Logica nemiloasă a escaladării confruntării

0
0
Publicat:

Logica asta este cu totul specială și are drept caracteristică faptul că este absolut autosuficientă: începând cu primul act ostil în teren creează un mecanism complex și mereu în extensie de replici și contra-replici, mereu mai violente decât cele care le-au precedat, auto-alimentându-se și desfășurând aproape infinitul evantai al justificărilor mortale. 

image

Este evident că asta s-a instalat acum în Ucraina. Și asta se desfășoară acum pe mai departe din momentul în care s-a deschis etapa atacului asupra infrastructurilor critice civile, semnul că puține sau extrem de puține vor mai fi căile de întoarcere din moment ce loviturile afectează decisiv viața cotidiană a populației. Și, dat fiind că trăim într-o civilizație mondializată, circuitele respective nu sunt și nici nu pot fi doar naționale, cele mai multe concepute din start pentru a fi conectate fiind la rețelele regionale și continentale. În consecință, efectul unui atac asupra unei infrastructuri critice dintr-o zonă intră din start în logica unei lovituri strategice ample și care trebuie să producă efecte combinate și pe lungă durată, în cercuri concentrice, afectând zone largi și introducând și întreținând presiuni mai mult decât considerabile asupra economiei și capacității de supraviețuire în normalitate a societăților din mai multe țări.

În acest sens trebuie înțelese comentariile făcute de Ravina Shmdasani, purtător de cuvânt al Biroului de la Geneva al Națiunilor Unite care, luni, după prima serie de atacuri masive ale rușilor împotriva unor ținte civile în Ucraina spunea că „atacurile care au ca țintă civilii și locațiile indispensabile pentru supraviețuirea populației civile sunt interzise în termenii legislației internaționale...Alegerea țintelor și momentul ales pentru atac – atunci când oamenii merg la muncă și copii se duc la școală – este ceva deosebit de șocant..”, adăugând că pe lângă daunele aduse orașelor și tragedia abătută asupra civililor din unele orașe din Ucraina, loviturile militare rusești au afectat grav 12 companii producătoare de electricitate și alte infrastructuri critice de importanță națională. Ș mai spunea că atacarea centralelor energetice chiar înainte de începerea iernii va afecta în mod deosebit categoria persoanelor vulnerabile care nu au posibilitatea, din cauza bolilor și vârstei, să fugă din zonele respective.

Logica nemiloasă a escaladării aduce acum o motivație suplimentară pentru a preciza termenii condamnării internaționale a Rusiei pentru „crime de război” așa cum fac acum reprezentanții țărilor din G7 care acuză „în termenii cei mai clari...atacurile nediscriminatorii împotriva populației civile nevinovate ceea ce constituie o crimă de război...Îl vom trage la răspundere pe Putin și pe toți ceilalți care sunt responsabili de acest atac” se spune în declarația finală a reuniunii. Se confirmă astfel că, la nivelul lumii democratice, există o decizie care întărește din ce în ce mai mult poziția investigatorului special al ONU pus să ancheteze crimele de război, acuzațiile de genocid și crime împotriva umanității comise de trupele rusești, deschizând și perspectiva începerii unui acord internațional pentru instituirea unui Tribunal special pentru crime de război în Ucraina. Perspectivă extrem de gravă și unică în istoria de până acum căci, într-adevăr, este pentru prima  oară când un stat fondator al ONU și membru permanent al Consiliului de Securitate, ar putea fi învinuit și judecat pentru comiterea celor mai grave infracțiuni înscrise în legislația internațională, fapte pentru prima oară pedepsite cu moartea în cazul conducătorilor Germaniei naziste.

image

Dacă acesta este tabloul standard al infrastructurilor critice de interes acum și din punct de vedere militar pentru planificatorii ruși, vedem că mai există un front care se dezvoltă, extrem de primejdios deoarece foarte puțin controlabil: operațiunile de sabotaj, în faza inițială parte integrantă a unor scenarii militare apoi, așa cum am văzut în Irak, Siria sau Afganistan, deschizând propriile capitole, teribile și necruțătoare, provenind direct din tradiția grupelor de partizani, acum la fel de feroce dar dispunând de mijloace de distrugere cu mult mai perfecționate. La teroarea impusă de ruși ca realitate cotidiană, apare reacția de răspuns care, în modul cel mai direct, se arată acum ca generând primele elemente de rezistență organizată care, dacă se urmează logica unor situații similare, poate deveni curând mișcare populară de rezistență.

Pentru Putin și planificatorii săi ai războiului, Ucraina nu este decât o etapă în împlinirea Proiectului Eurasia. Numai că, în paralel, în teritoriile țintă, începe să se formeze Proiectul Rezistenți la Eurasia. Și, da, în esență, miza o constituie infrastructurile critice ale supraviețuirii lumii occidentale din care facem și noi parte ca țară membră UE și NATO.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite