a oferit subsidiarei deschise la Budapesta imunitate diplomatic─â. Nikolai Kosov, tat─âl pre┼čedintelui Consiliului de administra┼úie al B─âncii Interna┼úionale de Investi┼úii, a fost ┼čef al biroului KGB din Budapesta p├ón─â ├«n 1991, at├ót timp c├ót au fost prezente trupele sovietice ├«n Ungaria.

┬Ě Mass media din Ungaria apropiat─â de FIDESZ promoveaz─â narativul Kremlinului ├«n leg─âtur─â cu invazia din Ucraina.

┬Ě Ungaria a fost primul ┼či singurul stat UE care a spus c─â va pl─âti gazul rusesc ├«n ruble.

┬Ě Ministrul maghiar de Externe, P├ęter Szijj├írt├│, a anun┼úat c─â Ungaria continu─â construirea a dou─â noi reactoare ale centralei nucleare Paks ├«mpreun─â cu compania rus─â Rosatom.

┬Ě Ungaria continu─â s─â blocheze propunerea UE privind embargoul asupra petrolului rusesc.

┬Ě Conform unei investiga┼úii publicate de portalul maghiar Direkt36, Rusia a penetrat complet sistemul secret de comunica┼úii al diploma┼úiei de la Budapesta. Bre┼ča de securitate a permis Rusiei s─â cunoasc─â toate mi┼čc─ârile guvernului Ungariei ├«n avans, lucru care s-a ├«nt├ómplat chiar ┼či la ├«nceputul r─âzboiului din Ucraina. Situa┼úia a fost cunoscut─â la v├órful guvernului Orban, dar asta nu l-a ├«mpiedicat pe ministrul de Externe, P├ęter Szijj├írt├│, s─â primeasc─â pe 30 decembrie 2021, la Moscova, cea mai ├«nalt─â distinc┼úie a Federa┼úiei Ruse pentru cet─â┼úeni str─âini.

Cât de autonom este UDMR?

├Äncep├ónd cu anul 2011, c├ónd Kelemen Hunor a devenit liderul UDMR, banii de la Budapesta au ├«nceput s─â curg─â spre proiectele Uniunii Democrate Magiare din Rom├ónia. Conform Pressone, ├«n 2015 UDMR a semnat un acord cu FIDESZ prin care┬á o funda┼úie a UDMR pe nume Eurotrans primea dreptul ┼či (banii) de a asista autorit─â┼úile de la Budapesta ├«n procesul prin care maghiarii doritori din Rom├ónia urmau s─â ob┼úin─â cet─â┼úenie ungar─â. A┼ča au ├«nceput s─â curg─â tot mai mul┼úi bani dinspre Orban spre Kelemen iar actualul vice-premier a sim┼úit nevoia s─â arate c─â merit─â banii.

├Än vara lui 2015 la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor depl├óngea normalitatea rela┼úiilor rom├óno-maghiare. Se declara ├«ngrijorat c─â tinerii maghiari uitaser─â c─â situa┼úia nu fusese ├«ntotdeauna a┼ča. ┼×i le reamintea c─â nu trecuser─â dec├ót c├ó┼úiva ani de c├ónd drepturile minorit─â┼úii erau ignorate ├«n Rom├ónia. Aceste lucruri, spunea Kelemen, trebuie s─â fie reamintite ├«n permanen┼ú─â.

├Äntr-o investiga┼úie Recorder se arat─â c─â ├«n anul 2020, guvernul Orban a alocat 130 de milioane de euro pentru etnicii maghiari din Rom├ónia. Pentru c─â banii nu ajung niciodat─â, FIDESZ distribuie banii pe criterii de loialitate iar liderii UDMR au ├«n┼úeles c─â primesc mai mul┼úi bani de la Budapesta dec├ót de la Bucure┼čti ┼či c─â aceste fonduri nu sunt verificate de DNA. Astfel, o parte consistent─â din fondurile UDMR ┬ávine direct de la guvernul Orban.

La alegerile parlamentare desf─â┼čurate de cur├ónd ├«n Ungaria, jude┼úele Harghita ┼či Covasna au reprezentat unul din principalele bazine electorale ale FIDESZ. UDMR ┼či-a f─âcut exemplar treaba ┼či peste 90% din etnicii maghiari din Rom├ónia au votat cu partidul lui Orban.

Dup─â alegerile ├«n care Orban a c├ó┼čtigat deta┼čat, Kelemen Hunor a declarat: ÔÇťExist─â o singur─â explica┼úie, acest set de valori care au fost ├«n ace┼čti 12 ani de c├ónd FIDESZ conduce Ungaria este identic cu valorile comunit─â┼úii maghiare din Rom├ónia ┼či trebuie s─â le mul┼úumim aleg─âtorilor c─â au fost ┼či ┼či-au exprimat voturileÔÇŁ.

Asta ├«nseamn─â cu UDMR sprijin─â pozi┼úia pro-rus─â a executivului de la Budapesta, altfel nu ar fi f─âcut campanie pentru Viktor Orban ┼či nu i-ar fi adus sute de mii de voturi.

În aceste condiţii se nasc mai multe întrebări legitime:

┬Ě Accesul reprezentan┼úilor UDMR la resurse ┼či informa┼úii clasificate reprezint─â o vulnerabilitate pentru Rom├ónia ┼či pentru NATO?

┬Ě C├ót de sensibil─â este zona Harghita ÔÇô Covasna la spionajul rusesc via Budapesta?

┬Ě Poate influen┼úa UDMR pozi┼úia deciden┼úilor politici rom├óni ├«n dosarul ucrainean?Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite