Ponta, între Europa şi Varan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrăm în săptămâna decisivă pentru formarea noului guvern. Zarurile au fost aruncate: chiar dacă nu-i face nicio plăcere, Traian Băsescu este nevoit să-i mai dea un mandat lui Victor Ponta. Ar fi vrut să procedeze altfel, ar fi fost necesar să procedeze altfel, dar votul din 9 decembrie i-a redus posibilităţile de manevră.

Dacă poporul târgujian îl vrea pe Ponta, iar naţiunea română e moartă după USL, atunci vor avea Ponta şi USL. Vorba aia: să se spele cu ei pe cap!

Nici Traian Băsescu nu credea că, după ce îi stătuse-n gât broasca râioasă, va trebui să înghită un porc. Dar o va face, şi asta chiar în postul Crăciunului. Nu doar alegătorii l-au împins în această neplăcută situaţie, ci şi vocile Europei. Ceea ce e foarte bine: cu această ocazie află şi trompetele politico-mediatice că Barroso nu e chiar atât de rău, iar Merkel nu e duşmanul poporului român, ci amândoi sunt lideri cu principii puternice şi cu respect faţă de valorile democratice.

De-a dreptul superbă e retorica amploaiaţilor de la Ministerul Propagandei (Antena 3): Jose Manuel Durao Barroso a fost câh în vară, dar e gigea acum. S-a mai dat pe brazdă, ne explică o duduie care se închină la icoana lui Felix. Se simte cu musca pe căciulă, o completează alta. Încearcă să dreagă busuiocul, adaugă proteza mediatică a lui Voiculescu. ’Geaba, e prea târziu, răul făcut poporului român de Barroso şi de Reding şi de Merkel nu mai poate fi reparat, concluzionează un analist cu spume la gură.

După mintea lor, Barroso era rău când încerca să-l convingă pe Ponta să renunţe la armele terorismului politic, dar e bun (sau măcar acceptabil) când îi spune lui Băsescu să-i dea mandat de prim-ministru liderului PSD, ca semn de respect pentru voinţa populară exprimată prin vot. Diferenţa e că Ponta zicea la Bruxelles da, da, da şi făcea la Bucureşti nu, nu, nu, în vreme ce Băsescu înghite broasca, înghite şi porcul, iar la desert îl desemnează pe Ponta prim-ministru.

Asta se poate traduce şi altfel: Victor Ponta şi rău-famaţii săi asociaţi (Crin Antonescu, Dan Voiculescu) au declanşat şi întreţinut o criză politică infernală, timp de două luni, iar Traian Băsescu e în stare să înghită orice vietate pentru a evita o nouă criză politică. Căci lumea civilizată asta vrea de la noi: stabilitate, nu crize de tot felul!

Întrebarea e: a învăţat ceva Victor Ponta din dubla manşă vară-iarnă? A băgat el de seamă diferenţa dintre a te asocia cu bădăranii politici Voiculescu & Antonescu şi a conlucra, în cadru constituţional, cu şeful statului?

Dacă a tras concluziile corecte, va putea reintra, şontâc-şontâc, în lumea bună a politicii europene. Votul popular în favoarea USL este, deocamdată, singurul său atu, unul deloc de neglijat. Dacă însă va continua să facă jihad de bodegă alături de Frăţia Felix&Crin, va fi scos din clubul european cu şuturi în fund şi cu baroase în cap. De data asta, definitiv.

Europa nu crede în lacrimi, cu atât mai puţin în saliva de varan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite