Poeţi din Nord-Est: Sorin Poclitaru: "De dragoste sută la sută"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are parcă nume de meseriaş. De breslaş. Ce o fi aia, ce meşteşug, ”poclitar” ? Chelar, sobar, fierar, cancelar, portar, faianţar... poclitar.

Spunere despre… Poclitaru

Are o lejeritate de a scrie versuri, de a compune rime şi de a versifica miraculos, încât ai impresia că de când a căpătat graiul, el a vorbit tot aşa. În versuri. Că, e poet dinainte de a se naşte. Din faza de foetus. Rar mi-a fost dat, după un Adrian Păunescu sau George Ţărnea, ca să mă refer la cvasi-contemporani recenţi, să întâlnesc un atare talent de versificator.

Bun şi pentru a fi cântat în melodii folk. ”Textier” cum fatalmente şi inesteticamente i-a numit nu ştiu ce mangafa, în limba română. Textierul cu poetul ca birjarul cu driverul de formula unu.

…Dar, nu numai atât.

Poclitaru mai este şi poet. Încă unul sensibil, indrăgostit şi-ndrăgostibil, romantic, incurabil, gâdilat parcă în permanenţă de un mic Eros ascuns în epidermă printre muşchii săi de Ulisse.

Nu poţi pricepe cum în trupul său, multissim, bine modelat, de Porthos dumasian, de bodyguard afro, de fioros practicant al luptelor americane - îi ştim : ăia tatuaţi şi coloraţi, care rup coloane vertebrale şi îndoaie oase umane cu uşurinţa cu care cântă o privighetoare - pot sălăşui, coabita fericite o sensibilitate firavă ca un zefir, tandreţi în exces, melanholii, stenahorii şi suferinţe din amor…

Da. Sorin e un fenomen liric controversat. O contradicţie nu fizică versus spirituală ; nici a naturii cu propria aparenţă ; ci un cu o chimie paradoxală.

Amfibie de-ar fi, aflat sub apă, SP poate vorbi peştilor numai rimat, în versuri duioase emanate cu bule roz de aer colorând verdele apei. Jivină de pădure dacă-ar fi, cu colţii mari şi incisivi ca iatagane, cu versul lui ar potoli, înduioşa şi-un lup famelic. Sau în dezert, pantera zveltă sângeroasă, ori leul amator de tibii mari de taur.

Citeşti, pipăi velinul colii şi răcneşti :

Este !!!

*** Volumul ”De dragoste suta la suta la suta”. 2012. Ed Eurograph Cluj.

100 de poezii, in 100 de exemplare ce se vând la licitatie pt 100 de doritori .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite