Marţea neagră care a speriat Vestul civilizat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria Nuland, asistent al Secretarului de Stat american (post echivalent cu ministru adjunct), vine la Bucureşti pentru a discuta despre statul de drept şi supremaţia legii. Este considerată numărul doi în Departamentul de Stat american, responsabilă cu zona euro-asiatica, foarte bună specialistă şi cunoscătoare a problematicii regiunilor pe care le are în responsabilitate.

Iată ce declara Victoria Nuland cu câteva luni în urmă:

„este necesară neutralizarea unei "otrăvi ce ameninţa prea multe dintre democraţiile tinere ale Europei şi Eurasiei: corupţia".
„În prea multe locuri, libertatea presei este sufocată, tribunalele sunt trucate iar guvernele îşi pun amprenta asupra balanţei justiţiei. Dacă noi, ca o comunitate transatlantică, dorim să sprijinim şi să îndrumăm alte naţiuni care doresc să trăiască în dreptate, pace şi libertate, trebuie să stăm alături de cei care în propriul nostru spaţiu luptă pentru progresul democratic şi pentru libertăţile fundamentale”.

Acesta este obiectivul Victoriei Nuland. Să arate că America stă alături de cei care luptă pentru progresul democratic şi pentru libertăţile fundamentale.

Semnificativ este faptul că trimisul Guvernului american se va întâlni cu preşedintele Băsescu, cu ministrul de externe Corlăţean, cu societatea civilă, dar nu şi cu Victor Ponta, responsabilul prin funcţiile pe care le ocupă de evenimentele din marţea neagră şi pentru declaraţiile referitoare la dosarul şi condamnarea „politică” suportate de Adrian Năstase.

 Are America şi armele necesare să se facă ascultată? Are. Avem cu SUA un parteneriat strategic, NATO ne asigură securitatea, investitorii americani şi investiţia de la Deveselu aduc bani României, America are un cuvânt greu de spus în deciziile internaţionale, de-ar fi să menţionăm doar FMI, BM şi alte organisme financiare creditoare.

America ne-a mai salvat odată, în iulie 2012, alături de UE. De la UE stă să vină raportul MCV, care va fi devastator pentru puterea de la Bucureşti.

E simplu. „Când intri în cluburi selecte, UE, NATO, nu te poţi prezenta la ei în blugi şi tenişi” (Victor Ponta). Dar în slip şi şlapi, te poţi prezenta? Cam asta a făcut USL în ultimul timp.

Mai zicea Victor Ponta că până acum România a stat în genunchi în faţa occidentului, iar de acum va sta în picioare.

Poporul român nu este interesat de cum stă Victor Ponta, în genunchi sau în picioare. Este interesat de supremaţia legii, egală pentru toţi, de statul de drept, de democraţie, de bunăstare economică, de liberă circulaţie, de toate valorile de care se bucură popoarele pe care le-a vizitat la ele acasă. Şi a văzut cum trăiesc şi muncesc.

Să vedem cum va sta Victor Ponta după vizita şi mesajul adus de Victoria Nuland.

Mai zice Ponta că justiţia nu este egală pentru toţi. Şi atunci a vrut să dea o lege de amnistie şi graţiere, să-şi scoată borfaşii USL din închisoare şi să scoată parlamentarii şi aleşii locali, cei care fură cu legea şi Hotărâri de Guvern sau de Consilii Judeţene şi Locale, de sub regimul sanctionatoriu al legii penale.

Asta înseamnă lege egală pentru toţi la mintea lui Victor Ponta. Să fure USL-istii linistiti.  Iar deputaţii, inclusiv liberali, au votat legea concepută la miezul nopţii şi băgată hoţeşte pe ordinea de zi.

Pot să înţeleg presiunea la care este supus Victor Ponta de către baronii USL care-i spun, în frunte cu Adrian Năstase: de ce te-am adus la putere, dacă procurorii ne fugăresc, judecătorii ne băga în puşcării, şi nu putem fura în linişte din bugetul de stat?

Pe de altă parte, România a împrumutat 14 miliarde de euro în 2013 şi are nevoie de alte 14-16 miliarde în 2014. Fără o siguranţă a creditorilor, că România este o ţară „normală”, că economia şi puterea politică sunt stabile, că nu se produc derapaje în justiţie, că nu le vor fi afectate investiţiile şi creditele acordate, adio bani cu costuri suportabile. Aceasta e miza.

Ori, este suficient un semn de la oficialii europeni şi americani ca în România regimul politic nu este în regulă, pentru ca baierile pungilor creditorilor să se închidă, sau costurile să devină înrobitoare. Să-l văd atunci pe Ponta de unde plăteşte pensii şi salarii bugetare.

Am repetat de sute de ori aceste adevăruri pentru că nu le intră în cap şefilor USL. Dacă România ar avea PIB-ul Olandei, sau Danemarcei, Norvegiei, ar putea da cu flit partenerilor noştri europeni şi americani.

Dar când la un buget de stat de 47 miliarde euro, e obligată să împrumute 15 miliarde, capra râioasă nu poate ţine coada sus. Să-şi asigure o producţie de bunuri şi servicii vandabile şi cu valoare adăugată mare, şi pe urmă să ridice coada.

Aici suntem. Era inevitabil ca marţea neagră să stârnească reacţii puternice în lumea civilizată, iar reacţia UE încă n-a venit.

Românii trebuie să ştie că nu plătesc doar conducătorii derapajele de la democraţie şi statul de drept. Le vom plăti cu toţii, prin scăderea nivelului de trai, pierderea liberei circulaţii şi a locurilor de muncă din UE, pierdem  respectul şi credibilitatea ţărilor partenere.

Şi toate astea pentru ce? Pentru ca baronii şi aleşii USL să poată fura nestingheriţi din bugetul şi averea ţării.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite