Oamenii de afaceri preferă PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea celor din business cu care vorbesc despre politică preferă PSD, fie că le place de ei sau nu, că sunt sau nu de acord cu ideologiile socialiste. Nu ştiu dacă votează sau nu cu PSD, asta nu i-am întrebat, probabil că nici nu mi-ar răspunde, sau dacă ar răspunde nu ştiu cât de sinceri ar fi. Mai bine să nu-i întreb.

Şi nu la politicile de stânga sau de dreapta se gândesc cei din business când vorbesc despre aceste preferinţe, ci la stilul de guvernare. Da, Ordonanţa 13 e inclusă... :( 

Raţionamentul lor e relativ simplu: orientările şi sistemele ideologice, declaraţiile de intenţii, programele de guvernare şi toată retorică ante factum oricum nu au nicio credibilitate şi relevanţă în România, dar absolut niciuna, la niciun partid de până acum, şi pentru încă o bună bucată de vreme de acum încolo, fără îndoială. Şi nici oamenii de partid, luaţi fiecare în parte, nu se deosebesc unii de alţii, câtuşi de puţin.

Să zicem că luaţi la întâmplare o mie de oameni cu funcţii, cu afilieri sau cu simpatii politice de la stat, de prin administraţie, ministere, mari companii şi instituţii publice sau private sau pe unde mai sunt ei aciuiţi, şi puneţi pe câte o foaie tot ce au făcut în mandatele lor, ce au propus, ce idei şi iniţiative au avut, cum s-au purtat şi cât au furat sau cât au dat de la ei, cât de eleganţi sau cât de neciopliţi sunt. Dar nu puneţi şi numele fiecăruia pe acea hârtie. Apoi daţi foile oricui vrea să le citească şi le cereţi să spună dacă omul din hârtie e PSD-ist, PNL-ist, PDL-ist, UDMR-ist sau din ce alte partide au mai ajuns până acum la guvernare. USR-ul nu intră deocamdată în scenarii, pentru că nu au fost încă la putere.

Da, desigur, răspunsurile vor fi absolut aleatorii. Nimeni, sub nicio formă, nu va putea să spună că da, dom'le, se văd aici capul, sufletul şi mâna unui penelist de nădejde, sau a unui pesedist, respectiv, sau ce o mai fi el. 

Şi atunci, ce vede omul de afaceri diferit? Păi la PSD e disciplină, nene, ăştia sunt ca la armată, nu prea mişcă nimeni în front. Asta înseamnă că eu trebuie să vorbesc doar cu unul dintre ei, cât mai sus se poate ajunge, şi atunci ştiu că dacă acela zice da, sau nu, sau orice, nu trebuie să mai vorbesc şi cu cei de sub el, cum e când sunt ceilalţi la putere. Cel puţin, ştii ceva clar, fie că îţi rezolvi sau nu problema, şi dacă ai stabilit ceva cu unul de sus, eşti sigur că toţi ceilalţi de sub el executa ce a zis ăla, fără să crâcnească.

De aceea, guvernarea lui Adrian Năstase a fost cea mai apreciată dintre toate în rândurile oamenilor de afaceri, de departe. Dacă îi puneţi pe oamenii de business, şi chiar şi pe cei de la stat, să facă un top al guvernărilor de până acum, veţi vedea că patru din cinci asta vă vor spune.

Nicuşor, sper să-ţi folosească informaţia! Nu te lasa influenţat de aparenţe. Oamenii de afaceri serioşi şi cinstiţi sunt din lumea ta, într-adevăr, cei mai mulţi sunt la fel ca tine, ştiu ce spui şi pentru ce te lupţi şi te aprobă, unii te şi susţin direct sau chiar fără să ştii. Dar aproape niciunul nu ar vrea să fie guvernat de tine, în acest moment, chiar dacă te-au votat şi te vor vota şi în continuare. Principiile şi idealurile sunt frumoase, desigur, greu de imaginat ceva bun fără ele. Necesare, dar nu şi suficiente, eşti matematician, ştii bine ce spun.

Pentru că guvernarea se face cu ordine, cu disciplină, cu mână forte şi cu autoritate etalată public - cel puţin în România şi pentru încă mulţi, mulţi ani de acum încolo. Or, dacă nu le arăţi că ştii şi că poţi să faci asta, oamenii de afaceri te vor vedea bun doar ca să-i demaşti pe hoţi şi pe corupţi şi să le pui beţe în roate, dar nu mai mult de atât. Şi nu doar ei... De ce crezi că a câştigat PSD-ul alegerile? Sper că nu îţi închipui că toţi alegătorii lor au luat de bune promisiunile lor electorale sau că măcar ştiu ce ideologie şi ce principii au. Nu, nici pe departe! I-au văzut în stare să ţină bine lucrurile în mână, atât! Singurii în acest moment, din păcate. Restul mai puţin contează pentru alegător, iarăşi din păcate... :(

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite