Nu ştiu să fac ceaune. Nici vrăji

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via grupadevanatoarerazboienineamt.files.wordpress.com
FOTO via grupadevanatoarerazboienineamt.files.wordpress.com

În România sunt, probabil, câteva sute de meşteşugari romi care fac ceaune. Cum ajunge cineva la concluzia că suntem, toţi, un popor de fabricanţi de ceaune? Dacă sunt 20 de vrăjitoare în Dămăroaia şi în respectabilul cotidian Click şi tot atâtea altele în nişte sate uitate de lume, de ce ar crede cineva că şi eu am vreo treabă cu descântecele?

Mă sună aseară, din bucătăria proprie, un amic. Că ar face o mămăligă, dar că n-are niciun ceaun şi că s-a gândit el, cu nemărginita-i inteligenţă, că eu...

Eu ce? Dacă am vreun ceaun acasă? N-am, ce să-ţi fac, dacă n-am?!?

Poate ştiu eu pe cineva care face ceaune.

Nu ştiu, de unde dracu să ştiu. Am făcut Istorie, nu ceaune. Cum poţi să suni un absolvent de Istorie pentru un ceaun sau unul de biologie marină pentru, să zicem, un motor? Nu poţi. Dar poţi să suni un ţigan. Ăsta sigur se pricepe, ştie, se descurcă. Dacă nu-ţi face chiar el, cu mana lui - hand made - un ceaun, are pe cineva, un văr, un vecin, un alt ţigan, care sigur...

Nu e prima oară când mi se întâmplă asta. Acum vreo 6 ani, un profesor de Istorie de la un reputat colegiu bucureştean, om apreciat şi respectat în breasla sa, m-a invitat acasă - trebuie să-ţi spun ceva foarte important, foarte serios, foarte personal. Şi foarte stupid, aveam să aflu.

Avea nişte probleme în familie, nimic ieşit din comun, dar se gândise la o soluţie specială. Foarte specială.

Tu sigur ştii o vrăjitoare care să mă ajute...

Eu? Da’ de ce eu? Nu cred în vrăjitorie, nu mă încred în vrăjitoare, nici măcar, Doamne iartă-mă, în Dumnezeu. Nu credeam, până atunci, nici că domnul este atât de înceţoşat la minte.

Dar am înţeles că în capul unora eu trebuia să ştiu şi să fiu aşa cum sunt toţi ţiganii lui Kusturica sau în cel mai rău caz ai lui Capatos.

Ei bine, nu sunt. Şi nici nu-mi sun prieteni români ca să le cer, de exemplu, brânză. Hai că ştiu că voi aveţi sau sigur ai tu un prieten cioban care are. Voi sunteţi cu oile, cu transhumanţa, astea...

Sau aş putea să ştiu atâta lucru, că găsesc brânză în orice piaţă, aşa cum şi voi, oricare, puteţi să vă luaţi ceaune de pe net.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite