Probleme mari în alcătuirea viitorului guvern, care trebuie să repare urmările „dezmăţului” bugetar la care s-au dedat PSD-Ciolacu

0
0
Publicat:

Este bine să ştim ce ne aşteaptă după alegerile din perioada următoare, să evaluăm cum e mai bine să votăm. Viitorul guvern are de reparat erori grave şi, aparent, greu de rezolvat: deficitul bugetar care se va duce spre 8% în 2024, datoria externă enormă, relaţia cu UE care riscă să blocheze banii europeni din PNRR şi Fondul de Coeziune, riscul ca investitorii să nu mai împrumute România.

Foto Arhivă
Foto Arhivă

Propunerea lui Ciolacu de reducere a deficitului in urmatorii șapte ani inseamnă costuri pentru Romania de 600 de miliarde lei, doar pentru dobânzi. Ințelege Ciolacu ce înseamnă acești bani pierduți de România?

Este de presupus că partidele conştiente şi responsabile vor fugi de viitoare guvernare, în care trebuie să plătească oalele sparte de PSD.

Reparaţia după dezmăţul bugetar generat de PSD presupune costuri mari şi greutăţi suportate de populaţie, ori niciun partid nu ar vrea să-şi sacrifice credibilitatea pentru a îndrepta prostiile făcute de alţii.

Viitorul guvern va trebui să elaboreze şi bugetul de stat pe 2025, în condiţii de maximă nesiguranţă, în privinţa creşterii economice, a fondurilor europene şi a capacităţii României de a se mai împrumuta.

În Programul de candidat la preşedinţie, prezentat duminică, Ciolacu a demonstrat că trăieşte în sindromul „wishful tinking”, vede totul în roz, cu o inconştienţă periculoasă la nivelul de decizie la care se află.

Situaţia probabilă după alegeri

Aşa cum stau acum sondajele de opinie, şi după eliminarea de către CCR a Dianei Șoșoacă din cursa prezidenţială, este posibil ca după alegeri să avem următoarea situaţie:

Marcel Ciolacu preşedinte, câştigător în turul al doilea, împotriva lui George Simion

Ponderile probabile ale partidelor în parlament după alegeri:

PSD-30%

AUR, SOS- 25%

Partidele de dreapta, inclusiv PNL- 25%

UDMR-5%

Minorităţile şi alte partide-15%

Cum se poate face o majoritate parlamentară în astfel de structură?

PNL, prin vocea lui Nicolae Ciucă a declarat că nu va mai face o alianţă cu PSD. Credibilă această poziţionare, şi nu din lipsa „pasiunii” de a guverna, ci pentru că trebuie să repare consecinţele dezmăţului bugetar marca PSD-Ciolacu.

Ciolacu a şi anunţat că va partaja puterea, va numi premier de la alt partid, nu de la PSD. Cred şi eu, după ce a spart toate „oalele” guvernării actuale, PSD nu mai vrea să adune şi cioburile. Îi lasă pe alţii. Doar că acei alţii nu sunt fraieri, să nu ştie la ce se angajează, cu pierderi de credibilitate colosale în rândul electoratului.

Dacă alianţa cu PNL este puţin probabilă, ce mai poate face preşedintele Ciolacu pentru alcătuirea rapidă a unui guvern, la final de decembrie, fără buget aprobat de parlament?

O alianţă de guvernare cu AUR. Ar avea împreună peste 50% în parlament, dar poziţia anti UE, pro Rusia ar atârna ca o piatră de moară de gâtul României. AUR ar solicita, probabil, şi funcţia de premier pentru George Simion, care nu este greu de anticipat ce măsuri „suveraniste” ar promova din această calitate. Ori Ciolacu o avea el multe păcate, dar este clar pro UE şi pro NATO. Să pui un premier suveranist, anti UE şi anti NATO, în condiţiile războiului de la graniţele României, ar fi o nebunie.

Singura opțiune a lui Ciolacu ar fi să desemneze un premier tot de la PSD, şi să atragă AUR la guvernare oferindu-i posturi de miniştri şi altele din aparatul de stat central. Că va urma o ceartă permanentă între principiile suveraniste ale AUR şi concepţiile PSD, o altă socoteală. În plus, PSD trebuie să repare el, cu mâna premierului, consecinţele dezmăţului bugetar actual, cu pierdere de încredere şi susţinere din partea electoratului extrem de mari.

Lucrurile se complică şi mai mult, dacă România va fi considerată la Bruxelles ca urmând modelul Ungariei, şi atunci adio bani europeni.

Un guvern minoritar PSD. Este posibilă şi o astfel de opţiune, dar cu blocaj parlamentar permanent şi ameninţat de moţiune de cenzură, nu ştiu cât va rezista. Iar Ciolacu, în calitate de preşedinte, trebuie să gestioneze şi rezolve instabilitatea politică, cu consecințe greu a imaginat în plan intern şi extern.

O guvernare de dreapta. Dacă alegătorii înţeleg riscurile votării PSD şi AUR, şi ar vota masiv partide de dreapta, este posibilă o guvernare de dreapta în alianţă cu UDMR. Cu un premier de la PNL sau de la  alt partid de dreapta. Cu condiţia ca o astfel de alianţă să aibă majoritate parlamentară, ca să impună măsurile necesare redresării economice şi bugetare.

O guvernare de dreapta, cu un premier de la alt partid, nu de la PNL, poate invoca faptul că nu este responsabilă de dezmăţul bugetar la care s-a dedat Marcel Ciolacu, şi ca atare trebuie să ia măsuri drastice de reparare a consecinţelor acestui dezmăţ. Relaţia cu CE, din care vin  banii acordaţi României, ar fi mult îmbunătățită, cu speranţa că vom ieși mai uşor din criza în care ne-a aruncat PSD-Ciolacu.

Rămâne ca alegătorii să cântărească cu grijă argumentele din acest articol şi din altele care vor apărea în presă, pentru a decide cum şi cu cine votează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite