Putin îşi pune în cap populaţia şi şefii armatei

0
0

Putin a amânat mobilizarea generală sau parțială, ştiind că va fi prost primită de populaţia Rusiei. Acum n-a mai avut ce face, pentru că  Ucraina a întors roata războiului. Manifestaţii de stradă, evadarea din Rusia, teama familiilor ruse că-şi vor pierde copiii sau pe susţinătorul lor a aprins atmosfera în Rusia, care acum se coagulează masiv împotriva lui Putin.

Cât timp războiul era departe de majoritatea familiilor, treacă-meargă. Acum războiul intră în fiecare casă, pentru că nimeni nu ştie dacă se va găsi, sau nu,  printre cei 1,2 milioane de recruți pe care îi aşteaptă armata.

De frica manifestaţiilor de stradă, ministrul Soigu a anunţat doar 300.000 de recrutări, după care s-a aflat că vor fi, de fapt, circa 1,2 milioane.

Manifestaţii masive împotriva recrutărilor

Doar ieri, sâmbătă, au fost arestați în 30 de oraşe  circa 700 de manifestanţi împotriva războiului. Doar la Moscova au fost arestate 350 de persoane, conform ONG-ului OVD-info. În zilele anterioare au fost arestate alte peste 1500 de persoane, participante la manifestaţii. Barbatiii arestaţi primesc imediat ordine de încorporare şi sunt trimişi în garnizoane militare de pregătire.

Au avut loc ciocniri violente cu poliţia, mişcarea Vesna a lansat şi un apel:

Am răbdat destul! Am tăcut prea mult! Nu vrem ca bărbaţii noştri să moară pentru jocurile politicienilor. Ieşiţi îmbrăcate în negru în pieţe!“.

În oraşul Omsk, Poliția încerca să-i forțeze pe bărbați să urce în autobuze, a relatat jurnalistul agenției de presă Reuters care a distribuit şi un videoclip.

O luptă a izbucnit în orașul Omsk între bărbați care au fost recrutați și poliția locală, care îi forțează să urce în autobuze. Recruții au cerut polițiștilor să vină să moară cu ei în tranșee”, se arată în  descrierea care însoțește imaginile publicate de jurnalistul Reuters Jake Cordell, pe Twitter.

În cel puţin 12 cazuri ruşii au incendiat centrele de recrutare cu cocktailuri Molotov. Sunt gesturi disperate, care ilustrează spaima ruşilor de a merge pe front în Ucraina.

Exodul candidaţilor la recrutare

Zeci de mii de ruşi au fugit spre graniţele Rusiei, imediat după anunţul privind recrutarea a 1,2 milioane de persoane. Biletele de avion spre ţările cu care Rusia mai are curse aeriene de transport au ajuns la costuri imense. Spre graniţele terestre cu Finlanda şi alte ţări vecine s-au îndreptat şi se îndreaptă zeci de mii de maşini cu ruşi care vor să scape de recrutare. Fug bărbaţi tineri sau maturi, care îşi părăsesc familiile şi locurile de muncă, mărind haosul deja existent în economia Rusiei.

Nu toate ţările îi primesc cu braţele deschise, dar Germania se oferă să-i primească şi găzduiască pe ruşii care fug de război.

Populaţia rusă nu mai crede „balivernele” lui Putin

Narativele de la Kremlin, cum că occidentul condus de America s-a unit împotriva Rusiei, că doreşte desfiinţarea lumii ruse, că nu acceptă condiţiile de securitate cerute de Rusia şi multe altele nu mai au trecere în rândul ruşilor. Ruşii au trăit, bine mersi, zeci de ani în cooperare cu occidentul hulit azi, ba chiar a beneficiat de produsele firmelor occidentale, produse inclusiv în Rusia. Până în clipa în care nebunia lui Putin a dus la invazia unei ţări libere, Ucraina.

Reţelele de socializare, la ruşi Telegram, îi ajută pe cetăţenii ruşi să afle tot ce se întâmplă în lume. De exemplu, să afle avertismentul preşedintelui Biden de vineri:

Statele Unite „vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe”, dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina.

Ruşii simt pe pielea lor ce înseamnă sancţiunile economice şi ajutoarele militare, economice şi financiare pe care Ucraina le primeşte de la ţările occidentale. Aşa că sunt conştienţi de ce urmeză, dacă Rusia continuă războiul cu Ucraina.

Forţele de represiune din Rusia sunt multe şi puternice, dar asta nu schimbă cu nimic starea de spirit a celor aflaţi pe front, a celor care aşteaptă ordinele de recrutare şi a familiilor lor.

Starea de spirit a soldaţilor ruşi este cracterizată de „disperare”, motiv pentru care unii recurg la sinucidere. Un general american, Sir Richard Shirreff, fost comandant suprem adjunct al forțelor aliate din Europa, a declarat pentru The Sun: „Motivul pentru care un număr mare de bărbați încearcă să plece din Rusia este că sunt speriați de anunțul de recrutare generală. Este o armată brutală, fără simț al onoarei sau al valorilor, iar șansele de supraviețuire în orice război purtat de armata rusă sunt destul de mici. Nu au făcut nimic pentru a rezolva vechile problemele de hărțuire și de abuzuri care există încă din vremea armatei sovietice."

Nici generalii ruşi nu mai cred în victoriei Rusiei împotriva întregii lumi. Acum când până şi China, India, Turcia s-au declarat ferm împotriva războiului şi a anexării de teritorii aparţinând Ucrainei. Unii comndanti militari din zona Herson i-au cerut lui Putin retragerea ordonată a trupelor ruseşti din această zonă, pentru a limita pierderile de vieţi omeneşti. Putin i-a refuzat.

Ce planuri are Putin

Rezultă din declaraţiile înalţilor demnitari ruşi. După simulacrele de referendumuri, cu rezultate anticipat pozitive, actuale zone aflate sub ocupaţie rusă vor fi declarate parte a Federaţiei Ruse, Ca atare, orice atac împotriva acestor teritorii vor fi considerate ca un atac la teritoriul rus. Şi vor fi apărate cu toate mijloacele de care dispune Rusia. Şi cu arme nucleare?

Lavrov spune clar: Doctrina nucleară a Rusiei se va aplica și pentru „noile” teritorii!

Dacă se va ajunge aici, ruşii ştiu deja care va fi reacţia NATO şi a ţărilor occidentale. Şi se tem de aceste consecinţe catastrofale pentru Rusia.

În concluzie

Putin are acum un adversar de temut: poporul rus. Care nu mai acceptă prostiile şi erorile pe care le face Putin. Fie şi pentru motivul că războiul a  intrat acum în fiecare casă rusească, prin ameninţarea recrutărilor. Cum va rezista Putin împotriva furiei poporului său, nu e clar acum. Vom vedea în următoarele săptămâni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite