PNL nu înțelege că Ciucă nu are nicio şansă. „Cuplul” Geoană - Ciolacu va conduce România următorii patru ani
0Cu Ciucă în poziţia de candidat la prezidenţiale, PNL rămâne în afara jocurilor politice, cum am arătat deja în articolul precedent.
Astăzi PNL a decis că Ciucă va candida la preşedinţie, conform directivei stabilităţii politice dictată de Iohannis.
PNL şi PSD se scuipă pe la toate adunările, dar coaliţia PSD-PNL este şi va fi şi de acum înainte, spun şefii celor două partide. Adică cum? Ziua te scuipi şi seara treci la pupături în patul coaliţiei? Cum să înţeleagă alegătorii poziţia PNL şi a lui Ciucă? Nu înţeleg şi de aceea Ciucă are în sondaje jumătate din scorul Elenei Lasconi, care este susţinută de un USR aflat la 8% în alegerile din iunie.
Ciucă zice că Ciolacu a luat guvernarea pe cont propriu, dar rămâne în Coaliţie ca „sclavul” lui Ciolacu.
Ciolacu a dus deficitul bugetar la 8% din PIB, datoria externă la 52,5% din PIB, nimic în direcţia reducerii cheltuielilor bugetare, dacă veniturile bugetare sunt la jumătatea cheltuielilor.
Cresc pensiile şi salariile bugetare, foarte bine, dacă ar exista banii necesari. Ei nu există, îi împrumutăm. Până când ne putem împrumuta?
Ciucă ştie şi recunoaşte toate acestea, dar menţine guvernarea pe persoana fizică Ciolacu, de dragul stabilităţii dictate de Iohannis. Ciucă nu înţelege că „stabilitatea” în astfel de condiţii poate fi mai rea decât instabilitatea. Şi ţine în braţe mai departe Coaliţia, în care nu are niciun cuvânt de spus. Posibil şi în viitoarea legislatură.
Varianta Geoană preşedinte, Ciolacu premier
În momentul de faţă este varianta cu cele mai multe şanse de realizare, dacă nimic nu se schimbă în poziţia PNL. Ciucă nu are nicio şansă să intre în turul al doilea, cum o arată sondajele. El este bun ca militar, să dea şi primească ordine, nu să-şi imagineze viitorul României. Mai ales în plan economic şi bugetar.
Ciolacu reinventeză fondul de rezervă al bugetului, din care împarte banii ţării cui vrea „muşchii” lui, pe persoană fizică, dincolo de legea bugetului de stat, fără ca cineva să-l controleze şi oprească.
Ciolacu premier îşi va numi miniştrii pe care şi-i doreşte, inclusiv la Finanţe, iar PNL va putea emite pretenţii doar în măsura scorului de la parlamentare, clar mai mic dacă Ciucă nu intră în turul al doilea.
Este posibil ca Ciolacu să înţeleagă că deficitul bugetar trebui ajustat, iar după alegeri va trece la măsuri. Nu scăderea cheltuielilor bugetare, ci impozitarea, posibil progresivă, a intreprindelor private. Având drept efect prăbuşirea domeniului privat, plecarea investitorilor, scăderea creşterii economice şi a PIB-ului. Dar nu te poţi aştepta de la un fost covrigar să înţeleagă asemenea lucruri.
PSD va crea viitoarea majoritate parlamentară inclusiv cu AUR, dacă altfel nu se poate. Ia bani de la buget, îi dă contractelor încheiate de membrii AUR, şi îi linişteşte.
Poziţia României faţă de conflictul Rusia-Ucraina va face mai îngăduitoare CE, dispusă să înghită derapajele bugetare ale lui Ciolacu şi să finanţeze „stabilitatea” României. Pe aşa ceva mizează perechea Geoana-Ciolacu.
În următorii patru ani inflaţia îşi va face de cap, cursul leu-euro va sări de 5 lei, puterea de cumpărare a populaţiei se va evapora, doar clientela de partid a PSD o va duce bine, pe banii românilor. Exemplul Toni Greblă, şeful AEP, care a ajuns la un venit lunar de 12.000 euro pe lună. Iar Ciolacu a avut un singur comentariu: „ are şi el drepturile lui”. Dar un pensionar care trăieşte cu 1800 lei pe lună nu are şi el drepturi?
Soluţiile la „dictatura” Geoană-Ciolacu
PNL merge înainte cu soluţia Ciucă candidat la prezidenţiale, deşi nu are nicio şansă. Atâta indolenţă şi incapacitate de a anticipa viitorul n-am prea văzut.
PNL ar putea să schimbe candidatul cu un alt PNL-ist, am şi prezentat câteva nume: Siegfried Mureşan, Ilie Bolojan, Emil Boc. Sau să o susţine pe Elena Lasconi, care a promis că va desemna un premier de la PNL, pe Ilie Bolojan. Un premier de la PNL ar salva ţara mai mult decât ar face-o Ciucă preşedinte, deşi nu este cazul. Conform configuraţiei parlamentare după alegeri, Ciucă preşedinte nu va putea desemna un premier, altul decât Ciolacu. Şi tot acolo ajungem.
În perioada scurtă dintre cele trei tururi de scrutin nu este timp pentru calcule şi tratative. Ele trebuie făcute acum, pentru a evita „dictatura” Geoană-Ciolacu.