O Biserică de încredere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cred în sondaje. Mai ales în acelea care măsoară realităţi diafane precum credinţa sau optimismul, gradul de fericire sau reperele morale. Cred însă în capacitatea instrumentelor sociologice de a identifica şi astfel confirma anumite tendinţe. De a descrie, fie şi doar cantitativ, transformări de substanţă.

Un sondaj recent ajunge la concluzia că românii au încredere în instituţiile administraţiei locale, în armată şi Biserică, dar şi în serviciile secrete, strâns legate de Banca Naţională, în organizaţiile internaţionale de genul ONU sau UE şi Comisia Europeană. Dimpotrivă, partidele şi Parlamentul continuă să trezească suspiciuni, decidenţii majori ai vieţii noastre sociale fiind pe cât de puternici formal, pe atât de delegitimaţi la nivelul percepţiei. Pentru cineva care ne vizitează ţara, asemenea cifre sunt derutante. Nu mai puţin şi pentru observatorul intern neafiliat politico-financiar. Ele traduc, de fapt, o stare de spirit convulsivă.

Înainte de orice, gradul de încredere ar trebui stabilit în funcţie de alţi termeni. În loc de „Aveţi încredere în instituţia X?” ar fi mai potrivit să se întrebe „Vă regăsiţi în instituţia X”? Cum încrederea este de multe ori un reflex al dorinţei de a nu avea surprize – un „om de încredere” este acela de la care nu te aştepţi la ceva nou, care face acelaşi lucru precum brutarul pâine şi măcelarul cârnaţi –, creditul acordat reflectă, în cele din urmă, gratificarea pentru rezistenţa la înnoire, la reformă, la punerea în rânduială, la asumarea provocărilor. Dincolo de criticile curente, la ghişeu, marile instituţii inspiră încredere tocmai pentru că se mişcă greu.

Bulversat de ritmul şi de intensitatea tranziţiei, românul nostru se refugiază instinctiv în braţele statului paternalist şi în cele ale mătuşii Europa, mai ales dacă îi dau sau promit bani. În general, indiferent de cine comandă şi realizează sondajele, nu găsiţi cuvinte de bine despre oameni şi instituţii care vor altceva, care îşi propun schimbarea mentalităţilor şi corectarea practicilor. Dispreţul pentru politicieni nu se prelungeşte, compensatoriu, în forme active de combatere a corupţiei sau de participare civică. Voluntariatul nu suplineşte absenţa statului, aşa cum filantropia oscilează între exerciţiul de imagine şi deducerile fiscale.

În acest context, cum ar trebui să vedem scăderea încrederii în Biserică? Sigur, ne referim aici la cea majoritară, ortodoxă. Ei bine, se pare că Biserica face altceva decât ceea ce se aşteaptă de la ea. Surprinde prin iniţiative, proiecte, evenimente. Adică nu confirmă predictibilitatea generatoare de linişte, de siguranţă. Nu ar fi rău să fie aşa. Îmi este teamă însă că „scorul” scăzut se datorează scoaterii la suprafaţă a unei agende deloc comune. Impresia că Biserica este „gestionara” credinţei, că banul este mai important decât persoana, că zidurile sunt mai preţioase decât oamenii, se adânceşte de la o zi la alta. Ce ar fi de făcut? Iată tema unui alt posibil sondaj!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite