La ce nouă ordine mondială visează Putin?

0
0

Putin a rămas încremenit în judecata şi filosofia de KGB-ist. Dacă ar fi vorba doar de destinul său, ar fi problema sa. Dar de când a declanşat războiul împotriva Ucrainei au murit zeci de mii de oameni, civili şi militari, de ambele părţi. Infrastructura Ucrainei a fost distrusă în mare parte, copii, mame, femei gravide au pierit din cauza „noii ordini mondiale” visate de Putin. S-au create tulburări pe pieţele de energie, din care prima care pierde este Rusia. Occidentul şi lumea liberă au mult mai multe posibilităţi de a rezista, comparativ cu Rusia.

Putin a mizat pe trei atuuri. Armata Rusiei, armele nucleare, şi exportul de hidrocarburi. După mai mult de şase luni de război cu Ucraina am văzut cât valorează atuurile lui Putin.

Putin nu a înţeles un lucru. Poziţia unei ţări într-o ordine mondială, veche sau nouă, este dată de forţa sa economică şi tehnologică, militară, financiară, de capacitatea de inovare. A mizat pe cele trei atuuri, care s-au dovedit a fi „wishful tinking”.

Ce deranjeza Rusia, în gândirea lui Putin, expuse la 24 februarie

Extinderea către Răsărit a Pactului Militar și agresiv NATO, care și-a transportat și își transportă încă infrastructura militară cât mai aproape posibil de granițele Rusiei.

NATO n-a ameninţat pe nimeni, pentru că nici nu avea interesul s-o facă. Ce-ar fi câştigat occidentul dintr-un conflict militar cu Rusia? Nimic! Accesul la hidrocarburi îi era oricum asigurat, pentru ca Rusia îşi asigură 50% din venituri din acest export.

Exclavele Rusiei, Kaliningrad şi Transnistria sunt bine mersi, de zeci de ani. Nu s-a atins NATO de ele!

După 6 luni de război situaţia geostrategică s-a schimbat semnificativ. Finlanda şi Suedia aderă la NATO, granița Rusiei cu NATO s-a extins la 1300 de km, NATO a transferat armament, echipamente şi militari în ţări precum România, Polonia, Ţările Baltice, şi-a întărit prezenţa navală şi aeriană în Marea Neagră. Acestea sunt rezultatele politicii anti NATO imaginată de Putin.

Mai spunea Putin la 24 februarie:

„Prăbușirea URSS-ului a condus la schimbarea frontierelor și redistribuirea bogățiilor lumii, la încălcarea normelor de Drept Internațional, așa cum acestea au fost stabilite după al II-lea Război mondial”.

E clar ce-l deranjează pe Putin, o spune negru pe alb. Că Rusia actuală nu mai poate beneficia de toate bogăţiile ţărilor încorporate cu forţa în URSS, jecmănite  sub umbrela Armatei Roşii. Şi speră să poată reconstitui URSS, cu ajutorul celor trei atuuri pe care le credea invincibile.

Mai spune Putin:

În sfera militară, Rusia modernă, inclusiv după prăbușirea URSS și pierderea unei mari părți din potențialul său, încă este una dintre cele mai importante puteri nucleare din lume și, în plus, are un avantaj absolut într-un gen de armament foarte avansat. În acest sens, nimeni nu trebuie să se îndoiască că un atac direct, asupra țării noastre, ar putea duce la altceva decât înfrângerea cu consecințe dezastruoase pentru orice potențial agresor”.

Puţin se bazează că lumea occidentală se  sperie de potenţialul nuclear al Rusiei. A luat plasă, nu a fost băgat în seamă.

În esenţă, iată ce crede Putin despre lumea occidentală care trebuie schimbată cu „noua ordinea mondială” visată de el:

Tot ceea ce pare avantajos Occidentului corupt, curvit, legebetizat, super-sexualizat și transumanizat este prezentat ca binele și adevărul suprem, ce trebuie transmis cu orice preț generațiilor viitoare, care, probabil, ar urma să se nască din mame de sex masculin sau chiar din eprubetă. Adversarii noștri par să-și fi pierdut mințile. Demența sexuală și scrânteala transumanistă lovește nu Rusia ci întregul sistem de relații internaționale, inclusiv Statele Unite și aliații lor”.

Îi las pe cititori să-şi imagineze ce „nouă ordine mondială” ar instala Putin în ţările pe care le-ar cuceri Rusia!

Şi China vrea o nouă ordine mondială

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, declara la recenta întâlnire cu Putin:

„China este dispusă să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere, a juca un rol de prim-plan şi a injecta stabilitate şi energie pozitivă într-o lume cuprinsă de haos”.

Cât de mare putere este China s-a văzut recent, când a arătat „pisica” Taiwanului, după care s-a retras în tăcere „acasă”. Îi este frică de sancţiunile economice ale lumii cuprinse de „haos”.

China şi Rusia nu se înţeleg în privinţa invaziei Ucrainei. Cel puţin aparent, China nu a ajutat Rusia economic sau militar în ultimele 6 luni. De altfel, Putin a declarat la recenta întâlnire cu Xi că „Apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza din Ucraina”. „Înţelegem întrebările şi îngrijorarea dumneavoastră în această privinţă. 

De la început China a declarat că nu este de acord cu încălcarea suveranităţii altei ţări.

În concluzie

Putin a rămas încremenit în tiparele gândirii KGB-iste din timpul lui Stalin. A crezut că armata Rusiei va cuceri Ucraina în trei zile. După aproape 7 luni de război, armata lui Putin fuge din estul Ucrainei abandonând echipamente şi muniţii.

Exporturile de hidrocarburi către Europa s-au redus de la 40% anul trecut, la 9% anul acesta. Cu scăderea corespunzătoare a încasările la  bugetul Rusiei.

De armele nucleare ale Rusiei nu se mai sperie nimeni, pentru că un război nuclear ar însemna inclusiv dispariţia Rusiei.

Rusia a aflat, probabil, capacităţile de interceptare a rachetelor sale de care dispune NATO, de războiul informatic pe care îl poate genera, de capacitatea serviciilor de informații occidentale, de anihilarea centrelor de comandă şi a depozitelor de arme, echipamente şi muniţii ale Rusiei de care este capabilă NATO.

Mintea lui Putin nu a înţeles că potenţialul militar,  economic și de inovare al ţărilor occidentale depăşeşte de zeci  de ori potenţialul Rusiei.

Nu a înţeles şi acum plăteşte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite