Pentru guvernul Ciucă-Ciolacu legea e facultativă! Frica de alegerile parţiale!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, stat democratic şi constituţional, nu mai puţin de 47 de localităţi sunt în acest moment lăsate de izbelişte, ca urmare a vacantării funcţiei de primar sau a dizolvării consiliului local. Astfel, într-un context politic, social, economic, dar şi militar extrem de dificil, în care autoritatea trebuie să fie reprezentată mai mult decât oricând în mod corespunzător, comunităţi întregi de români se văd nevoite să se descurce pe cont propriu, fiecare după posibilităţi.  Pe principiul, scapă cine poate.

Deşi reprezentanţii actualei puteri se dau zilnic în stambă şi îşi comandă emisuni la ore de mare audienţă, plătite cu bani de la bugetul de stat, pentru a plânge de grija românilor, executivul condus de Nicolae Ciucă (premierul de iure) şi Marcel Ciolacu (premierul de facto) refuză să respecte legile şi Constituţia ţării şi să emită hotărârea de guvern pentru organizarea alegerilor parţiale şi restabilirea ordinii constituţionale în toate aceste localităţi. Probabil că, atât Ciucă, cât şi Ciolacu fie au chiulit, fie au fost corinjenţi la orele de cultură civică, altfel ar fi înţeles cum funcţionează un stat democratic.

Guvernul Ciucă–Ciolacu vrea, însă, cu orice preţ să ocupe locul întâi la categoria tupeu şi cinism politic. Astfel, potrivit informaţiilor obţinute de jurnaliştii adevărul.ro între motivele invocate de executiv pentru amânarea organizării alegerilor parţiale îl constituie şi situaţia economică a ţării. Cu alte cuvinte, guvernul Ciucă–Ciolacu refuză să organizeze alegeri parţiale pentru a face economie la bugetul de stat. În acest caz, cei doi lideri ar putea, de exemplu, să propună reducerea substanţială a subvenţiei acordate partidelor politice. Poate reuşesc să pună ceva bani deoparte şi pentru alegerile parţiale.

În realitate, nu banii sunt problema guvernului Ciucă–Ciolacu, altfel parlamentarii PNL şi PSD nu ar fi votat cu ambele mâini majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, ci teama ambelor partide de a da ochii cu electoratul. Alegerile parţiale ar fi primul test politic pe care actuala coaliţie ar trebui să-l treacă. Iar principala dilemă va fi dacă PNL şi PSD vor avea candidaţi proprii sau vor susţine candidaţi comuni, ca o repetiţie pentru anul electoral 2024. În scenariul în care fiecare partid va avea candidatul său, nu este exclus să asistăm din nou la un festival de înjurături între cei doi parteneri de la guvernare, pe modelul Şcolii de Vară a Tineretului PNL.

De asemenea, alegerile parţiale sunt şi primul examen electoral pentru proaspătul preşedinte al PNL, generalul Ciucă. Care va trebui să probeze în faţa partidului nu doar excelentele sale capacităţi de organizator, din postura de şef de campanie electorală, ci şi că are tracţiune electorală. Astfel, dacă PNL nu va reuşi să obţină nişte rezultate onorabile şi să câştige cât mai multe primării din cele 47 puse în joc, este posibil ca liberalii să realizeze că Nicolae Ciucă valorează cam cât o ceapă degerată şi să intre în stare de alertă, iar generalul să se întoarcă rapid în cazarmă.

Nu în ultimul rând, alegerile parţiale reprezintă un bun prilej de afirmare electorală pentru partidele din opoziţie. De altfel, Ludovic Orban, liderul partidului Forţa Dreptei, a anunţat deja că a dat în judecată Guvernul şi speră să obţină în instanţă o hotărâre prin care executivul să fie obligat să organizeze alegeri parţiale. Şi aici jocurile vor fi extrem de interesante. Pe de o parte avem rivalitatea dintre USR şi AUR, partidele din primul eşalon al opoziţiei, pe de altă parte dorinţa de afirmare a REPER sau a Forţei Dreptei, partidele din eşalonul doi al opoziţiei. În cazul în care partidele din opoziţie nu vor reuşi să bifeze rezultate notabile, e un semn destul de clar că vor avea mari probleme să se impună la alegerile din anul 2024.

Că guvernul Ciucă–Ciolacu nu dă doi bani pe democraţie, dar iubeşte dictatura şi autocraţia nu mai este o noutate pentru nimeni. Cine ştie, până la alegerile din anul 2024 poate o să suspende dreptul de vot al tuturor cetăţenilor. Însă, în scenariul sumbru al apariţiei unor tragedii sau dezastre în una din aceste 47 de localităţi, lăsate să funcţioneze fără edili, cine va purta întreaga responsabilitate politică? Oare guvernul Ciucă–Ciolacu?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite