Ponta vs. Băsescu şi Cri(n)ogenia politică a lui Antonescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii care reuşesc să se instaleze pe axa electorală principală, de o parte şi de alta, vor domina spaţiul politic şi electoral. Aşa spune teoria.

Din acest punct de vedere, înteţirea criticii prezidenţiale la adresa premierului are un efect politic foarte interesant: transformarea lui Victor Ponta în actorul politic dominant al scenei politice româneşti şi marginalizarea candidatului Crin Antonescu.

Evident, acest proces se va produce doar în anumite condiţii. Eu am identificat cel puţin două, dar lista e deschisă pentru completări:

1. Victor Ponta trebuie să confirme, să se ridice la înălţimea încrederii cu care e creditat astăzi. Este liderul incontestabil al unei generaţii politice, fiind totodată un prim-ministru necontaminat de comunism. Are şansa uriaşă de a schimba România, dar pentru aceasta trebuie să se desprindă de orice tutelă para-politică şi să guverneze în interesul public. Sau măcar să convingă opinia publică de acest lucru, iar locul său pe axa electorală principală va fi asigurat, împreună cu o prezenţă la vârful politicii româneşti pentru următorul deceniu.     

2. Victor Ponta trebuie să vină cu o altă paradigmă în care să se războiască cu Traian Băsescu, una diferită de cea concepută de domnii Voiculescu şi Antonescu. Ea a fost valabilă în opoziţie, în campania electorală şi a avut un succes remarcabil. Dar, din poziţia de prim-ministru, Victor Ponta trebuie să găsească soluţii proprii de a se hrăni din conflictul cu Traian Băsescu. Premierul în funcţie are arme diferite, dar şi limitări în manifestare. El trebuie să arate că poate câştiga meciul cu Băsescu nu doar pe tărâmul retorico-electoral, cât mai ales în câmpul politicilor publice serioase, al alternativei oferite de guvernanţa de stânga la dictatul amar al reţetelor austerităţii. Cortegiul înjurăturilor anti-prezidenţiale nu mai poate substitui proiectul de guvernare alternativă.  

Indiferent dacă aceste lucruri se vor întâmpla sau nu, înăsprirea tonului în relaţia Ponta – Băsescu, având ca pretext teme mari de politică publică, va duce inevitabil la confiscarea spaţiului politic de către cei doi actori. Criogenia politică a lui Crin Antonescu, devine astfel inevitabilă, ceea ce îl va obliga la reacţii în forţă şi în cel mai scurt timp.

Cât timp Ponta şi Băsescu jucau cartea consensului instituţional, Antonescu avea teren liber pentru monopolizarea discursului antiprezidenţial. O nouă paradigmă conflictuală Ponta-Băsescu dusă pe terenul temelor grele de guvernare naţională şi europeană mută atenţia pe subiecte de substanţă. Iar acest lucru îl scoate din joc pe un Crin Antonescu deocamdată incapabil să se rupă de reflexele demagogiei electorale. 

P.S.

Dincolo de analiza politico-electorală, mi se pare hilară disputa Ponta-Băsescu pe tema fondurilor europene. Ea îmi aduce aminte de un joc din copilărie când, alături de un bun prieten, ne alegeam câte o culoare şi număram maşinile care treceau pe stradă, având culoarea respectivă. După o oră de numărat, fiecare ”aveam” o colecţie impresionantă de autoturisme şi camioane. La fel e şi cu banii europeni. Ei trec prin faţa noastră, îi vedem, vrem cât mai mulţi, spunem că sunt ai noştri, dar în realitate ne aparţin la fel de mult precum maşinile din copilăria mea. Miliardele de euro alocate României, pe care se ceartă acum premierul Ponta şi preşedintele Băsescu, nu sunt ale noastre pentru că deocamdată nu ştim să facem proiecte eligibile pentru a-i atrage. De aceea, în locul unei asemenea dispute false, aş  prefera o chelfăneală zdravănă, asezonată cu lovituri administrative curajoase care să zguduie ”sistemul” pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni pe care, culmea, îi primim aproape gratis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite