Guvernul Marcel Ciolacu, bomboana pe coliva coaliţiei Iohannis-PSD-PNL. Vom avea stabilitatea neputinţei și sărăciei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi trece în CV funcţia de prim-ministru, cu acordul preşedintelui Iohannis, Ciolacu va duce de râpă România în următoarele 18 luni. Asta rezultă din programul de guvernare al PSD-Ciolacu şi din lista miniştrilor cabinetului. PNL va contribui la această operă de distrugere a speranţelor românilor, iar plata va veni în 2024, la alegeri.

FOTO Inquam Photos/George Călin
FOTO Inquam Photos/George Călin

Marcel Ciolacu se vede premierul României, nu al Coaliţiei

I s-a urcat deja puterea la cap şi i-a luat minţile. Ne-a anunţat că nu se consideră premierul care conduce un guvern de coaliţie, ci de acum va conduce guvernul României, iar el nu mai ascultă de nimeni, este premierul României.

Aşa multă putere crede că are, că n-a reuşit să impună rămânerea UDMR la guvernare. PNL n-a dat doi bani pe cerinţele sale. Şi nu e clar cum va avea majoritate în parlament, în cazul „defecţiunii” unor parlamentari de la PSD şi PNL. Deja Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, anunță că a luat decizia de a nu vota un Guvern din care face parte Alexandru Rafila.

În condiţiile date nici preşedintele Iohannis nu va mai avea vreun cuvânt de spus în deciziile guvernului şi premierului României, lucru de care era conştient.

Ce nu vede Marcel Ciolacu, dovedind că trăieşte în extrarealitate

L-a pus pe Adrian Câciu ministru la Fondurile Europene, după ce a făcut praf şi pulbere bugetul de stat. Să facă praf şi PNRR. Câciu nu are nicio credibilitate la CE, după ce a dus deficitul bugetar la 32 de miliarde în 5 luni, cu perspectiva a 100 de miliarde pe tot anul 2023.

Marcel Boloș, noul ministru la Finanţe, s-o fi luat cu mâinile de cap când a văzut promisiunile de sute de miliarde de lei din programul de guvernare. Declaraţiile sale legate de PNRR au dovedit luciditate şi cunoaşterea realităţilor şi cerinţelor CE. Cum va executa orbeşte dispoziţiile lui Ciolacu? Aştept şi eu minunea asta.

Ce promite Ciolacu în Programul de guvernare? Multe aberaţii, la care nu ştiu dacă PNL a fost consultat şi şi-a dat acordul. Sunt aşa mari diferenţe faţă de ideologia PNL, încât nu văd funcţionând guvernarea Ciolacu mai mult decât câteva luni.

„Patriotismul economic” de care vorbeşte Marcel Ciolacu, o fi posibil în ţări mari, Japonia, India, dar nu în România care este membră a UE (şi va rămâne aşa, ne asigură Ciolacu), şi trebuie să respecte tratatele şi convenţiile pe care România le-a semnat. Nu este loc de protecţionism şi măsuri care contrazic tratatele UE.

Degeaba se plânge Ciolacu că românii au ajuns „sclavii moderni ai UE”. În contextul globalizării, al mobilităţii forţei de muncă, bunurilor şi serviciilor, românii sunt plătiţi în ţările UE funcţie de calificare şi competenţe. Unii mai bine, alţii mai puţin bine. Marcel Ciolacu ar face bine să se uite la sistemele noastre de educaţie şi formare profesională. Ce educăm şi formăm profesional, asta avem în UE.

Iată obiectivele lui Ciolacu

  1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară

Ciolacu l-a păstrat pe Budăi ministrul Muncii, care n-a făcut un pas în guvernarea PSD-PNL, pentru realizarea acestui obiectiv. Este o problemă extrem de spinoasă, şi Ciolacu putea să o avanseze de mult, că avea ministrul Muncii. Cum se va descurca cu magistraţii, militarii, poliţiştii? Deja un obiectiv irealizabil, cu consecinţă directă pierderea banilor din PNRR. Interesele electorale ale PSD-PNL se bat cap în cap cu cerinţele pentru primirea banilor din PNRR şi cu deficitul bugetar. Ce va prevala în capul lui Ciolacu? Interesele electorale. Ciolacu crede că va explica atât de bine acest obiectiv, încât toţi care vor pierde pensii speciale vor cădea pe spate. Iar legea salarizării, pe ce vise exotice de încasări bugetare se va baza? Că deocamdata nu sunt bani la buget nici pentru banii promişi profesorilor. Vom vedea la prima rectificare bugetară de la cine ia bani Ciolacu să le dea profesorilor. Probabil de la investiţii.

  1. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare

Ciolacu nu a aflat că suntem economie de piaţă, membri în UE. Statul nu poate avea vreun amestec în formarea preţurilor, care rezultă din raportul cerere-ofertă. Au mai încercat şi alte ţări, Ungaria printre ele, şi consecinţa a fost dispariţia combustibilului din staţiile de alimentare. Am încercat şi noi, anul trecut, cu plafonarea preţului la metrul cub de lemne de foc. A fost un fiasco, nu se mai vindeau lemne de foc şi a trebuit să renunţăm la plafonare. Dar nu te poţi aştepta la Ciolacu să înţeleagă ceva din economia de piaţă. Un preţ este corect pus dacă produsul are cumpărători. Dacă nu, producătorul renunţă să-l mai producă. Simplu ca lumina zilei. Nu şi pentru Ciolacu. 

  1. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară

Sună bine şi frumos, dar de 33 de ani România nu este în stare de aşa ceva. De unde bani pentru aşa ceva, domnule Ciolacu? Şi unde sunt mecanismele de urmărire a performanţei în Educaţie şi Sănătate? Fără aceste mecanisme banii se duc ca apa în nisip. Iarăşi basme de adormit copiii. Românii au plecat din ţară pentru salarii mai mari, în primul rând. Iar în România doar clientela politică are salarii mari, date de stat. În privat, este altceva. Sunt şi salarii mari şi foarte mari, funcţie de calificări şi competenţe.

  1. Patriotism economic - dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare

Creşterea producţiei naţionale se regăseşte oricum în economia privată, iar marile întreprinderi de stat sunt în general falimentare, pentru ca statul le ia şi banii de dezvoltare şi reinvestire. Alocări bugetare, de unde, dacă bugetul are un deficit imens? Atragerea de bani europeni se poate face dacă România are sisteme bugetare sustenabile, pensiile şi salariile. Că nu vin banii europeni să se ducă în pensii şi salarii.

  1.  Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.

Iarăşi o aberaţie. Ciolacu confundă statul cu privatul. La stat avem deja 1,3 milioane salariaţi, cu salarii babane doar cei din clientela politică. În privat nu statul creează locuri de muncă, ci patronii. Statul poate ajuta economia privată cu impozitare mică, dar atunci nu mai are bani la buget pentru clientela politică şi mituirea electoratului bugetar. Ciolacu nu poate ieşi din această dilemă.

Concluzie

Ciolacu visează cai verzi pe pereţi. Pentru obiectivele sale nu ne spune de câţi bani are nevoie, de unde îi ia şi în cât timp pot fi realizate.

Ciolacu trebuia să ne spună cum reduce cheltuielile inutile de funcționare a statului, cum reduce numărul de bugetari, si ce mecanisme de urmărire a eficienței cheltuirii banului public instalează.

Vom avea stabilitate în neputinţă şi sărăcie, asta ne oferă preşedintele Iohannis pe final de mandate, prin menţinerea la guvernare a coaliţiei PSD-PNL.

Este bună stabilitatea, dar nu în sărăcie şi neputinţa. Dar preşedintele Iohannis nu este capabil să înţeleagă aceste lucruri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite