La Livorno a fost decernat Premiul Lucia Stănescu 2022

0
0
Publicat:

Este pentru al doilea an consecutiv când Premiul ce poartă numele distinsei soprane trecută în neființă la Livorno a fost decernat în cadrul unei Gale ce a avut loc în aceste zile la Teatrul Goldoni din localitate.

image

Renumită artistă, cu aplecare specială către rolurile din operele lui Giacomo Puccini, fostă directoare a Operei Naționale Române din Cluj, Lucia Stănescu (1926-2020) și-a trăit o bună parte din viață în orașul toscan și a fost profesoară de canto la Institutul Superior de Studii Muzicale Pietro Mascagni, denumit după marele compozitor livornez.

Mult apreciată în România și Italia, ca și în celelalte țări în care și-a desfășurat prodigioasa activitate solistică, Lucia Stănescu a dorit ca un premiu să fie înființat după trecerea în neființă și să-i poarte numele, pentru a răsplăti tineri cântăreți cu mari șanse de afirmare în cariere. A revenit mezzosopranei Diana Turtoi, apropiată și legatară a Luciei Stănescu misiunea de a împlini acest deziderat la care maestra ținea mult. Prima ediție a Premiului a avut loc în 2021. A fost atribuit sopranei românce Lorena Puican, născută la Alba Iulia în 1993.

Festivitatea din acest an s-a desfășurat tot la Teatrul Goldoni, iar directorul artistic al teatrului, dirijorul și compozitorul Mario Menicagli a asociat decernarea  cu comemorarea pictorului și poetului livornez Gio Batta Lepori (1911-2012), unul dintre cei mai importanți ai Italiei.

Lucia Stănescu și Gio Batta Lepori
Lucia Stănescu și Gio Batta Lepori

Fundalul scenei era dominat de o fotografie făcută la Florența în jurul anului 1994 în care Lucia Stănescu se afla alături de Gio Batta Lepori. În foaier a fost vernisată o expoziție de pictură. Vocea inconfundabilă a Luciei Stănescu a răsunat în sală prin ariile „Vissi d'arte” din „Tosca” de Puccini și „Voi lo sapete, o mamma” din „Cavalleria rusticana” de Mascagni, unele din marile sale succese.

Mezzosoprana Diana Turtoi și soprana Noemi Umani
Mezzosoprana Diana Turtoi și soprana Noemi Umani

Premiul a fost înmânat de Diana Turtoi sopranei italiene Noemi Umani, 29 de ani, născută la Arezzo, în Toscana. S-a îndeplinit astfel dorința ca premiul să fie acordat alternativ unui artist român și unuia italian, marcând astfel rezidența și activitatea Luciei Stănescu atât în România, cât și în Italia.

Noemi Umani, cu studii la Conservatorul Luigi Cherubini de la Florența și la Institutul mascagnian din Livorno are deja în repertoriu un număr de 11 roluri lirice importante din opere de Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Bizet, Puccini și a acumulat câteva distincții precum Premiul I „Comunità Europea” la Teatrul Liric Experimental „Agostino Belli” din Spoleto, Premiul criticii la Concursul liric internațional de la Pienza, Premiul Special la Concursul „Voci Mascagnane” din Livorno. A cântat până acum la Cesena, Assisi, Wroclaw, Teatrul Rossini din Pesaro, Festivalul „dei due mondi” din Spoleto, la Urbino, Malaga, Buenos Aires, anunțând frumoase perspective.

image

La Gala livorneză de premiere, Noemi Umani a interpretat în acompaniamentul pianistului Gianni Cigna piesa „El Sampedrino” de compozitorul argentinian Carlos Guastavino.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite