Momentul adevărului pentru PNL. Va susţine în Parlament legea pensiilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ciolacu se amăgeşte. Legea pensiilor a fost adoptată în guvern, dar decizia finală o ia Parlamentul. Şi termenul ar fi unul scurt, până la 20 noiembrie, ca să poată fi trimisă cererea de plată numărul trei din PNRR şi renegocierea PNRR cu CE. O astfel de lege necesită dezbateri de multe luni de zile, nu pe repede înainte, o săptămână, două, cum vrea Ciolacu.

Este vorba și de respectarea art 138 din Constituția României:

(5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

Ce va face PNL? Aici e întrebarea şi momentul adevărului pentru PNL. Merge pe populismul lui Ciolacu pentru a câştiga voturile pensionarilor, sau are coloană vertebrală şi nu aruncă România în haos, cum prea mereu a fost aruncată!

Ce spun Marcel Boloș şi premierul Ciolacu

Spre meritul lui, Boloș a rezistat ameninţărilor lui Ciolacu că îl dă afară, şi a semnat legea cu o serie de observaţii care echivalează cu respingerea ei.

În esenţă Boloș spune, corect, că:  prin impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor,  încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri și a populației”.

Iată proiecţia ministerului de Finanţe privind evoluţia deficitului bugetar:

image

Ministrul Boloș mai spune că există riscul de a pierde toţi banii din PNRR şi din politica de coeziune, dacă intră în vigoare legea pensiilor, iar deficitul bugetar nu poate fi ţinut în frâu.

Premierul Ciolacu are altă viziune, şi zice că ministrul Finanţelor e responsabil de creşterea veniturilor la bugetul de stat prin:

- plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat;

- planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului şi a sistemului vamal;

- termene clare de implementare a sistemului de e-Facturare;

- sigiliu electronic, împreună cu radarul mărfurilor;

-facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public;

-facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune.

Toate guvernele din ultimii 25-30 de ani şi-au propus aceste măsuri dar n-au reuşit să le implementeze. Şi oricum, nu se pot realiza în câteva luni, astfel încât încasările în 2024 să se ridice la nivelul cheltuielilor, inclusiv la cele generate de noua lege a pensiilor. Din mai multe motive, legate de nivelul scăzut de digitalizare a sistemelor legate de colectarea veniturilor, de pensii, de urmărire a evazioniștilor.

Ciolacu are dreptate când spune că nivelul evaziunii fiscale e prea mare în România. Problema este că singur statul, fără conformarea voluntară a contribuabililor, nu poate face mare lucru. Nu poţi pune câte un inspector fiscal în spatele fiecărei firme să urmărească facturile şi alte acte contabile. Iar conformarea voluntară se obţine doar atunci când contribuabilii sunt convinşi că statul face ce trebuie cu banii strânşi. Nu este cazul la noi, unde statul instalează în funcţii de conducere oameni de partid, incompetenţi şi hoţi, pe deasupra.

Asta spune şi Boloș. E nevoie de ani de zile pentru a pune în operă cerinţele lui Ciolacu, nu 2-3 luni. Ciolacu îşi ia dorinţele drept realitate, trăieşte în „wishful tinking”. Ca mai toţi şefii ce la PSD din ultimii 30 de ani. Iohannis nu a anticipat comportamentul acesta, când l-a numit pe Ciolacu premier!

Ce va face PNL

Aici e aici. PNL are de ales între populismul inconştient al lui Ciolacu, şi interesele sale pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt, pentru alegerile din 2024, ar fi mai util pentru PNL să susţină legea pensiilor, care înseamnă voturile a 5 milioane de pensionari, dacă promisiunile de mărire a pensiilor vor fi menţinute. Asta urmăreşte şi Ciolacu.

Am fi exact în scenariul din 2009-2010. În 2009 s-a aruncat cu bani în populaţie, să câştige Băsescu alegerile, iar în 2010 a venit scadenţa: tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiile. Pensionarii au fost salvaţi de CCR, care a invocat principiul drepturilor câştigate de pensionari pe viaţă.

Ce părere are PNL despre prevederea din legea pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii încă un milion de persoane?

Dacă PNL susţine legea pensiilor în parlament şi o trece în forma actuală, în 2025 urmează dezastrul absolut. Fără bani de la CE, fără posibilitatea împrumuturilor, pentru că investitorii vor reacţiona ca în 2010. Adică o Românie în faliment. Înţelege conducerea PNL acest scenariu?

În locul conducerii PNL aş retrage ministrul Finanţelor din guvern, lăsând acest post PSD, să nu mai facă din Boloș un „paratrăsnet” pentru nenorocirile care vor urma. Apoi, dacă lucrurile se agravează,  aş retrage toţi miniştrii din guvern lăsând un guvern minoritar al PSD, condus de Ciolacu, care să şi poarte răspunderea pentru toate nenorocirile care vor urma. Împreună cu Iohannis, autorul actualei coaliţii a „stabilităţii”. Şi n-aş susţine în parlament legile care ar duce România în faliment.

Momentul este important şi decisiv pentru noi toţi, pentru PNL, pentru România. Indiferent de rezultatul alegerilor, dacă PNL se face părtaş la un scenariu în 2025 similar cu cel din 2010, şi-a pecetluit soarta. Cimitirul partidelor îl aşteaptă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite