Mai are România nevoie de Traian Băsescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele ieşiri publice ale lui Traian Băsescu nu au mai avut parte de strălucirea de odinioară. În ciuda atmosferei electrizante create în jurul lor de către „băsişti”, fostul preşedinte al României a părut obosit şi pe alocuri anacronic. Presat de evenimentele în centrul cărora s-a aflat „preferata” Elena Udrea, Băsescu a ieşit nepregătit din sânul familiei în care se refugiase strategic.

Atât în discursul de la PMP, cât şi în interviul de la TVR, Traian Băsescu s-a ferit să folosească loviturile decisive, dând impresia în stilu-i caracteristic că ştie mult mai multe decât spune. A jucat cu stângăcie mai multe roluri, dar niciunul nu i s-a potrivit cum trebuie. Şi totuşi chiar şi aşa, lipsit de puterile instituţionale şi de verva pe care ţi-o dau acestea, Traian Băsescu nu s-a comportat ca un "pisicuţ" speriat, ci mai degrabă ca un scorpion încolţit,  care la o adică ar  muşca de gât.

A urmat apoi reacţia de adolescent frustrat pe pagina de Facebook (aproape sincronă cu a Elenei Udrea) la adresa numirii noului sef SRI,  Eduard Hellvig. Traian Băsescu posta joi seara pe facebook ca un veritabil ziarist de tabloid următorul mesaj: Premierul de la Grivco reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!" , spre bucuria generală a poporului „băsist”. 

basescu facebook



Numai că vremea glumiţelor şi a insinuărilor a cam trecut. Dacă liderul politic cel mai important  al României din ultimii zece ani are de spus ceva cu adevărat „şocant” în legătură cu o chestiune de securitate naţională, atunci are datoria să o facă public şi cu dovezi irefutabile. 


Nu e prima dată când Traian Băsescu îl „înţeapă” pe Klaus Iohannis. A făcut-o din plin în campania electorală, dar tot în campanie i-a dat şi un ajutor nesperat, atunci când fostul preşedinte a încălcat blatul Udrea-Ponta şi şi-a îndemnat fanii să nu voteze un candidat „corupt şi mincinos”. Mai mult, după ce Iohannis a primit legitimitatea de preşedinte prin votul milioanelor de români, Traian Băsescu a avut o atitudine mai mult decât curtenitoare faţă de Iohannis predându-i puterea într-un exemplar exerciţiu democratic. 

În ce fel s-au schimbat datele problemei, astfel incât Traian Băsescu să apeleze la acest atac anti-Iohannis pe Facebook? A simţit bătrânul „lup de mare” că şi-ar putea găsi un loc în încă furtunosul spaţiu public românesc? Vrea Traian Băsescu să-şi asume un rol de Opoziţie la politica promovată de către Preşedintele Klaus Iohannis? Ca de la preşedinte la preşedinte? Surse PMP vorbesc deja despre întoarcerea în politica mare a lui Traian Băsescu, iar aripa „băsistă” a partidului Facebook de abia aşteaptă un glas puternic care să le exprime nemulţumirile faţă de „adoptatul” din campanie Iohannis. 

Întrebarea care se pune nu este dacă Traian Băsescu este pregătit, ci dacă România de astăzi mai are sau nu nevoie de Traian Băsescu, mai ales în această poziţie? 

PS: Un lucru îmi pare însă cert: „dispariţia” totală din spaţiul public a lui Traian Băsescu le-ar face un „rău” colosal televiziunilor România TV si Antena 3 care, în disperarea lor pentru rating, nu-l vor lăsa să-şi vadă în pace de viaţa de bunic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite