Înainte de încoronarea Regelui Charles al III-lea, un sondaj național arată că sprijinul public pentru monarhie a scăzut la un nivel record!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia încoronării va fi, absolută siguranță, un punct de atracție imposibil de ratat pentru televiziunile din toată lumea, în mod tradițional interesate de evenimente mondene de acest gen care asigură rating, mai ales într-o perioadă ca asta de acum în care imaginile oferite reprezintă o pauză binevenită în șirul cvasi-continuu de transmisiuni speciale cu ororile din Ucraina.

Picture1 png

Orice post de televiziune va cumpăra licența pentru transmisie, ziarele pregătesc deja pagini speciale, cât mai documentate și cu cât mai multe poze pentru a documenta importanța evenimentului, se publică deja liste cu traseul ceremoniei, poze cu cele două calești descrise în amănuntele noutăților tehnice decise de către noua familie regală, Regele Charles al III-lea și consoarta, se comentează de experți fiecare fază a ceremoniei cu amănuntele care vin din lunga tradiție a coroanei, etc. Este și un eveniment comercial totodată căci, așa cum s-a confirmat cu prilejul unor evenimente din viața regalității britanice, bani ies cu grămada pentru toți cei care pun în vânzare varietatea excepțională de obiecte cu caracter „aniversar”, desigur glorificând amintirea momentului dar și, în viitor, obiecte ce pot fi vândute la preț bun în anticariate sau la turiști. Vă închipuiți oare cât va valora peste câțiva ani o asemenea cartolină cu invitația la ceremonia oficială de la Westminster, desigur după ce a fost autentificată de experți? Și după ce, paranteză chiar interesantă, se va lămuri semnificația omulețului verde din josul imaginii, interpretat de unii drept simbol păgân ținând de reîntoarcerea la ritualurile druidice, dar lămurit apoi de casa regală care a zis că e vorba doar despre o figură străveche din folclorul britanic care semnifică primăvara și renașterea naturii, foarte potrivită pentru sărbătorirea începutului unei noi domnii. Iată și lista invitaților confirmați https://www.hellomagazine.com/royalty/491088/king-charles-coronation-guest-list-revealed/ 

Picture2 png

Dar, dincolo de toate aceste amănunte istorico-folclorice se mai poate discuta și despre relevanța reală monarhiei în societate britanică. Despre importanța reală a instituției prezentată îndeosebi ca valoare simbolică și unificatoare dar, acum, pusă să-și facă datoria într-un timp în care exact acest tip de valori sunt din ce în ce mai contestate și nimic, dar absolut nimic, nu mai poate fi judecat conform criteriilor din cărțile de istorie.

Întrebare legitimă, cu atât mai interesantă cu cât asupra familiei regale britanice s-au adunat în ultima perioadă norii din ce în ce mai grei și întunecați ai unor scandaluri aproape nesfârșite, unele aducând în public rufe extrem de murdare și ranchiune vechi și tenace. Aveți aici https://natcen.ac.uk/news/public-support-monarchy-falls-record-low datele publicate de National Centre for Social Research (NatCent) care arată că, în ultimul an, în UK s-a înregistrat o foarte bruscă scădere a nivelul de sprijin public pentru monarhie: doar 29% dintre cei chestionați spun că sunt de părere că „monarhia este foarte importantă”, cel mai jos nivel de încredere înregistrat, oricum în minus față de cei 38% din 2022.

Picture3 png
Picture4 png

Procentele sunt în cădere liberă după momentul decesului Reginei Elisabeta a II-a, pare-se ultimul mare simbol al unui tip de monarhie care a impus o recunoaștere mondială. Poate cea mai semnificativă scădere – considerată acum de comentatori foarte importantă pentru că poate fi un semnal extrem de serios asupra mutațiilor sociale viitoare din UK, este cea la nivelul tinerilor: doar 12% dintre cei din grupa de vârstă 18-34 de ani cred că monarhia este „foarte importantă” în comparație cu 45% dintre cei care alcătuiesc grupa de vârstă de peste 55 de ani.

„În timp ce observăm un trend descendent al sprijinului față de monarhie – a spus Guy Goodwin, șeful executiv de la NatCen- este cal că, observând datele oferite de evenimente naționale importante precum jubileele, căsătoriile sau botezurile, au un efect clar pozitiv asupra modului în care societatea noastră vede monarhia...Provocarea cu care se confruntă acum monarhia este ...să facă un apel către tineret pentru a-și menține nivelul de sprijin”.

Pe fond, de ce ne-ar interesa o asemenea dezbatere? Nu este oare doar o problemă strict britanică și relevantă doar pentru UK și pentru nimeni altcineva? Nu cred, fie și numai că este vorba despre una dintre țările membre în G7 și, toate problemele sale grave economice și sociale de azi, reprezintă încă un actor major la nivelul comunității occidentale. Evoluția descendentă a sprijinului pentru instituția monarhică, dacă se confirmă ca tendință majoră definitorie pentru societatea britanică a viitoarelor decenii ar putea duce la apariția unei mari dezbateri, dorită de unele forțele politice, privind trecerea la republică, ceea ce ar aduce perspectiva unor mutații complicate pe întreg eșichierul social, inclusiv la nivelul unor modificări constituționale. În opinia mea, asta este, în realitate, miza politică ce s-ar putea anunța și care ar fi susținută de ceea ce este deja noul peisaj demografic din UK, cu opțiuni politice poate cu totul noi inspirate din istoria trecută a grupurilor etnice care se impun deja în bazinul electoral din ce în ce mai divers din UK.

Ce va fi, vom vedea, deocamdată ceremonia încoronării se apropie și, într-un fel sau altul, toată lumea se pregătește s-o întâmpine cu fastul necesar, poate doar pentru că se dovedește că, oricare ar fi realitățile sordide, tot mai e nevoie de povești cu prinți și prințese. Cele în care Charles, viitorul rege, spunea în 1985 definindu-și foarte precis funcțiile sociale: „Nu există cu adevărat un rol bine stabilit. Într-o anumită măsură, trebuie să faci ceea ce crezi că trebuie. E foarte ușor să nu faci nimic. Important este să-ți servești țara, poporul și Commonwath-ul”. Are dreptate sau nu, exact asta va face ca Rege?

Între timp, puteți achiziționa multe amintiri prețioase de la viitorul eveniment, ieftine ca braga, invidiez deja pe cei care o vor procura pe cea mai semnificativă în opina mea, adică un ”Puzzle al încoronării”. Iată două variante (a doua cu 1000 de piese):

Picture5 png
Picture6 png
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite