Mirel Palada contra Bogdan Glăvan contra lui însuşi pe problema TVA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Palada FOTO Marian Iliescu
Mirel Palada FOTO Marian Iliescu

Mirel Palada a compus un foarte ofensiv articol la adresa câtorva critici ai guvernului Ponta în chestiunea reducerii TVA, menţionându-mă printre ei. Din păcate, cel puţin în ceea ce mă priveşte, greşeşte radical.


Mi se pare extrem de surprinzător să văd cum poziţia mea referitoare la TVA este complet răstălmăcită sau falsificată şi sunt acuzat de manipularea opiniei publice prin ascunderea adevărului despre efectele economice ale iminentei relaxări fiscale.

Pe scurt, Mirel Palada afirmă despre mine că:

  • sunt împotriva scăderii TVA şi consider că guvernul comite astfel o eroare;
  • încerc să conving lumea că preţurile alimentelor nu vor scădea şi doar marii comercianţi vor avea de câştigat;
  • am această atitudine din oportunism politic.


În cele ce urmează voi prezenta cititorilor poziţia mea, aşa cum am susţinut-o constant în ultimele săptămâni, urmând ca aceştia să decidă care dintre noi - eu sau contraopinentul meu - se află în eroare. Voi recurge la "desene", deoarece am impresia că simplele precizări verbale sunt insuficiente uneori.

1. În legătură cu oportunitatea scăderii TVA, în primul meu articol publicat pe această temă, pe 8 aprilie, am afirmat foarte clar (încă din titlu) că susţin demersul guvernului şi consider că acesta va reprezenta un şoc pozitiv de proporţii istorice. Am făcut menţiunea că scăderea TVA la alimente este preferabilă reducerii TVA în general, subliniind astfel şi mai tare acordul meu cu decizia finală luată de guvern.

TVA 0
TVA 0

Repet, sunt năucit de lejeritatea cu care Mirel Palada mă numără printre criticii guvernului Ponta pe problema reducerii TVA. Nu doar că lucrurile stau exact pe dos, dar - atât cât am observat - am fost printre foarte puţinii "liberali" care au recunoscut meritele acestei măsuri. Florin Cîţu este alt exemplu, singurul care îmi vine acum în minte. Cum poţi să spui că Glăvan e împotriva guvernului, când Glăvan a fost printre puţinii care au luat apărarea guvernului contra "liberalilor" care s-au arătat scandalizaţi de propunere?!

2. În legătură cu efectul scăderii TVA la alimente, am făcut foarte clară distincţia între efectul asupra nivelului general al preţurilor din economie (sau asupra puterii de cumpărarea a banilor) şi efectul asupra preţului alimentelor. Atât în articolul iniţial - unde am afirmat că reducerea TVA "vine mai mult în avantajul oamenilor cu venituri mici, care dedică o parte mai însemnată a cheltuielilor lunare achiziţiei de alimente" - cât şi într-un al doilea articol dedicat TVA am precizat că alimentele se vor ieftini, deşi pe termen mediu ieftinirea lor nu va fi de 12%, atât cât indică un calcul contabil simplist:

bogdan glavan

După care am revenit în al treilea articol dedicat TVA (pe 28 aprilie), reluând ceea ce afirmasem deja: că reducerea TVA la alimente va ieftini în mare măsură alimentele (dacă e nevoie voi continua să repet...)

TVA 2
TVA 2

Şi atunci, cum să nu-mi stea mintea în loc când aflu de la Mirel Palada că de fapt aş fi spus contrariul, anume că:

"propunerea de reducere a TVA e de fapt inutilă, pentru că tot diferenţialul se va duce, vezi Doamne, în buzunarul şi profitul comerciantului, cumpărătorul nebeneficiind de fapt de pe urma acestei modificări fiscale."

Cum să nu rămân perplex când văd că Mirel Palada vinde castraveţi la negustor (ca să mă exprim în termeni populari)?!

3. Mirel Palada mă acuză că sunt un politician deghizat în economist:

"Dar în capul distinşilor obiectivi care strigă “catastrofă!” nu e economie. Nu bîntuie principiile. În capul lor e doar propagandă. În capul lor colcăie interesele politice."

Aici avântul lui Mirel Palada chiar mă întristează. El ştie probabil că, din 2009 (deci de 6 ani) de când am înfiinţat blogul "Logica economică" - unde sunt publicate şi articolele altor autori - şi încă mai dinainte, de când am fost prima dată solicitat să analizez public politicile publice, am criticat toate guvernele României, fără să fac vreo deosebire. Adaugă el:

"Argumentele aşa-zis obiective ale “obiectivilor” de servici ascund de fapt o părtinire ideologică ce sprijină marii comercianţi, sprijină eforturile Opoziţiei."

Mda, sigur. Şi pe ale klingonienilor care vor să preia puterea prin interpuşi. Serios, ce lipseşte să mai auzim? Că am trecut pe la casieria cutărei firme sau mişcări politice. Din fericire - din păcate nu este cazul. Nu sunt în solda niciunei grupări politice şi, spre deosebire de alţii, până în acest moment nu am fost plătit niciodată din bani publici.

Dar nu asta este cel mai important, ci - ca să rămânem ancoraţi pe fapte, nu pe vorbe - faptul că eu am criticat explicit Opoziţia politică pentru reacţia de adversitate avută la adresa guvernului Ponta în chestiunea TVA:

TVA-1
TVA-1

Exprimându-mi din nou acordul cu intenţia guvernului, încă de la începutul lunii aprilie am arătat că Opoziţia face un deserviciu ţării dacă nu este de acord cu relaxarea fiscală:

TVA-2
TVA-2

Acest articol se încheie aici, las cititorii să decidă în consecinţă.

P.S. De luni de zile încerc să evit apariţiile media (televiziune, ziare). Nu am mai scris nimic pe site-urile de largă circulaţie. Am continuat doar să contribui la dezvoltarea unui simplu blog şi m-am exprimat pe Facebook. Dacă Mirel Palada socoteşte chiar şi aceste eforturi relativ neînsemnate drept suficient de importante pentru a mă considera unul din principalii critici ai guvernului, înseamnă că... starea Opoziţiei în ţara asta este chiar penibilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite