Impresii despre  Festivalul de Teatru Independent „Central Act” de la Sighişoara

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 18-20 octombrie 2019 s-a desfăşurat la Sighişoara a treia ediţie a Festivalului de Teatru Independent „Central Act”. Publicul din Sighişoara a avut ocazia să traiască momente fabuloase, de excepţie în cadrul reprezentaţiilor teatrale care s-au derulat în cadrul evenimentului. În ultima seară, am avut bucuria să o întâlnesc pe actriţa Gianina Iconaru care mi-a împărtăşit impresiile sale despre festival în calitate de organizator.

Festivalul a reunit mai multe spectacolele şi producţii de teatru independent: „Act like school” (Teatrul T.a.C.T. Sighişoara), „Remember Maria Tănase” (Compania "Gestual Art"- Bucureşti), „Totul despre femei” (Teatrul „Arte dell'Anima”, Bucureşti),  „Mersul Trenurilor”, producţie a Companiei „Breasla Actorilor” şi „Nu regret nimic", Teatrul „ACT”.

Mihaela Toader - De ce un festival de teatru la Sighişoara?

Gianina Iconaru – Deoarece, în calitate mea de organizator, cred că e nevoie de un Festival de Teatru la Sighişoara şi, în acelaşi timp, dorinţa ca oamenii să aibă posibilitatea să vadă cât mai multe spectacole de teatru independent.

Mihaela Toader – Ce aduce sau care este noutatea în cadrul festivalului de teatru independent?

Gianina Iconaru – Nu ştiu dacă aduce, neapărat, ceva nou. Cred că noutatea constă într-o mai mare apropiere între actori ca echipă. Se formează o echipă mult mai strânsă între actori. Nu folosim atât de multă tehnică în cadrul teatrului independent şi atunci actorul are prilejul să îşi valorifice mai bine talentul său. De asemenea, spaţiile, unde au loc reprezentaţiile teatrului independent, sunt foarte mici şi actorii sunt foarte aproape de public. Astfel, publicul din sală poate să traiască fiecare emoţie împreună cu actorii.

Actriţa Gianina Iconaru şi Mihaela Toader, FOTO Arhiva personală, octombrie 2019

Mihaela Toader – Aşa este... Mi se întâmplă, de multe ori, când merg la teatru să trăiesc nişte momente speciale, aşa  cum le-am trăit şi aseară la spectacolele din cadrul Festivalului de Teatru Independent pe care l-aţi organizat. Am observat că festivalul este la a treia ediţie ceea ce înseamnă că a avut succes, să înţeleg?

Gianina Iconaru – Da! Succesul a constat, mai ales, în împliniri sufleteşti. După prima ediţie, ne-am ambiţionat să o organizăm şi pe cea de a doua şi iată-ne, acum, la cea de a treia ediţie. Iar ideea sau conceptul Festivalului de Teatru Independent aparţine colegului şi partenerului meu de viaţă, Ştefan Abrudan. I-am îmbraţişat ideea şi ne-am ajutat reciproc. La cea de a treia ediţie ni s-a alăturat şi Margareta Puşcaş de la Radio Târgu Mureş care la finalul ediţiei a doua, ne-a spus să continuăm, argumentând: „E important să continue şi cea de a treia  ediţie... Aşa cum un scriitor bun este validat la a treia carte, aşa şi voi e bine să continuaţi şi ediţia următoare a festivalului”.

Mihaela Toader – Aseară am avut bucuria să fiu în sală ca spectator la piesa de teatru „Act like school”  Un spectacol excelent! Am observat şi tineri alături de actorii care jucau în piesa de teatru. Ce ne puteţi spune despre aceşti copii minunaţi?

Gianina Iconaru – Da, sunt nişte copii minunaţi care au ales să îşi petreacă timpul liber alături de noi. La început au fost doar voluntari în cadrul organizării Festivalului. Au făcut, practic munca de echipă necesară desfăşurării spectacolelor de teatru şi nu numai în cadrul festivalului ci şi în timpul stagiunii sunt alături de noi. Când am dorit să punem în scenă piesa de teatru „Act like school” ne-am gâmdit ca partiturile cu elevi să fie jucate chiar de elevi. Şi, cred că meritul lor este că au ales să fie cu noi, aşa cum am mai spus, să îşi petreacă timpul împreună cu noi. Am lucrat în echipă şi au repetat ca adevăraţii profesionişti. A fost o provocare şi pentru noi, actorii. Au fost câţiva părinţi care ne-au întrebat cum i-am selectat pe aceşti copii şi dacă s-ar putea să vină şi copiii lor. Le-am răspuns că cei care joacă alături de noi în spectacolele de teatru nu i-am selectat ci, cumva, s-au autoselectat.

Mihaela Toader – Cât de important este emoţia în teatru? Mă refer dacă actorul doreşte sau reuşeşte să transmită publicului din sală emoţia personajului şi cât este de necesară aceasta pentru succesul unui spectacol?

Gianina Iconaru – Mă gândeam la emoţia pe care o avem înainte de spectacol... Emoţiile pot fi constructive şi distructive. Şi, da, emoţiile sunt importante. Dar asta depinde de la actor la actor. Mai depinde şi de spectator cât de bine este informat sau ce anume urmăreşte pe parcursul reprezentaţiei. Depinde şi de nivelul intelectual, cultural al spectatorului.

Mihaela Toader – Aşa este. Aseară, am simţit că aţi captat întreaga sală. În opinia mea, spectacolul „Act like school”  a fost un extraordinar succes! Iar piesa de teatru este una inspirată din actualitate şi te ajută să înţelegi mai bine realitatea zilelor noastre. Sau să te surpindă cu înţelesuri la care nu ai reflectat. Vă felicit!

Gianina Iconaru – Vă mulţumim! Şi, dacă aţi observat la spectacolul de aseară, una din ideile care transpar este aceea că noi, societatea dăm vina pe tot ce nu funcţionează pe celălalt şi nimeni nu e responsabil. Asta şi dorim, ca spectatorul să plece cu ceva la care să reflecteze în viaţa lui. De exemplu, în piesa de teatru, elevul dă vina pe şcoală fiindcă el pierde timpul pe jocuri pe telefon sau o altă elevă abia aşteaptă să meargă la club fară să-i pese de teza de la matematică.

Mihaela Toader – Imi amintesc, din memorie, o replică simpatică, plină de umor, a unei eleve din piesa de teatru „Act like school”: „Am ajuns să cred că merg în cursul săptămânii la şcoală doar pentru a merge sâmbăta la club”!

Gianina Iconaru – Sunt multe replici.... Mă bucur că această piesă de teatru are succes la public.

Mihaela Toader – Am avut ocazia să văd şi un spectacol fabulos despre Maria Tănase. Ce puteţi să îmi spuneţi despre această reprezentare de excepţie? De ce Maria Tănase la Festivalul Teatrului Independent de la Sighişoara?

Gianina Iconaru – „Remember Maria Tănase” se numeşte spectacolul. Prima dată l-am văzut acum patru ani în cadrul unui festival de teatru din Reşiţa. Mi-a plăcut şi ne-a plăcut şi am mers cu ideea de a avea în cadrul festivalului nostru şi un concert. Ne dorim diversitate. Nu avem o tematică stabilită în cadrul festivalului. Ne-am dorit ca publicul să se bucure de mai multe spectacole care să cuprindă o variate de genuri culturale.  

Mihaela Toader – Ce aşteptări aveţi de la acest Festival de Teatru Independent unde sunteţi implicată nu numai ca actor ci şi în organizare, iniţiativă?

Gianina Iconaru – Aşteptări?! Să fie toată lumea mulţumită şi bucuroasă că a beneficiat de spectacole de teatru de calitate, de teatru independent, în primul rând, că a avut ocazia să se întâlnească cu actori tineri pe care, poate, nu i-a văzut până acum la Sighişoara. Şi, da, dorinţa că vor veni câţi mai mulţi spectatori la teatru.

Mihaela Toader – Cred că e important ca oamenii să iubească teatrul şi cred că prin acest Festival veţi reuşi să câştigaţi cât mai mulţi spectatori în sală. La spectacolul de aseară, am trăit sentimentul că aţi captivat atât de mult pe spectatorii din sală încât a fost un moment în care dacă nu toţi, aproape toţi trăiam piesa alături de actorii de pe scenă. Momentul acela în care simţi că eşti „furat” pe scena, eşti parte din spectacol. A fost fascinant! Vă felicit!

Gianina Iconaru – Mulţumim! Ca festivalul să se desfăşoare am avut nevoie de mult curaj şi ambiţie!

Mihaela Toader – Va fi o a patra ediţie?

Gianina Iconaru Cred că da!! Festivalul acesta a fost gândit pentru Sighişoara!

Mihaela Toader – La finalul acestui interviu ce gânduri aţi transmite celor care vor citi despre acest Festival de Teatru de la Sighişoara?

Gianina Iconaru  Ar trebui să ştie că la Sighişoara există teatru independent şi să înţeleagă că teatrul nu înseamnă, neapărat o clădire destinată teatrului unde joacă actorii ci reprezentaţiile de teatru se pot juca şi în alte spaţii, în aer liber, de exemplu. Să se ştie că există un Festival de Teatru Independent „Central Act” la Sighişoara! A fost o bucurie că Teatrul Act a fost prezent la Sighişoara! Şi... vom continua cu a patra ediţie!

Mihaela Toader – Vă doresc mult succes!

 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite