Podcast poezie modernă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul roman Paul Celan, poate cel mai important poet in limba germana de dupa razboi
Poetul roman Paul Celan, poate cel mai important poet in limba germana de dupa razboi

Dacă vă atrage poezia modernă şi urmăriţi podcast-uri sau alte discuţii în engleză, vă recomand o serie de discuţii pe care le-am înregistrat cu un prieten american. Încercăm să demonstrăm cum funcţionează poezia modernă şi cum pot fi interpretate imaginile şi secvenţele de imagini pentru a ajunge de la un text misterios sau mut la o experienţă umană concretă care cere reflecţie.

Discuţiile noastre sunt informale şi am decis să evităm schemele, dar toate poeziile sunt de asemenea tratate pe scurt în scris pentru a ajuta cititorii interesaţi să revină la ele sau să le aibă în faţă. Încercăm să arătăm că aceşti poeţi au o educaţie aleasă în ce priveşte situaţia umană şi că sunt în căutarea unei înţelegeri care să ne permită să ne trăim vieţile mai grijuliu, mai atenţi la felul în care problemele cărora le facem faţă sunt umane şi fac parte din viaţa noastră--ceea ce este diferit de grija de a rezolva problemele. Sper că veţi aprecia grija cu care citim şi recitim aceste poezii şi poate vă va face plăcere experienţa căutării şi descoperirii unei situaţii umane concrete şi a întrebărilor despre experienţa umană şi interpretarea experienţei, aşa cum sunt articulate de poeţi.

Am început cu doi poeţi polonezi, Miron Białoszewski şi Wisława Szymborska (laureată Nobel), şi un poet român de limbă germană, Paul Celan (poate cel mai faimos poet de limbă germană după război). Puteţi găsi mai jos înregistrările. 1. Poeziile de Wisława Szymborska: Metafizică. 

2. Dragoste la prima vedere. 

3. Poezia de Miron Białoszewski: Autoportret cum e simţit.

 4. Poezia de Paul Celan: Viticultorii. (Vom mai publica curând discuţii despre Celan.)

Comentarii scrise puteţi găsi aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite