Mai contează ce zice poporul? Poate că da, poate că nu, depinde

0
0

În principiu, doar în principiu, voința poporului este suverană și, în consecință, orice politician ar trebui să studieze zilnic barometrele de opinie (dacă știe despre ce e vorba, chiar și indicatorii sociali) pentru a vedea ce efecte au politicile promovate de echipa din care face parte și, ca urmare, să-și adapteze opțiunile.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Asta scrie în cărți, asta se predă de către consultanții politici care au studiat textele altora și, de regulă, le aplică orbește sau la comandă comanditarilor lor, lideri politici din ce în ce mai instabili și mai obsedați de apropierea unor evenimente sociale incontrolabile, așa cum sunt cele născute din combinația între frustrări, așteptări neîmplinite și lipsă de altă perspectivă decât creșterea sărăciei.

Iată de ce vă invit la un experiment bazat tocmai pe ce scrie în cărțile despre funcționarea sistemelor democratice: să analizăm perspectivele deschise în fața noului prim ministru conservator al Marii Britanii, doamna Lizz Truss, exclusiv pe baza datelor oferite de consultarea profesionistă a experților din UK care se ocupă – eu zic absolut excelent – de a defini cu maximă posibilă precizie nivelul de așteptare al opiniei publice. Cred că este un exerciți foarte interesant în măsura în care cei care fac analiza respectivă sunt din afara spațiului în care se confruntă interesele de partid, așa cum este cazul celor de la You Gov, excelenta și tradiționala sursă pe care se bazează toți cei care doresc să aibă o perspectivă corectă asupra climatului social în profunzimea și diversitatea sa reală. Ceea ce permite multor observatori, serviciilor de informații și analiștilor de criză, să construiască pe mai departe scenarii de criză și estimări privind modul în care ar putea sau ar fi strict necesar ca un guvern să adopte o măsură sau un set de măsuri oarecare.

În acest context, rar sau extrem de rar sondarea opțiunilor opiniei publice din Marea Britanie a produs asemenea rezultate dezastruoase pentru nivelul de așteptare care caracterizează începutul guvernării Liz Truss, vector de criză semnificativ care pune o problemă de mari dimensiuni în ce privește gradul de încredere intern și extern de care se bucură Guvernul Grațioasei Sale Majestăți. Iată, pentru început, imaginea de criză cu care începe guvernarea conservatoare a lui Liz Truss, agreată de doar 22% dintre britanici:    

blog jpg

Se poate ceva mai rău? Da, în cazul în care dăm crezare acestui sondaj: chiar dacă au răspunsuri diferite la întrebarea dacă doamna prim-ministru de acum va fi mai bună decât Boris Johnson, ei tind să creadă că va fi cel mai slab prim-ministru de la Margaret Thatcher încoace:

blog1 jpg

Aveți aici sondajul celor de la You Gov și puteți vedea care sunt datele și să judecați singuri perspectivele imediate. Mi se pare important că întreg sondajul – și, de altfel, discuțiile de acum din presa internațională – privesc această  comparație cu guvernarea Boris Johnson, tocmai datorită faptului că Liz Truss și-o asumă complet, sprijinind total moștenirea BEXIT și anunțând ceea ce ar putea fi o guvernare viitoare dominată de principiile conservatoare clasice, dure și inflexibile.

Aici s-ar putea să fie o problemă deoarece, dacă există ceva evident în acest moment, este că asistăm în UK la începutul unei crize masive în condițiile în care prețul energiei a crescut cu 80%ei .Ceea ce face să există la orizont op amenințare foarte precisă, spune un recent raport al celor de la Resolution Fondation: se spune acolo „UK se confruntă cu perspectiva înspăimântătoare a celei mai mari scăderi a nivelului de viață în ultima sută de ani”. Nivelul câștigurilor sociale a scăzut în ritmul cel mai rapid de după 1997, se vorbește despre o „catastrofă a standardelor de viață”. Raportul avertizează că există riscul ca în anul fiscal următor, una din cinci familii din UK să intre în zona sărăciei absolute din cauza creșterii generale a prețurilor și costului vieții.

blog3 jpg

Sunt singurele avertismente privind creșterea nivelului de sărăcie? Nu, căci ar trebui ascultat foarte serios avertismentul dat de un fost înalt oficial al Băncii Angliei care, într-o scrisoare deschisă publicată de Financial Times spunea că UK se îndreaptă către o recesiune „la un nivel care nu a mai fost văzut din anii 1930” și care ar putea fi evitată printr-o intervenție majoră a băncii centrale care, tipărind mai multă monedă, „să evite topirea economiei”. Un avertisment de criză reluat ieri de un reprezentat de la Deutsche Bank citat de cei la Nasdaq care spune că „există o creștere a riscului de criză a balanței de plăți a UK în timpul guvernării Liz Truss”.

Dar Lizz Truss a promis o minune:

Blog4 jpg

Ce poate face Liz Truss vom vedea. Este clar însă un singur lucru: situația de criză socială necesită măsuri imediate. Altfel, în Marea Britanie ca de altfel și în alte țări europene, nivelul de nemulțumire riscă să se transforme în revolte ale sărăciei care să măture totul în fața lor sau, așa cum deja se aude în UK, se cristalizează alte forme de protest, cum ar fi reluarea unei vechi tradiții propuse de anarhiști, adică refuzul de plată al taxelor și impozitelor. Crește gradul de imprevizibilitate odată cu intrarea în zona de umbră a sindicatelor tradiționale, fie deja distruse, fie anihilate și devenite apanaj formal a dialogului social prezidat și condus de guvern.

Și, nu uitați acest aspect, criza socială de care vorbeam merge în paralel cu „problema scoțiană” care are acum noi motive să se afirme odată cu importanța excepțională a rezervelor de petrol și gaze din zona maritimă ce ar putea fi controlată doar de Scoția. Și, după cum a promis Liz Truss, de continuarea conflictului cu UE în privința „Protocolului nord-irlandez” pe care a promis să-l anuleze, declanșând un conflict de proporții și nu numai cu cel de la Bruxelles.

Să așteptă, Dar o așteptare de tip nou, pe timp de mare criză. Să așteptăm și să vedem dacă flerul poporul a fost corect. Oricum, dacă nu, sigur că nu contează deoarece, cum știm și vedem și noi, tot el e cel care urmează să plătească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite