Marin Moraru, un Chaplin al scenei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Troilus si Cresida -  Dem Radulescu, Marin Moraru. FOTO Arhiva Teatrului de Comedie
Troilus si Cresida -  Dem Radulescu, Marin Moraru. FOTO Arhiva Teatrului de Comedie

„Carnetul meu de adrese e un cimitir“, scria Cioran. La această frază m-am gândit, când am aflat dispariţia lui Marin Moraru. Familia mea teatrală e, şi ea, o pădure secerată din care, disparaţi, mai rămân câţiva prieteni în timp ce arborii din jur, unul după altul, se prăbuşesc.

Ca acum... Marin Moraru a murit când plămânii i-au fost devoraţi de boală: el nu mai putea respira. Aerul şi memoria sunt cele două condiţii pentru a putea supravieţui ca actor!

Marin Moraru face parte din acea categorie de actori care nu se disting prin varietatea rolurilor, ci prin afirmarea unei identităţi. El nu era cameleonic ci, dimpotrivă, unic. Variat, dar unic. El nu poate fi disociat de numele lui David Esrig, care l-a distribuit în „Troilus si Cressida“ unde, genial, l-am descoperit, sau în celebrul "Nepot al lui Rameau". În „D-ale carnavalului“, Pintilie a ştiut să-i exploateze viruozitatea comică într-o inegalată compoziţie. L-am revăzut, ani de zile mai târziu, într-un alt Caragiale pus în scenă de Mihai Măniuţiu... Între timp, fiind absent din ţară, îl pierdusem! Dar nu îi uitasem identitatea!

Marin Moraru, o repet, a fost unic. Încarnare a omului mărunt speriat de Istorie, dar apt să se descurce prin inteligenţă şi abilitate, prin joc şi libertate. Întotdeauna m-a făcut să mă gândesc la Charlie Chaplin, un Chaplin al scenei româneşti. Cu el dispare emblema acelei familii de actori comici care il are pe Grigore Vasiliu - Birlic ca fondator şi pe Moraru ca ultim succesor. Familia interpreţilor care personifică puterea de rezistenţă a unor subtile personaje comice ce, ca argintul viu, înşală şi scapă de sub autoritatea puterii exersate în familie, în politica, în viaţă. Ea nu îi distruge, căci ei i se sustrag printr-o subtilă reacţie ludică, nesupusă şi imprevizibilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite