
Ilie Bolojan înţelege gravitatea situaţiei fiscal-bugetare de la noi. Va face ce trebuie după alegeri?
0Într-un interviu la un post tv, Ilie Bolojan descrie cu exactitate situaţia în care se află România la capitolul buget-finanțe.

Spre deosebire de ceilalţi politicieni, are şi curajul să explice populaţiei cu exactitate în ce situaţie ne-au adus guvernele conduse de Ciolacu. Ea este atât de gravă, încât deja se speculează că vor fi imediat după alegeri măriri de taxe şi impozite, iar PSD s-ar putea retrage de la guvernare sprijinind un guvern minoritar. Cred şi eu. După ce a adus ţara în situaţia dramatică în care este, acum vrea să-i lase pe alţii să scoată castanele din foc.
După alegeri, Ilie Bolojan revine în fruntea PNL, şi are ocazia să schimbe modul în care este guvernată România.
Descrierea lui Bolojan
- România a ajuns la un deficit bugetar de 9,3%, sunt ”trepidaţii la nivel global” care pot genera o nouă criză financiară;
- Când se cuplează un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, cu o uşoară recesiune, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010; (adică Romania ajunsă la stadiul de „junk”, şi cerşirea unui ajutor financiar de la FMI; în ce condiţii ar veni acest ajutor se cam ştie. Florin Cîțu le-a numit „groaznice”!)
- PNRR nu va fi amânat la nivel european, prin urmare România trebuie să atragă fondurile alocate până cel târziu în 2027. În caz contrar, vom pierde banii;
- Pe orice om raţional, care înţelege ce înseamnă bugete, trebuie să îl îngrijorezi acest lucru (deficitul bugetar);
- Noi luăm împrumuturi mari săptămânal. Aceste împrumuturi ne permit să funcţionăm, deci cheltuim mai mult decât ne-am putea permite, dar ele au ca efect dobânzi şi cheltuieli cu dobânzile tot mai mari.
- Acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă în care n-am avut recesiune economică, n-am avut probleme;
- În condiţiile în care vedem că există nişte turbulenţe economice la nivel global şi pare că există o încetinire a investiţiilor, pentru că nu mai există o predictibilitate, există o încetinire a schimburilor comerciale;
Deficitul bugetar pe primele trei luni din 2025 a ajuns la 2,28% din PIB, in ciuda OUG „trenuleț” emise de Ciolacu la sfarsitul lui 2024. Adică, toata politica fiscal-bugetară a lui Ciolacu este apă de ploaie.
Bolojan spune că şi alţi şefi de partide recunosc gravitatea situaţiei, în spatele uşilor închise, dar public nu au curajul s-o spună.
„la consultările cu partidele organizate la Palatul Cotroceni, unii lideri politici s-au arătat de acord cu măsurile de reducere a risipei bugetare, dar, când au ieşit pe uşă, au spus total diferit de ce au spus înăuntru din cauza campaniei electorale”.
Bolojan spune şi care ar fi soluţiile:
„Să eliminăm cheltuielile inutile, să aducem instituţiile care au fost scăpate de sub control, companiile de stat, sub un anumit control şi, într-adevăr, să lucrăm sistematic la reducerea cheltuielilor, la absorbţia de bani europeni. Una din discuţiile de zilele trecute cu Comisarul pentru Buget a fost clar: pentru că orice modificare la acest program PNRR înseamnă un vot în 27 de ţări, în Parlamente, probabilitatea să se amâne din luna august încolo este foarte scăzută. Deci, ori vă cheltuiţi banii pe care-i aveţi, ori, dacă nu, o să îi pierdeţi. Eu cred că n-ar fi bine să pierdem aceşti bani, pentru că înseamnă investiţii care nu se fac în România. Dacă nu vom face toate aceste lucruri, nu ne vom încasa banii de la buget acolo unde există evaziune, vom ajunge în situaţia în care sancţionăm haotic, să creştem taxe şi impozite şi, de fapt, victimele vor fi în primul rând oamenii simpli, pentru că cei care mai au ceva bani o să se mai descurce cumva”.
Trebuie să recunoaştem că Bolojan este cam singurul politician care recunoaşte şi spune public în ce situaţie ne aflam, şi propune şi soluţii pentru remedierea ei.
Ce variante sunt posibile după alegerile prezidenţiale
1.Să câştige George Simion alegerile prezidenţiale. Caz în care nu sunt prea multe lucruri de făcut. Simion se va comporta ca Donald Trump, fără să aibă atributele constituţionale pe care le are Trump. Va încerca o coaliţie guvernamentală cu PSD, va încerca să impună un premier chiar fără susţinerea unei majorităţi parlamentare (Georgescu), dacă nu reuşeşte se va comporta ca un Gică contra la tot ce face parlamentul şi guvernul. Dacă reuşeşte o coaliţie guvernamentală PSD-AUR, va dicta, cum face Trump, toate soluţiile şi direcţiile de evoluţie ale României, în sensul cerut de Rusia. În această situaţie, cu PNL neparticipant la guvernare, Ilie Bolojan nu are prea multe de făcut.
UE ar trece România alături de Ungaria şi Slovacia, şi adio fonduri europene. Cum să acorde bani europeni unei ţări conduse de un preşedinte care a declarat:
„Comisia Europeană este condusă de minți bolnave. Ei ne-au adus inflație, sărăcie, o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii, în timp ce noi, în România, avem nevoie de spitale, de drumuri, în timp ce jumate din Românie este îngropată în sărăcie. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, despre schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și noi restricții care să ne afecteze drepturile și libertățile fundamentale”.
2.Antonescu câştiga alegerile prezidenţiale. Antonescu a declarat că ar fi bine să rămână Ciolacu premier susţinut de coaliţia PSD-PNL-UDMR.
Antonescu este prizonierul filosofiei USL, pe care a creat-o împreună cu Ponta, nu înţelege că autorul actualei situaţii fiscal-bugetare de la noi este Ciolacu. Ca fost şef de covrigărie şi cu o facultate la privat, fără să înțeleagă economie și finanțe, Ciolacu a condus de unul singur politica bugetară şi cea legată de venituri şi cheltuieli, şi am ajuns unde suntem. Singura soluţie de remediere a situaţiei este plecarea guvernului Ciolacu după alegerile prezidenţiale. Dacă Bolojan propune plecarea lui Ciolacu, şi Antonescu nu este de acord, PNL ar trebui să treacă în opoziţie, să critice măsurile pe care le va lua guvernul în continuare. Fără banii de la UE şi încetarea finanţării externe, soluţia cu preşedinte Antonescu nu rezolvă nimic din situaţia grea în care se află România. Există, în adevăr, şi posibilitatea că Antonescu să facă echipă cu Bolojan, să se schimbe coaliţia de guvernare, iar Bolojan să ajungă prim ministru. Ar fi foarte bine, dar şansele sunt de 50%.
3.Nicusor Dan preşedinte. Este cea mai sigură variantă ca soluţiile lui Bolojan să se şi aplice. Nicusor Dan nu este dator partidelor politice, nu are scheleți în dulap, demonstrează de ani de zile care îi sunt opiniile şi direcţiile europene în care ar trebui să meargă România. S-ar putea schimba coaliţia de guvernare prin cooptarea USR la guvernare, cu sau fără PSD în guvern, dar cu susţinerea parlamentară de către PSD a unui guvern minoritar PNL-USR-UDMR, cum au şi sugerat membrii de frunte ai PSD. Doar în acest caz Bolojan ar ajunge sigur prim ministru, iar România ar scăpa de spectrul unei instabilităţi politice, economice, bugetare care ar duce de râpă cam tot ce a reuşit să construiască în ultimii ani.
Rămâne ca românii să înţeleagă realităţile şi perspectivele ţării. Credinţa că cineva „nou”, Georgescu sau Simion, ar schimba situaţia României în bine eliminând vechea clasa de politicieni corupţi, „să dea puterea poporului”, este în cel mai bun caz o naivitate, ca să nu spunem prostie! Așa ceva se poate doar în dictatură!