Noul Război al Lumilor: China+Rusia și aliații lor versus toți ceilalți

0
0
Publicat:

Care este esența bătăliei pentru supremație mondială care se desfășoară acum sub ochii noștri și în care suntem aliații Statelor Unite? Corect politic este să răspunzi că e vorba despre diferențe politice ireconciliabile și, pe fond, de un reflex al eternei confruntări între Bine și Rău, între totalitarism și dictatură pe de o parte și libertate și voința poporului exercitată în libertate și sub lumina democrației. Așa scrie în manual, așa spunem și noi, fără nuanțe, fără îndoieli posibile.

image

Realitatea mi se pare însă a fi cu mult, mult mai complexă și – dacă admiteți că poate să existe o altă balanță – aceasta tinde să evolueze în panul ofertelor și contra-ofertelor economice: acum se cântărește, foarte precis și fără patimi ideologice, cine oferă mai mult, cine deține mai multe resurse și, în final, cine propune celorlalți, națiunile-spectatoare tradiționale cu economii dependente și cam mereu aiurea și dând cu multiple oiște în gard, noi alianțe care să fie, firește, dublate de forța militară corespunzătoare.

Vizita de săptămâna viitoare a Președintelui Xi al Chinei la Moscova este – sau poate fi – un exemplu pentru modul în care cei doi giganți își proiectează „parteneriatul nelimitat”, începându-l demonstrativ și pentru ochii și urechile celor de la toate galeriile mondiale, prin contracte care dezvoltă la dimensiuni istorice liniile de cooperare bilaterale cu conotații globale din cadrul Noului Drum al Mătăsii. În opinia mea este un pariu în sensul unei demonstrații asupra a ceea ce pot face protagoniști acestui parteneriat în momentul în care cealaltă parte a lumii se zbate cu coșmarul crizelor suprapuse care au culminat cu falimentele bancare din SUA și revenirea, în urgență, a politicii intervenționist a unor state din Europa pentru a-și salva propriile bănci de la insolvență.

Dacă vor câștiga sau nu pariul, asta este o altă chestiune, cum la fel de deschis rămâne și răspunsul la dubiul lansat de unii analiști occidentali asupra capacității reale a Chinei și Rusiei de a susține continuarea extinderii rapide a acestui tip de proiecte globale și, în același timp, a asigura susținerea țărilor aliate din BRICS și Organizația de cooperare de la Shanghai, grupând practic aproape jumătate din populația planetei.

Desigur, în atenția oamenilor politici din România cu t

altele par să fie domeniile de interes, dar impresia mea este că poate nu este chiar bine din moment ce acum, în acest Nou Război al Lumilor, suntem chiar pe linia de front și, ca atare, putem primi cel mai rapid diferitele unde de șoc, o premieră nedorită cum nu s-a mai petrecut demult în istoria țării noastre, aliată la timp, chiar cu prețul întoarcerii armelor, cu cine erau învingătorii de moment.

Iată de ce, în perspectiva acestei vizite, să vedem ce este cu totul nou și semnificativ.

Vizita se desfășoară în momentul în care Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Este o premieră absolută și, ca atare, putem doar să vedem care vor fi efectele pe scena internațională și dacă ele vor influența cumva relațiile Beijingului cu Moscova.

-    Pentru prima oară în istorie, liderul unui stat membru al Consiliului de Securitate al ONU este nominalizat de un asemenea mandat internațional de arestare emis de Curtea penală Internațională care funcționează sub autoritatea dată de ONU

-    În aceste condiții cu totul speciale și unice, liderul Chinei, unui alt stat membru al Consiliului de Securitate, va decide sau nu să mențină vizita la Moscova, aceasta însemnând, da sau nu, o ignorare formală a acțiunii și relevanței Curții Internaționale de Justiție ca parte integrantă a sistemului organizațional al ONU?

-    Ce decizie cu valoare nu numai simbolică vor lua pe această temă partenerii Chinei și din BRICS și din Organizația de cooperare de la Shanghai se vor alinia unei decizii a Beijingului de a susține poziția Moscovei?

-    Dacă numărul susținătorilor va fi relevant, atunci o platformă comună Rusia-China de respingere a mandatului de arestare poate fi echivalată cu momentul de început al destrămării ONU ca autoritate globală și de reformulare a principiilor de organizare și funcționare practică a Consiliului de Securitate?

Marele plan strategic al Chinei și proiectul Inițiativei Civilizației Globale

Așa se intitulează noul plan chinezesc cu valoare și extensie mondială și, în opinia mea, prin prisma lui trebuie judecate evenimentele, deciziile și acordurile care vor putea fi anunțate în următoarele zile. Președintele chinez spunea că această Inițiativă a Civilizației Globale este urmarea logică a celor două formule organizaționale, tot cu o cuprindere globală, Inițiativa de Dezvoltare Globală și Inițiativa de Securitate Globală.

image

Pe 15 martie, președintele Xi Jinping a prezidat (foto) o reuniune virtuală pe tema „drumul către modernizare: responsabilitatea partidelor politice” , joia trecută vorbind în fața președintelui în exercițiu al BRICS, omologul său sud-african Cyril Ramaphosa precum și a altor 11 lideri de partide și organizații politice. Acesta a fost discursul de inaugurare la evenimentul care a reunit peste 500 de lideri de partide și organizații politice din peste 150 de țări, cum transmite agenția de presă XInhua. Aveți aici o prezentare a evenimentului și propunerilor făcute de Xi sub umbrela unui principii generale care trebuie recitite în lumina evenimentelor acestor zile, spunând că modernizarea „nu reprezintă un patent exclusiv” al unui număr mic de țări și nici nu are un răspuns unic.

Pe fond, răspunsurile acestea nu pot fi decât, la limită, prin aplicarea unui scenariu de cooperare sau a unui de confruntare. Este posibil, din nefericire, să se realizeze visurile demente ale generalilor din toate armate lumii și să fie puși la lucru pentru a distruge națiunile adverse, transformate în inamici existențiali. Este din ce în ce mai posibil ca nebunia militaristă și aibă ca finalitate acest scenariu în care lumea, după decretarea mobilizării generale, va fi echipată cu un chipiu, pusă în bocanci și dotată cu o armă.

Poate exista și un scenariu de cooperare, poate să aibă vreo șansă acest proiect de Civilizație Globală sau oricare de acest fel formulat sau acceptat și în partea occidentală a lumii? Personal, cred din ce în ce mai puțin în această șansă care, totuși, ar rămâne singura noastră cale de supraviețuire.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite