Înalt Prea Batjocoritorul Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-una din cele 14.357 de apariţii TV ale lui Victor Ponta din cursul săptămânii trecute, premierul a poposit în studioul B1 TV, la emisiunea „Interviurile lui Cristoiu”. Nu s-a abţinut să spună câteva prostii colosale, demne de un Arici-Pogonici al politicii.

Am crezut (am sperat) că ideea unei Românii cu doi preşedinţi, unul în exerciţiu şi altul în aşteptare, este doar o gogomănie a nerăbdătorului prezidenţiabil Crin Antonescu. Victor Ponta a ţinut să ne arate, însă, că nu se lasă nici el mai prejos atunci când trebuie pus rahat în ventilator.

“Pentru ca alegerile să fie comasate, există două variante. Ori demisia preşedintelui prin mai-iunie, ori adoptăm principiul că poţi să-l alegi pe preşedinte în iunie şi să intre în mandat în decembrie. E o perioadă cam lungă - şase luni -, dar asta nu înseamnă că noul preşedinte ales nu poate neapărat să aştepte. Eu cred că, după ce ne mai calmăm şi ne mai liniştim, s-ar putea să se întâmple.”

E o declaraţie care impune o întrebare fundamentală: nu cumva România a încăput pe mâna unui iresponsabil periculos? Omul acesta, devenit doctor prin impostură, pare pornit să facă experienţe extreme pe corpul pacientului numit România. Nimic din ce e ridicol nu scapă preocupărilor sale. Când crezi că şi-a epuizat arsenalul de prostii demolatoare, mai născoceşte una, şi încă una, şi încă una. Nu e în stare să stingă vreun incendiu, dar e inepuizabil în a produce noi vâlvătăi în societatea românească. Principiul după care guvernează pare a fi unul desprins din legila lui Murphy: Dacă nu poţi rezolva problemele, crează altele! Vei lăsa impresia că faci ceva.

Logica lui Ponta pune la grea încercare orice structură raţională. Aşadar, să facem alegeri prezidenţiale prin mai-iunie 2013, dar preşedintele ales va sta acasă până în decembrie. Timp de şase luni, i se va spune domnule preşedinte, însă el nu va fi primit la Cotroceni nici ca să ude florile ori să dea mâncare la porumbei. Cel mult, îşi poate lua o acreditare de ziarist pentru a participa la conferinţele de presă ale preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu.

Soluţia propusă de Victor Ponta arată un profund dispreţ faţă de alegători, de lege, de Constituţie, de instituţiile statului, de buna-rânduială politică. Nu e de-ajuns că România e măcinată dintotdeauna de sindromul neterminării, al lucrului nedus până la capăt, al schimbărilor de dragul schimbării. Vine Ponta şi zice că nu e suficientă instabilitate, trebuie pulverizată şi bruma de rânduială care ţine naţiunea pe linia de plutire.

Dispreţ faţă de instituţia Preşedintelui – pentru că o asemenea enormitate este fără egal în istoria modernă a României.

Dispreţ faţă de instituţia Primului-Ministru – pentru că un şef de guvern se comportă precum beţivul satului, care uită azi ce a promis ieri şi se va împiedica mâine în minciunile de azi.

Dispreţ faţă de popor – pentru că propune ca votul românilor să fie pus în aşteptare timp de şase-şapte luni.

Dispreţ faţă de legile ţării – pentru că-i trece prin scăfârlie să dea ţării doi preşedinţi simultan, fragilizându-i pe amândoi şi aruncând în ridicol însăşi ideea de politică.

Dispreţ şi batjocură - asta respiră din fiecare frază rostită de Ponta. Înalt Prea Batjocoritorul Ponta. ÎPB Ponta.

“Eu am discutat această idee, de a avea o perioadă mai scurtă de campanie electorală în 2014. Europarlamentarele nu le putem schimba, pentru că sunt în toată Europa în aceeaşi zi. M-am gândit atunci că din aprilie şi până în decembrie avem campanie electorală. Am discutat această idee, de a le aduce mai aproape.”

Asta-i bună: Ponta Pucistul nu vrea să avem în 2014 două campanii electorale (pentru alegerile europarlamentare în primăvară-vară, pentru cele prezidenţiale în toamnă-iarnă), dar a împins ţara în trei campanii electorale în 2012 (alegeri locale + referendum pentru demiterea preşedintelui + alegeri parlamentare). Liderul PSD urla ca toţi dracii că Guvernul Boc vrea să suprapună – tot din raţiuni financiare! – alegerile parlamentare peste cele locale (o mega-nerozie, de altfel). Şi, mai grav, iresponsabilul vesel a pus umărul la destabilizarea ţării, în ceea ce el vedea un simplu exerciţiu democratic – suspendarea şi încercarea de demitere cu orice preţ, încălcând orice regulă, a preşedintelui ţării.

Anul trecut, Ponta a cheltuit zeci de milioane de euro pentru aventura politică soldată cu un referendum costisitor. Acum, acelaşi Ponta vrea să economisească “banii poporului” comasând două tipuri de alegeri care nu pot sta niciodată împreună. (Dacă ghiveciul locale + parlamentare era o stupizenie, combinaţia europarlamentare + prezidenţiale este o nebunie; măcar în 2012 discutam despre alegeri interne, nu le amestecam cu cele europene.)

Anul trecut, Ponta a transformat România într-o veşnică scenă electorală, cu trei rânduri de alegeri în 6 luni. Acum, acelaşi Ponta zice că nu e bine să avem două campanii electorale în 12 luni.

Acest om poate fi interesant dacă-l trimiţi cu lopăţica şi cu găletuşa la groapa cu nisip. Dacă-i dai însă putere, e capabil să producă multe nenorociri. Iar a spera în normalizarea lui pare să fie o nesăbuită iluzie.

Eu, unul, sunt sigur că unul viitor nu vom avea alegeri prezidenţiale suprapuse peste cele europarlamentare. O asemenea nebunie, pur şi simplu, e imposibilă. Dar simplu fapt că-i trece prin cap aşa ceva îl plasează pe Ponta în zona nefrecventabilă a politicii. Incapacitatea acestuia de a evolua decent, în condiţiile unui suport electoral masiv, este o neşansă istorică pentru o Românie debusolată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite