Putin a ajuns la capătul puterilor. Vrea pace, cu păstrarea actualelor teritorii ucrainiene ocupate

0
Publicat:

Este prima dată când mai multe surse convergente de la Moscova „scapă” presei informaţia că Putin este dispus să accepte pacea, cu condiţia păstrării actualelor teritorii ocupate în Ucraina. Agenţia Reuters preia mai multe declaraţii ale unor persoane apropiate liderului de la Kremlin care declară, la unison, că este posibilă încetarea războiului cu Ucraina.

Viktor Orban, un susţinător al lui Putin în conflictul cu Ucraina, a ajuns şi el la următoarele concluzii:

"Armata rusă duce un război serios şi dificil cu ucrainenii". "Dacă ruşii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i învinge pe ucraineni dintr-o singură lovitură, ar fi făcut-o deja". „Or, capacităţile militare ale NATO le depăşesc cu mult pe cele ale Ucrainei, prin urmare este puţin probabil ca Rusia sau orice altă ţară să organizeze un atac împotriva NATO”. „Nu consider că este logic ca Rusia, care nu poate nici măcar să învingă Ucraina, să vină dintr-o dată şi să înghită întreaga lume occidentală".

Ajutor străin masiv pentru Ucraina

-Pe 20 mai,  ministrul spaniol al Apărării a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina. Pe lângă tancurile Leopard, Kievul ar trebui să primească rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, precum și obuze de artilerie de 155 mm.

- Statele Unite ar urma să anunțe vineri încă un ajutor militar, de 275 de milioane de dolari, pentru Ucraina, în contextul în care Kievul se luptă să țină piept atacurilor trupelor rusești în regiunea Harkov, spun doi oficiali americani citați de Associated Press. Aceasta va fi cea de-a patra tranșă de ajutor militar pentru Ucraina de când Congresul a adoptat la sfârșitul lunii trecute o lege privind ajutorul extern, amânată de mult timp, și vine în contextul în care administrația Biden s-a angajat să mențină un flux constant de arme și să le trimită cât mai repede posibil pe linia frontului. Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniții, precum și muniții de artilerie de 155 mm și 105 mm de înaltă eficienţă. Alte elemente din pachetul de ajutor includ sisteme antitanc Javelin și AT-4; mine antitanc, vehicule tactice, arme de calibru mic și muniție pentru aceste arme, a declarat unul dintre oficiali.

- După o discuție telefonică purtată cu omologul său român, Klaus Iohannis, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. România a ajutat mereu Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, dar fără să facă publice toate aceste ajutoare.

-Guvernul suedez a aprobat un ajutor militar de 7 miliarde de dolari pentru Ucraina în perioada 2024-2026.

-Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat într-o vizită oficială în Statele Unite, achiziţionarea de la americani a trei lansatoare de rachete Patriot care să fie trimise Ucrainei şi voinţa Berlinului de a cântări mai mult în securitatea Europei.

-Consiliul Uniunii Europene a aprobat, marți, planul care prevede utilizarea profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni pentru susținerea Ucrainei.

- Germania ar putea accepta o inițiativă a SUA pentru un fond de sprijin de 50 de miliarde de dolari gestionat de Grupul G7.

-Este în derulare un ajutor de 50 de miliarde de euro de la UE pentru Ucraina.

-Congresul american a deblocat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, bani din care sunt trimise în Ucraina arme de înaltă calitate.

-Avioane F-16, donate de multe ţări, sunt gata să intre în acţiune de partea Ucrainei, o primă echipă de piloţi ucrainieni au terminat stagiul de pregătire.

-Este posibil ca America şi ţările NATO să permită Ucrainei să folosească armele occidentale primite ca ajutor,  pentru a ataca obiective militare din interiorul Rusiei. Ucraina a şi făcut-o în Crimeea şi la peste 1000 de km în interiorul Rusiei, atacând unități de prelucrare a ţiţeiului şi stocare a produselor petroliere. Plus distrugerea forței militare navale rusesti din Marea Neagra și a numeroase avioane si elicoptere de luptă rusești.

-Deja experţi şi trupe de instructaj ale NATO se află în Ucraina pentru a ajuta la instruirea armatei ucrainiene, conform declaraţiei lui Donald Tusk, premierul Poloniei.

-Sistemele de informaţii occidentale sunt mult superioare celor ruseşti, iar informaţiile obţinute sunt partajate cu autorităţile militare de la Kiev.

-La summitul NATO din iulie, de la Washington, este posibil să se adopte şi decizia de a proteja spaţiul aerian al Ucrainei de către ţări NATO vecine, printre care şi România.

-Presedintele Macron şi preşedintele Estoniei, nu exclud trimiterea de unităţi combatante NATO.

-Marea Baltică a ajuns un „lac” NATO, şi intenţia Rusiei de a-şi extinde graniţele în Marea Baltică a stârnit o aşa vâlvătaie de opinii contra, încât Rusia a retras din site-ul oficial această intenţie şi o hartă cu noile graniţe.

-Republica Moldova a incheiat deja un acord de ajutor in mentinerea securitatii si independentei cu UE.

Rusia nu se poate baza pe sprijinul economic al Chinei. Unul dintre subiectele cheie cu care Putin a mers la Beijing a fost problemele cu băncile chineze, care se tem de sancțiuni secundare din Occident și blochează plățile cu Federația Rusă chiar și în yuani. Putin nu a convins regimul de la Beijing să-i accepte cererile.

Sancţiunile economice împotriva Rusiei şi-au produs şi îşi produc efectele, iar Rusia consumă o treime din PIB pentru susţinerea războiului, lipsind ruşii de rând de cele necesare traiului zilnic.

Ultima ameninţare cu manevre a forţelor nucleare tactice nu a speriat occidentul, ştiind că Putin a apelat deseori la astfel de ameninţări, fără a trece efectiva la fapte.

Putin se teme de o nouă perioadă de mobilizare, pentru că ar stârni nemulțumirea populaţiei şi exodul masiv la bărbaţilor incorporabili, cum s-a întâmplat la precedenta încorporare.

Adjuncţi ai ministrului Apărării din Rusia au fost arestaţi pentru corupţie, o dovadă că Putin nu mai deţine controlul asupra propriilor structuri militare.

Posibila aderare la UE a Ucrainei şi a Republicii Moldova stârneşte furia Moscovei, dar care ştie că nu are ce face împotriva acestei tendinţe.

Este posibil, aşa cum remarcă şi Viktor Orban, ca Putin să fi înţeles că nu poate duce un război împotriva întregii lumi civilizate şi să se mulţumească doar cu teritoriile deja ocupate.

Ultima ofensivă, de la nord de Harkov, n-a dus nici ea la cine ştie ce rezultate, Rusia a reuşit să ocupe doar câteva sate.

Problema este că Ucraina nu acceptă pacea cu teritorii cedate Rusiei, şi nici NATO şi America.

Este posibil ca văzând epuizarea economico-militară a Rusiei, puterile occidentale să decidă la summitul NATO din iulie operaţii mai îndrăzneţe şi mai eficiente împotriva Rusiei.

Rămâne de văzut dacă Putin va accepta să se retragă cu coada între picioare din Ucraina, înainte de a stârni revolta internă a populației şi a elitelor politico-militare de la Moscova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite