Mega-moschee? Nu. Mega-isterie şi mega-inepţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constat cu amărăciune că sunt şi români care îşi arată, din când in când, inepta intoleranţă. Aceştia se aprind instinctiv, cam cu aceeaşi viteză cu care ştirea construirii unei moschei în Bucureşti a stârnit o isterie naţională numita „mega-moscheea din Europa”. Ar fi bine ca, înainte de a trage concluzii, să studiem un pic subiectul.

Trei lucruri nu-s în regulă cu presudo-ştirea „mega-moscheii”.

1. Sintagma de presă „cea mai mare moschee din Europa”. Iniţial, declaraţia a aparţinut liderului comunităţii musulmane, Muftiul Iusuf Murat, care a spus că „Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană”. Ştirea s-a propagat cu o viteză isterică. Dându-şi seama de eroarea de comunicare, muftiul a revenit „Nu va fi cea mai mare moschee din Europa. Când am făcut o astfel de afirmaţie cu cea mai mare moschee am vrut să evidenţiez rolul pe care îl are statul român şi respectul pe care îl are statul român faţă de comunitatea turco-tătară din România, dar din păcate cu o astfel de afirmaţie am fost înţeles greşit“.  Din păcate, revenirea muftiului nu s-a mai propagat atât de rapid, ceea ce permis în mentalul colectiv ideea eronată că mega-moscheea este un pericol public.

Dar nevoia de lămurire există. O spune şi Patriarhia Română: „Patriarhia Română doreşte din partea cultului musulman lămuriri oficiale privind necesitatea, dimensiunile, scopul şi impactul unei noi moschei în Bucureşti, pentru o corectă informare a credincioşilor creştini ortodocşi.” Şi ar fi bine ca oficialii cultului musulman să explice limpede şi pe înţelesul tuturor, pentru a se evita ulterioarele confuzii.

Moscheea din Bucureşti ar adăposti 1.000 de persoane (nu punem în calcul anexele). Comparaţi-o cu următoarele moschei:

- Mosque of Rome (Roma, Italia) = 15.000 persoane ‼!

- Baitul Futuh (Londra,  Marea Britanie) = 10.000 persoane ‼!

- East London Mosque (Londra, Marea Britanie) = 7.500 persoane

- Grand Mosque of Évry (Paris, Franţa ) = 5.000 persoane

- Great Mosque of Brussels (Brussels,  Belgia) = 4.000 de persoane

- Glasgow Central Mosque (Glasgow, Scoţia, Marea Britanie) = 2.500 de persoane

- Central Mosque Wembley (Londra, Marea Britanie) - 2.200 de persoane

- King Fahd Mosque (Edinburgh, Scoţia, Marea Britanie) = 1.300 de persoane

- Grande Mosquée de Strasbourg (Strasbourg,  Franţa) = 1.200 persoane

- Mezquita Central de Madrid (Madrid, Spania) = 1.000 de persoane

Şi ca cifrele să fie şi mai uluitoare, Emirul din Qatar e dispus să cheltuiască 2, 2 miliarde euro pentru a transforma celebra arenă de corrida „La Monumental” din Barcelona în cea mai mare moschee din Europa (şi a treia din lume) care să adăpostească 20.000 (‼!) de persoane. 

Nu contest că este o moschee mare, cea mai mare din România,dar nu cu mult mai mare ca moscheea Carol I (capacitate 800 de persoane). Dar să nu uităm că ea se adresează unui număr de 10.000 de musulmani din Capitală. Vi se pare că Marea Britanie sau Franţa sunt speriate de mega-moscheile de acolo? Să nu confundăm moscheea cu credinciosul. Ştiţi cum e la creştini: Biserica e sfântă, indiferent de păcatele celui ce intră în ea.

Ţipetele că-s prea mari lăcaşele de cult sunt unele de tip secularist: să înghesuim credincioşii în biserici, moschei sau sinagogi ca-n autobuz, eventual să rămână pe afară, în ploaie vânt sau ninsoare. Dacă ateii n-au nevoie de lăcaşe de cult, ce le pasă lor că alţii se chinuie în ele? Apropo, domnul Remus Cernea, parlamentar de Constanţa, apărător al democraţiei şi al libertăţii de conştiinţă (deci şi religioase), de ce nu spune nimic?! E sigur că nu l-au votat şi musulmani din Constanţa?

Aşadar, o moschee de 1.000 de persoane nu e nici pe departe „cea mai mare din Europa”.  Fără a mai pune la socoteală şi anexele, pentru că atunci vom ajunge la cifre şi mai ruşinoase pentru dornicii de senzaţional. Şi nici nu cred că va genera terorism cum cred mulţi, ci dimpotrivă.

2. Mulţi au ţinut neapărat să-şi etaleze în spaţiul public mega-ignoranţa în materie de islam. De aici a apărut o mega-confuzie între religia islamică şi confesiunile islamice, peste care s-a suprapus frica firească de terorişti.

Dar, atenţie, Statul român nu a dat terenul unor terorişti, ci unui cult recunoscut de Stat.

Cuvântul „recunoscut” n-a trezit atenţia mai nimănui prin presă, care să arate că recunoaşterea unui cult însemnă o garanţie statală a faptului că acel cult nu este anti-statal, anti-social, anti-constituţional sau anti-creştin şi în niciun caz terorist. Vă mai amintiţi de Ku-Klux-Klan? Era tot un fel de terorism, de tip creştin. Câte confesiuni şi secte creştine avem? Multe. Dar ştiţi câte sunt în islam? În niciun caz doar două-trei, cum pare la prima vedere.

Trebuie să ştim că islamul este mult mai predispus spre politică decât creştinismul, pentru simplul motiv că fondatorul acestuia, Mahomed, a fost şi lider politic. Iar instituţia califatului a generat numeroase lupte armate chiar în interiorul islamului.

Noi, dobrogenii, vieţuim de veacuri cu musulmanii şi n-am avut atacuri teroriste tocmai pentru că majoritatea lor practică o confesiune paşnică de islam, recunoscută de Stat. Islamul nu e tot una cu terorismul, aşa cum creştinismul nu e totuna cu inchiziţia.

M-aş fi aşteptat ca măcar unii să se bucure că un cult islamic oficial recunoscut poate derula un proiect care are şansa de a preveni eventualele ideologii de tip extremist-terorist, în fapt mişcări politice de tip sectar, care folosesc religia în scop lumesc.

Moscheea din Bucureşti va avea dificilul rol de a contracara ideologiile ce bântuie prin moscheile neautorizate, deja existente în Bucureşti. E locul de unde cultul oficial recunoscut de Stat va putea contracara moscheile-paralele. Ca o asemănare, gândiţi-vă la bisericile-paralele din Ortodoxie. E ca si cum la Catedrala Patriarhală din Bucureşti s-ar explica faptul că garajul unui ieromonah caterisit a devenit biserică-pirat, care înşală credincioşii ortodocşi. Ceea ce, cred eu, este benefic pentru cultele recunoscute.  

Aşadar, pericolul extremist nu este la moscheea oficială a cultului islamic, ci la mini-moscheile pirat. În fond, atacurile teroriste n-au nevoie de mii de islamici, ci de doi-trei „lupi singuratici” bine înarmaţi.

3. Frica de terorism a orbit raţiunea, care n-a mai văzut că moscheea de la Bucureşti este un gest reciproc faţă de biserica românească din Istanbul. Un gest democratic şi uman, la care nemulţumiţii din România nici nu s-au gândit, pentru că nu-şi iubesc nici concetăţenii creştini aflaţi în Turcia, nici concetăţenii musulmani din România. Nu, ei iubesc doar postările extremiste de pe Facebook, de unde îşi iau idei inepte, ca cea de a îngropa porci în terenul alocat. Dovadă că cea mai mare slăbiciune a Internetului este inepţia care zburdă liberă prin el, făcând victime.

Ei n-au auzit niciodată că, de pildă, primarul turc din Medgidia anilor 1890, Kemal Agi Amet, s-a dus şi a bătut obrazul ministrului Take Ionescu că nu dă bani pentru Catedrala Ortodoxă din oraş. Şi a primit vreo 10.000 de lei (o avere pe atunci). Adică un musulman s-a zbătut pentru o biserică ortodoxă, deoarece şi-a înţeles responsabilitatea de primar. Eu am slujit în acea biserică, am bun prieteni turci, unii chiar mă invită să le binecuvântez casa, semn că toleranţa poate naşte armonie socială. Iar Dobrogea poate fi oricând dată exemplu de armonie europeană, cu cea mai mare moschee din Constanţa numită „Carol I” tocmai ca gest de preţuire din partea musulmanilor că ridicarea ei a fost susţinută de către Rege? Cum de se uită aşa uşor toate astea?

Dar îl întreb pe legionarul român care şi-a risipit banii pe porci (am înţeles că a fost prin Legiunea Străină): Cum ar fi ca musulmanii în Istanbul să stea cu iataganele pe terenul unde va fi construită biserica românească? Iubiţi mai mult sabia decât pacea? Calmaţi-vă, că nu vă islamizează nimeni cu forţa. Şi, dacă sunteţi cu adevărat creştin, ar trebui să vă cereţi public iertare, că aţi greşit din neştiinţă.

Altfel ignoranţa, frica şi tabloidizarea presei pot pune bazele unui conflict interreligios. Să nu fie!

   P.S. Observ cu mâhnire şi recţii de tip revanşard: "să nu-i lăsăm să-şi faca moschee că şi ei ne-au cotropit". Oare aşa o fi creştinismul? Să te răzbuni pe un neam întreg pentru greşelile trecutului? Ei, măcar cât ne-au "cotropit" ne-au lăsat să facem biserici....de unde se vede că unii,deşi rămaşi în Evul Mediu, nu-l cunosc prea bine.

Constat ca iubirea fata de cei de alt neam din pilda samarineanului milostiv este pentru unii crestini doar o vorba din carti...rusine

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite