Putin ameninţă cu arma nucleară, atât i-a mai rămas. Dar nu spune că şi NATO are arme nucleare

0
Publicat:

Putin trebuia să plece de la adevărul incontestabil: în doi ani de război, „glorioasa” armată a Rusiei a reuşit să ocupe doar  20% din teritoriul ucrainian. Cu pierderi imense în vieţi omeneşti, 300.000 de tineri şi-au pierdut viaţa pe front, cu economia paralizată de eforturile pentru susţinerea războiului şi de sancţiunile occidentale.

Putin vorbeşte pentru „mujicii” săi, pe care îi consideră afoni şi inculţi, fără contacte cu informaţiile occidentale. S-ar putea să se înşele!

Ameninţări cu arme nucleare 

Putin: "Trebuie să înţeleagă faptul că şi noi avem arme. Avem arme care îi pot învinge pe teritoriul lor şi, bineînţeles, asta este periculos pentru că ar putea declanşa folosirea de armament nuclear şi distrugerea civilizaţiei. Ei nu înţeleg asta?"

„Armele” clasice ale ruşilor nu le-au ajuns să ocupe Ucraina după doi ani de război. Cum să-i învingă pe „teritoriul lor”? (al ţărilor din NATO). Cât despre armele nucleare, Putin nu menţionează că şi NATO are arme nucleare cu care ar putea lovi Rusia. Iar sistemele antiaeriene de interceptare ale NATO precum şi restul echipamentelor militare, avioanele invizibile,  sunt net superioare celor ruseşti. NATO are o supraveghere spaţială şi de spionaj net superioară ruşilor, ştie tot ce se petrece în Rusia, şi informaţiile transmise şi Ucrainei au ajutat-o să reziste armatei ruse.

După doi ani de război, NATO are planuri pe mii de pagini, pentru orice situaţie s-ar putea ivi.  Finlanda şi recent Suedia au aderat la NATO, aşa că Marea Baltică a ajuns un „lac” NATO.

Sistemele de interceptare occidentale, donate Ucrainei, posibil în secret, fac prăpăd în aviaţia militară a Rusiei, doborând avioane militare extrem de sofisticate şi foarte scumpe.

Statele Unite au şi reacţionat.

„Nu este prima dată când asistăm la o retorică iresponsabilă din partea lui Vladimir Putin. Nu este un mod de a vorbi pentru liderul unui stat dotat cu armă nucleară”, „Nu avem niciun semn care să indice că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Încă odată, Putin vorbeşte pentru ruşii lui, pe care-i consideră inculţi.

Putin minte să-l creadă ruşii

Putin a afirmat că „Rusia este astăzi cea mai mare economie din Europa ca PIB per capita și a cincea din lume”, în aplauzele asistenței.

Aşa o minciună n-ar mai avea nevoie de comentarii. Dacă ne uităm pe statistici internaţionale credibile, Rusia este a treia de la  coadă, printre  statele Europei.

Grav ar fi dacă Putin chiar crede ce spune, pentru că trăieşte în extrarealitate. Nu este clar dacă apreciază corect raportul de forţe Rusia-NATO, sau ar fi capabil să declanşeze un război nuclear din prostie şi din faptul că puterea i-a luat minţile.

Bănuiesc că în forurile de conducere occidentale şi NATO este luată în calcul  şi această posibilitate, iar instalaţiile nucleare ale Rusiei sunt supravegheata non-stop. În momentul în care aceste instalaţii nucleare ar fi activate, NATO ar trebui să paralizeze centrele de comandă şi comunicaţii ale ruşilor, precum şi silozurile de arme nucleare. Aşa mi se pare că ar fi o pregătire logică pentru reacţii ilogice ale lui Putin.

Economia Rusiei

Este grav afectată de eforturile cerute de război (o treime din PIB),  de valurile de sancţiuni occidentale, de plecarea din Rusia a circa un milion de cetăţeni foarte bine pregătiţi profesional, care au luat cu ei şi banii pe care îi aveau.

Exportul de hidrocarburi către Europa s-a oprit, lipsindu-i pe ruşi de un fluviu de bani care veneau din acest export. Exportul hidrocarburiloe către India şi China se face la preţuri şi cantităţi mult mai mici.

Sancţiunile occidentale lipsesc Rusia de echipamente esenţiale pentru economie şi armată, cum ar fi microcipurile.

Toate minciunile lui Putin sunt menite să-i aburească pe ruşi şi grav ar fi dacă şi Putin le-ar crede adevărate din lumea în care trăieşte, dominată de visele sale imperiale.

Întrebarea este cât îl mai suportă pe Putin  ruşii adevăraţi, cu contacte informaţionale internaţionale, cu afaceri care s-au dus de râpă din cauza războiului, şi care realizează că Putin trăieşte în lumea lui, fără legătură cu lumea reală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite