Mult zgomot pentru ceva firesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturisesc că, fără să fi urmărit în amănunt campania electorală americană, nu înţeleg deloc reacţiile care au urmat alegerii lui Donald Trump ca preşedinte. În primul rând, pentru că au existat, în ultimele două săptămâni, semnale credibile că această alegere se va produce.

Sondajele de opinie, de exemplu, au indicat o tendinţă clară de diminuare a distanţei dintre cei doi competitori. Nici un sondaj nu a arătat o creştere a avansului lui Hillary Clinton, au existat sondaje care i-au dat pe cei doi la egalitate, iar cu câteva zile înainte a apărut chiar un sondaj care îl dădea câştigător pe Donald Trump.

Apoi, comportamentul donatorilor. Cel mai important donator individual republican în ultimele 3 campanii, Sheldon Adelson, a fost foarte rezervat pe parcursul campaniei lui Donald Trump, donând sume simbolice. Cu o săptămână înainte de vot, chiar după ce FBI a anunţat posibilitatea redeschiderii anchetei privind e-mail-urile candidatei democrate, Sheldon Adelson a donat, brusc, suma uluitoare de 25 de milioane de dolari pentru campania candidatului republican. Sheldon Adelson este cel mai mare proprietar de cazinouri din America: înclin să cred că ştie când şi pe cine să parieze.

Haideţi să analizăm şi declaraţiile lui Putin. Statele Unite, a spus Vladimir Putin, nu sunt o republică bananieră. Dincolo de ironie, liderul de la Kremlin a vrut să spună că alegerea lui Trump ca preşedinte nu trebuie privită ca pe o catastrofă. Un singur om, oricât de bogat, de excentric sau de nerespectuos faţă de corectitudinea politică, nu poate clătina edificiul celei mai vechi democraţii din lume. E prea solid. Regulile sunt prea clare, instituţiile, prea puternice. Trump nu va modifica semnificativ geometria democraţiei americane.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului l-a sunat personal pe Trump pentru a-l felicita. Netanyahu l-a inclus pe Trump în cercul prietenilor apropiaţi statului Israel şi a exprimat dorinţa de a colabora cu Washington-ul în materie de securitate, pentru prosperitate şi pace. Pe surse se discută despre o vizită a premierului Netanyahu la Casa Albă avându-l pe Trump drept gazdă în calitate de Preşedinte al SUA.

Că va modifica strategia? Nu e deloc sigur. Să nu uităm că este primul preşedinte care, deşi formal a fost susţinut de Grand Ole Party (cum i se spune Partidului Republican), a cam candidat pe cont propriu. Nu are o echipă personală completă, în special în materie de securitate şi politică externă. Va depinde mult de establishment, iar acesta nu-l va încuraja la schimbări de proporţii, ci la continuitate.
Iar unele schimbări chiar trebuie făcute. Eşecul politicii lui Obama în Orientul Mijlociu sau lupta neconvingătoare împotriva terorismului constituie provocări cărora orice preşedinte american ar fi trebuit să le răspundă. Că Trump o va face cu alt discurs? E momentul ca şi America sä renunţe la unele clişee, care nu i-au adus nici un profit, în schimb au provocat numeroase suferinţe unor zone întregi ale globului.

S-a făcut, prin urmare, prea mult zgomot pentru un exerciţiu democratic firesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite