Macovei să te judece, „pşonkă“ ce eşti!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Elena Neaga din Republica Moldova a demonstrat că poţi face avere frumoasă chiar şi din activitate didactică. Şi nu e vorba să fii profesor la vreo prestigioasă şcoală privată unde vin odoraşele celor cu punga groasă. E suficient să fii educatoare într-o grădiniţă sătească. La Scoreni, raionul Străşeni, bunăoară, unde a lucrat eroina noastră până să devină om al legii.

Cred că economiştii din toată lumea ar trebui să vină să cerceteze „miracolul scorenean“, unde o simplă educatoare, muncind cinstit pentru o leafă mizeră, timp de 15 ani poate agonisi câteva milioane bune, pe care, după ce îşi schimbă brusc cariera şi devine procuror, le investeşte gospodăreşte într-un căsoi luxos cu trei niveluri. Iar pentru a-i motiva, probabil, şi pe alţi conaţionali din „cea mai săracă ţară din Europa“ să-şi realizeze visul moldovenesc de a avea o „bojdeucă“ încât să crape de ciudă vecinii, distinsa doamnă procuror şi-a făcut vreo sută de poze în diferite poze şi le-a pus pe contul său de pe un site de socializare rusesc.

Toată lumea a putut să-i admire pozele: în capot galben de mătase lucioasă, întinsă pe o pătură albă pufoasă aşternută pe enormul pat matrimonial; în capot negru ce abia de-i acoperă goliciunile voluptoase, culcată pe o cuvertură înflorată; în rochie sexy uitându-se ca o mireasă în oglinda unui dulap din lemn masiv; în costum de un roşu regesc coborând/urcând falnică pe scara din casă; în bucătărie/dormitor/salon/curte, în picioare/aşezată/culcată, serioasă/zâmbitoare/cochetă...

Un detaliu ce sare în ochi în toate fotografiile sunt bijuteriile masive din aur galben: un lanţ de-un deget cu o cruce enormă, cercei arătoşi, brăţară de vreo doi centimetri lăţime. Să mai zică cineva că Republica Moldova nu e un colţ de paradis! Să mai aud vreun pedagog că se plânge că nu-i ajunge salariul pentru minimul necesar! N-o să vă cred. Elena Neaga a demonstrat, prin propriul exemplu, că traiul opulent şi statutul de cadru didactic sau de om al legii nu sunt lucruri incompatibile. Important e să vrei, să poţi şi să ştii cum.

Nu, nu sunt invidioasă, după cum mi-a replicat, într-o emisiune televizată, fostul şef al Consiliului Superior al Magistraturii Nichifor Corochi când l-am întrebat cum explică discrepanţa dintre veniturile modeste declarate de judecători şi costul vilelor somptuoase pe care şi le ridică, al blănurilor de mii de euro în care defilează prin instanţe şi al maşinilor de lux în care se plimbă.

Nu sunt invidioasă, pur şi simplu mă apucă dracii! Mă uit la această „demnă“ purtătoare a Ordinului Crucea de Merit al Procuraturii Generale şi mă gândesc că ne merităm eticheta de mămăligari proşti dacă-i tolerăm pe astfel de fraţi şi surori de-ai lui Victor Pşonka, ex-procurorul Ucrainei! Cum să nu huzurească aceste specimene şi să-şi bată joc de noi, dacă se simt protejaţi – de lege, de sistem, de castă, de faptul că oamenii noştri sunt toleranţi şi paşnici (dacă şi se revoltă, o fac mai mult pe reţelele de socializare, pe la mese rotunde, pe la TV sau acasă la bucătărie)?

De fapt, sunt invidioasă. Că nu suntem un pic mai ... ucraineni. Dar niciodată nu e târziu să facem muzee ale corupţiei din palatele pşoncilor noştri. Mai ales că, dacă tot ne apropiem cu paşi rapizi de Europa, va trebui să ne conformăm şi legislaţiei dure a UE.

„Este simbolic faptul că pachetul legislativ anticorupţie, care prevede confiscarea extinsă a averilor pentru corupţie şi sancţionează penal îmbogăţirea ilicită, intră în vigoare în ziua în care Parlamentul European a votat, practic, unanim o nouă directivă privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni!“, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

E frumos, dle ministru, vă ţin pumnii şi tare aş vrea să dea rezultate palpabile reformele în domeniul justiţiei. Dar ştiind că în douăzeci de ani de independenţă niciun grangure mare n-a ajuns după gratii pentru corupţie şi că sistemul judecătoresc şi organele procuraturii sunt... aşa cum sunt, mi-e teamă că nu vom avea ce confisca, pentru că, în instanţă, se va constata că toate bogăţiile, până la ultimul capăt de aţă, sunt dobândite perfect legal. Uitaţi-vă ce a scris procurorul Elena Neaga în declaraţia de avere despre casa sa de milioane – contract de donaţie! 

Poate, pentru a mişca mai rapid lucrurile, o invităm la noi pentru un an-doi pe eurodeputata Monica Macovei, cea care a iniţiat directiva istorică privind confiscarea averilor provenite din infracţiuni şi s-a zbătut ca aceasta să fie adoptată de Parlamentul European. Ce-ar fi s-o punem şefă peste toate procuraturile, CNI-urile şi CNA-urile noastre? Poate le vine de hac acestor pşonci hrăpăreţi şi ridicoli?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite