Parlamentar român: autorul de facto al tulburărilor din Ucraina este Rusia

0
0
Peste 100 de persoane au murit ieri în timpul confruntărilor de la Kiev. Marea lor majoritate erau protestatari nemulţumiţi de traseul pe care preşedintele ţării doreşte să îl impună viitorului Ucrainei.
Peste 100 de persoane au murit ieri în timpul confruntărilor de la Kiev. Marea lor majoritate erau protestatari nemulţumiţi de traseul pe care preşedintele ţării doreşte să îl impună viitorului Ucrainei.

După ce preşedintele ţării a luat atitudine faţă de confruntările de la Kiev, un parlamentar român vine cu o declaraţie publică prin care acuză Rusia că este principala vinovată pentru războiul civil din Ucraina.

Ninel Peia, secretarul Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din Camera Deputaţilor, a declarat, în cadrul unui comunicat emis pe pagina sa de Facebook, că Rusia este principala vinovată pentru evenimentele de la Kiev.

Acesta afirmă că Rusia nu va renunţa la Ucraina, aceasta având o importanţă militară deosebită.

Fitilul s-a aprins la Kiev, deflagraţia nu ne va ocoli. România se va vedea în poziţia incredibilă de a-şi putea recupera, odată pentru totdeauna, teritoriile istorice. Să fim pregătiţi!

Sunt convins că noi, demnitarii, avem maturitatea politică de a analiza cu gravitatea care i se cuvine, situaţia inflamabilă din Ucraina.


Este limpede că, în Ucraina, scenariul sirian, des invocat, a ieşit periculos din tipare, lucru care va afecta puternic şi România. În curând, nu va mai fi de nici un folos să ne mulţumim cu observarea acestui periculos fenomen.

Într-o scrisoare din 1989, Emil Cioran scria :
«E clar că toate popoarele din Occident au epuizat sensul unei misiuni. Englezii, francezii, nemţii nu mai au interes să aibă un rol. Ştiu toţi că nu merită acum să te laşi implicat de istorie. Rusia însă a fost mereu străbătută de un vis al dominării asupra întregii lumi. Şi într-o zi va exploda din cauza acestui vis, chiar dacă va avea ca rezultat o catastrofă impronunţabilă»

Vin în faţa dumneavoastră ca să atrag atenţia asupra faptului că autorul de facto al tulburărilor din Ucraina este Rusia, o ţară de al cărei destin suntem volens – nolens legaţi pe vecie.

Rusia nu va renunţa la Ucraina, sau dacă o va face, cu certitudine nu va renunţa la teritorile de importanţă strategică militară, zone în care a investit uriaş şi pe lângă care scutul de la Deveselu este un pistol cu apă. Zone precum Crimeea sau Sevastopol nu vor face nicicând parte din Uniunea Europeană, şi pe cale de consecinţă, nu vor ajunge sub tutela NATO.

Deputatul român ia în considerare o fracturare teritorială a Ucrainei, caz în care statul român are obligaţia de a introduce în Uniunea Europeană teritoriile locuite de către români şi de a nu le lăsa la voia întâmplării.

Acesta subliniază că acest scenariu trebuie luat în considerare doar în cazul în care Rusia va forţa dezmembrarea Ucrainei.

Pe cât de sinistră este această posibilitate, pe atât de interesantă poate fi această oportunitate pentru România. În lupta absurdă pentru dominaţie, o fărămiţare teritorială a Ucrainei ar putea aduce României o oportunitate nesperată.

Dacă Rusia va forţa dispersarea teritorială a Ucrainei, aşa cum o ştim astăzi, pentru a-şi păstra hegemonia politico-militară, noi am putea recupera ceea ce ni s-a furat din trupul ţării.

Vorbesc aici despre o şansă inegalabilă: alături de Europa şi NATO, şi de partenerii noştri strategici, am putea aduce în UE Bucovina, Herţa, Bugeacul şi, dacă nu va fi fost deja integrată, şi Basarabia.

Nu vorbesc aici de conflicte armate şi invazii teritoriale anacronice sau utopice, ci de o politică externă inflexibilă, încadrată în interesele Europei democratice, prin care îndureraţii noştri fraţi să capete oportunitatea revenirii la valorile Occidentale.

Bucureştiul este obligat istoric să încerce această abordare. Nu este uşor, nu este pe linia «capului plecat pe care sabia nu îl taie», dar vocea României în acestă chestiune se poate ridica la nivelul pe care istoria i la pregătit.

Iată de ce vă rog, dragi colegi întru politică, să ne pregătim cu seriozitate pentru o decizie unanimă care să ducă la o poziţie ce ar repune România printre cei mai importanţi jucători din zonă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite