Noua doctrină rusă privind politica externă, semn al neputinţei şi disperării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou document plin de vorbărie, care nu spune mai nimic nou. Doar ameninţări la adresa altor state, după un an de război în care Rusia a pierdut jumătate din forţele sale armate, iar un milion de ruşi au părăsit Rusia luând şi banii cu ei.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Problema ruşilor este că ameninţările lor nu mai valoreza doi bani. Dacă aveau de gând să foloseasc arme nucleare (armele clasice ruseşti nu valorează mare lucru), o făceau de mult. Înainte de a se face de râs pe frontul din Ucraina şi a pierde 200.000 de militari şi jumătate din echipamentul militar.

Nivelul tehnologic şi importanţa armelor trimise de occident Ucrainei a crescut lună de lună. Acum s-a ajuns la tancuri şi avione. Aşa că o nouă teorie a politicii externe ruseşti este apă de ploaie. Nu mai sperie pe nimeni.

Ce conţine documentul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că ţara se confruntă cu „ameninţări existenţiale” la adresa securităţii şi dezvoltării sale din partea unor „state inamice”.

Semnalul este că „ameninţările existenţiale” trebuie să ducă la doctrina militară a Rusiei, care spune că poate apela la armele nucleare când ameninţarea este „existenţială”. Rusia invadează fără motiv un stat vecin, suveran şi independent, şi apoi se vede ameninţată „existenţial”.

Rusia a pierdut clientul cel mai important pentru hidrocarburile sale, occidentul, de la care încasa bani jumătate din PIB-ul său. A fost exclusă din circuitele internaţionale comerciale și financiare, a pierdut mii de firme străine care investeau în Rusia. Pentru ce miză? Mai nimic. O mică parte a teritoriului ucrainian devastată de război.

A „câstigat” ura unui popor de 44 milioane de locuitori, prăbuşirea propriei economii şi a exporturilor de hidrocarburi. Mai presus de orice, dispreţul întregii comunităţi internaţionale, care îşi uneşte eforturile pentru a pune Rusia cu botul pe labe.

Toate aceste inepţii trebuiau justificate într-un document, care să aburească poporul rus. În occident nu se mai uită nimeni la aiurelile debitate de Putin şi acoliţii săi.

Rusia încearcă să sperie lumea cu armele nucleare

În noul document, Occidentul este identificat ca principala ameninţare la adresa sa, iar ca răspuns la „acţiunile neprietenoase” ale acestuia, Rusia spune că intenţionează „să îşi apere dreptul de a exista şi de a se dezvolta liber prin toate mijloacele disponibile”. De asemenea, documentul statuează printre sarcinile politice externe ruse „formarea unei ordini mondiale echitabile şi durabile”.

Nimeni nu a pus la îndoială dreptul Rusiei de a exista şi a se dezvolta liber. I-a fost contestat „dreptul” de a invada o ţară liberă şi suverană, Ucraina. Iar „prin toate mijloacele disponibile” se referă la armele nucleare. Pe care nu a avut curajul să le folosească, a preferat să piardă jumătate din forţele sale militare.

Cât despre „formarea unei ordini mondiale echitabile şi durabile”, nu Rusia este capabilă să contribuie la dorita ordine mondială. Ca să fie putere mondială, Rusia ar trebui să posede forţa economică, financiară, comercială, de inovare tehnologică, militară pe care le posedă America, China, Uniunea Europeană, Japonia. Fără aceste forţe nu este nimic. PIB-ul pe locuitor al Rusiei este sub cel al României, iar 50% din PIB-ul său venea din exportul de hidrocarburi. Acum nu mai vine!

Se mai spune în document: Federaţia Rusă intenţionează să acorde prioritate „eliminării rudimentelor dominaţiei SUA şi a altor state neprietenoase în afacerile mondiale, creând condiţii pentru ca orice stat să renunţe la ambiţiile neocoloniale şi hegemonice”.

Exact ce spuneam. Rusia nu înţelege că o ţară ajunge putere mondială prin forta economică, financiară, comercială, nu prin ambiţii neocoloniale şi hegemonice. Dacă ar fi doar aceste ambiţii, care se potrivesc mai degrabă Rusiei, o ţara ar fi nimic, pe plan mondial.

Referindu-se la folosirea forţei, „Federaţia Rusă consideră că este legal să ia măsurile simetrice şi asimetrice necesare pentru a suprima astfel de acţiuni neprietenoase şi pentru a preveni repetarea lor”.

Vorbe goale. Rusia n-a fost în stare să oprească fluxul de armament, din ce în ce mai sofisticat, din occident spre Ucraina, şi se laudă că ia măsuri simetrice şi asimetrice pentru a suprima acest flux. De ce n-a făcut-o până acum? Pentru că nu e în stare!

„Majoritatea statelor europene duc o politică agresivă faţă de Rusia, care vizează ameninţarea securităţii şi suveranităţii Federaţiei Ruse, obţinerea de avantaje economice unilaterale, subminarea stabilităţii politice interne şi erodarea valorilor spirituale şi morale tradiţionale ale Rusiei, precum şi crearea de obstacole în calea cooperării Rusiei cu aliaţii şi partenerii”

De ce nu a constatat o astfel de politică agresivă înainte de invadarea Ucrainei? Pentru că nu exista!

Printre priorităţile Rusiei:

Reducerea şi neutralizarea ameninţărilor la adresa securităţii, a integrităţii teritoriale, a suveranităţii, a valorilor spirituale şi morale tradiţionale şi a dezvoltării socio-economice a Rusiei, a aliaţilor şi partenerilor săi din partea statelor europene neprietenoase, a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a Uniunii Europene şi a Consiliului Europei”.

N-ar fi existat aceste „ameninţări” dacă Rusia n-ar fi invadat, fără motiv, Ucraina. Ele pot fi „neutralizate” dor prin retragerea completă din teritoriile ocupate.

„Formarea unui nou model de coexistenţă cu statele europene pentru a asigura o dezvoltare sigură, suverană şi progresivă a Rusiei, a aliaţilor şi partenerilor săi şi o pace durabilă în partea europeană a Eurasiei, inclusiv prin luarea în considerare a potenţialului formatelor multilaterale, inclusiv al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa”.

Nu trebuie reinventată roata politicii europene. Coexistenţa a existat înainte de invazia Ucrainei, nemotivată de vreun pericol. Este suficient să revină la situaţia geopolitică din 24 februarie 2022, pentru ca „modelul” să se reinstaleze, cu condiţia ca Rusia să plătească toate pierderile cauzate Ucrainei. În prembulul noului Concept de politică externă, Rusia se defineşte ca „stat-civilizaţie unic, o vastă putere eurasiatică şi euro-pacifică, care reuneşte poporul rus şi alte popoare constiututive”.

Adică mai „unic” decât Franţa, Italia, America, China, Japonia, India. Să lăsăm laudele de sine pentru copiii de la grădiniţă!

Documentul continuă în acelaşi ton, fără nimic nou şi important. Probabil va fi un document de studiu în şcoala şi universitățile din Rusia.

Presa internaţională şi conducătorii lumii libere nu-i dau importanţă. O altă gargară rusească în speranţa că sperie lumea liberă. Prea târziu, lumea nu se sperie de gogoriţele lui Putin!

Pentru ignorarea globalizării, a efectelor benefice a cooperării internaţionale, factura va fi plătită de poporul rus.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite