Hai cu mine în Provence (5)

0
0
Perla Franţei: Menton
Perla Franţei: Menton

O călătorie virtuală care să vă ajute să o pregătiţi pe cea reală. Încheiem vacanţa în Provence într-un oraş extraordinar de frumos de pe Coasta de Azur: Menton.

În general când cineva spune Coasta de Azur se referă la Nisa, Cannes, Monaco, poate şi la Saint Tropez, şi foarte rar, dacă nu chiar niciodată, la Menton. Şi e mare păcat. Acolo unde se sfârşeşte Franţa şi începe Italia stă Menton, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Sudul Franţei. Francezii îi zic perla Franţei şi nu greşesc deloc.  

Case de culoarea mierii, sau cărămizii, grădini spectaculoase, biserici vechi de sute de ani, mare cât vezi cu ochii. La granita dintre Franţa, Monaco şi Italia, eclipsat de vecinii lui mult mai celebri, Menton e un loc în care îţi poţi petrece un weekend, o săptămână, o lună sau o viaţă cu garanţia că va fi minunată. Da, o viaţă, pentru că mulţi au venit ca turişti şi au devenit rezidenţi. Atraşi cu siguranţă şi de vremea bună. Cam cât de buna? Cam atât: 

image

Am uitat să precizez că poza e facută la jumătatea lui noiembrie 2012. 

Oraşul a fost în secolul trecut un adevărat magnet pentru ruşi, americani, englezi şi italieni. Şi acum o mulţime de case superbe sunt locuinţe de vacanţă pentru străini iar altele sunt locuinţe permanente, iar pe stradă franceza se amestecă frecvent cu italiana, rusa sau engleza. 

Ce e de văzut la Menton? Păi în primul rând locul în sine. După o plimbare pe malul mării, cu ochii la peisajul de vis, la casele cu flori, la plaja imensă, după ce aţi trecut pe la castelul de pe plajă, transformat în muzeu (Musee du Bastion, ultima opera a lui Cocteau), prin parcul care se termină în mare, prin port, urcaţi în centrul vechi. Vechiul Menton se laudă cu două biserici foarte frumoase - basilique Saint-Michel si chapelle des Pénitents Blancs. Un pic mai jos e chapelle des Pénitents Noirsinteresantă dar nu la fel de frumoasă ca cele de mai sus. 

Apoi puteţi vizita măcar una dintre cele opt grădini (trei dintre ele sunt private). Hectare întregi de verde, gândite şi amenajate de arhitecţi şi peisagişti cunoscuţi. Printre ele şi Fontana Rosa, casa lui Blasco Ibanez. Atenţie însă casa şi grădina pot fi vizitate  doar cu programare la oficiul de turism. Lucru valabil pentru aproape orice obiectiv turistic din Menton. Mai bine consultati programul, ca să nu mergeţi degeaba, cum am mers noi la Fontana Rosa.

image

De unde credeţi că se vede Menton cel mai bine? Din cimitir! Nu râdeţi, veşnicia are locuri în faţă. De sus, unde odată demult a fost un castel, de printre mormintele opulente, se văd Menton, marea, munţii şi un pic de Italia. 

Cimitirul acela e mai ceva ca un ansamblu rezidential. Adevărate palate adăpostesc fosti prinţi, generali, scriitori, francezi, englezi, americani, ruşi, italieni. Printre ei şi inventatorul rugby-ului, William Webb Ellis. Deşertăciunea deşertăciunilor...

Menton e celebru şi datorită Fête du Citron, sărbătoarea lămâilor. Orasul e plin de lămâi.Sărbătoarea e la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie, aveţi programul aici în cazul în care vă bate vreun gând. Şi vă las şi câteva hoteluri dacă v-am ispitit cumva.

image

Lângă Menton e Roquebrune-Cap-Martin, altă bucată de paradis. Cele două oraşe au aparţinut familiei Grimaldi, deci erau parte a Monaco-ului, şi mai apoi au fost anexate Franţei. Şi seamănă un pic cu Monaco. Roquebrune e şi el foarte frumos. E plin de hoteluri şi case de vacanţă luxoase. Oraşul nou. Cel vechi e sus, pe deal, în jurul castelului. Castel care poat fi vizitat şi cred că merită, priveliştea pare grozavă (noi am ajuns vineri, exact în ziua când era închis). 

La un sfert de oră de mers cu maşina e Monaco, la maximum 30 de minute Nisa, şi la vreo 45 de minute e Cannes. Iar la cel mult jumătate de oră sunt Eze, La Turbie şi Beaulieu sur Mer, alte trei locuri superbe umbrite de faima vecinilor. La cel mult o oră e Saint Paul de Vence, un sătuc fabulos pe care vă sfătuiesc sa nu-l rataţi dacă ajungeţi pe riviera franceză. Şi, dacă aveţi timp şi chef, puteţi da o fugă la italieni, există tren către Ventimiglia (program şi tarife aici).

Cum ajungeţi la Menton? Cel mai apropiat aeroport e Nisa. De acolo autobuzul 110 vă duce la Menton pentru 18 euro. Există şi tren de la Nisa, face cam 45 de minute. Info pentru aeroport aici. Orarul autobuzului îl găsiţi aici.

Mai multe poze şi detalii despre Menton şi despre oraşele/satele pomenite în articol găsiţi pe blogul personal. Şi gata vacanţa virtuală, vă doresc să ajungeţi (reveniţi) în Provence pentru că e un loc incredibil de frumos.  

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite