Grace de Monaco - un film pentru 2014 care stârneşte reacţia Principelui Albert

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grace Kelly şi
S.A.S Rainer III din filmul Grace de Monaco
Grace Kelly şi S.A.S Rainer III din filmul Grace de Monaco

Filmul despre actriţa Grace Kelly, ajunsă Principesă de Monaco prin căsătoria din aprilie 1956 cu Principele Rainier III de Monaco, a stârnit reacţia fiului acesteia, Principele Albert II. Principele afirma ca filmul are inexactităţi istorice. Producătorii au ignorat numeroasele cereri de schimbare în scenariu, iar o serie de secvenţe, declara Albert II de Monaco, sunt pură ficţiune.

Familia princiară a declarat că "acest film pentru noi nu reprezintă o lucrare biografică şi portretizează numai o parte a vieţii ei, fiind excesiv de glamuroasă, conţine inavertenţe istorice, ca şi scene de pură ficţiune".

Nicole Kidman o portretizează pe Principesa Grace, iar Tim Roth joacă rolul Principelui Rainier, într-un film regizat de Olivier Dahan ce va fi difuzat în 2014.

O biografie sau un film despre o personalitate contemporană cu implicaţii pentru familia acesteia este întotdeauna dificil de realizat; un istoric britanic notifica public în 1938 despre cât de grea este misiunea scrierilor de acest gen, riscând întotdeauna să fii criticat. Din 1938 şi până astazi a trecut ceva timp, cert este că lucrările de creaţie nu pot fi interzise, există libertatea de exprimare.. artistică, iar părerile producătorilor sau actorilor trebuie şi ele cunoscute.

Producătorul  Pierre-Ange Le Pogam a declarat că acest film este o lucrare de ficţiune, dar în acelaşi timp a confirmat că familia princiară a fost consultată. Aceasta înseamnă că reflectă realitatea, dar acolo unde nu s-au putut spune anumite lucruri ea a fost înlocuită cu ficţiune, sau regizorul a ales să accentueze anumite evenimente dintr-o perioadă a vieţii lui Grace Kelly sau din istoria Principatului de Monaco.

Producătorul spune că palatul a cunoscut scenariul şi a făcut cereri pentru anumite schimbări. "Noi am luat în considerare cele mai multe dintre ele, dar nu în întregime", aceasta reflectând libertatea de expresie a realizatorilor acestui film, care afirmă că nu doresc a povesti în întregime istoria; ea are la bază faptul istoric, dar merge mult pe ficţiune.  

Filmul are ca punct central câteva luni ale anului 1962, când Monaco se afla într-o dispută pe tema taxelor cu Franţa, iar în aceeaşi perioadă Alfred Hitchcock i-a oferit o şansa lui Grace să se întoarcă la film. Nicole Kidman într-un interviu pentru ''Paris Match" spunea că pelicula nu este una biografică şi nici un documentar de ficţiune, dar reflectă o mică parte a vieţii lui Grace Kelly, unde se dezvăluie personalitatea sa plină de umanitate, la fel ca şi temerirele şi slăbiciunile sale.  Un lucru este cert, această producţie este aşteptată cu nerăbadare, ca orice alt subiect despre flamboianta familie princiară Grimaldi.

Acest post a fost publicat pe blogul Diana Mandache: Jurnal de Istoric

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite