Ghici cine vine la TVR?

0
0

Duminică, pe 9 iunie, TVR 1 a difuzat un interviu cu istoricul şi filosoful Yuval Noah Harari, în cadrul emisiunii „Garantat 100%“, la ora 23:00. Interesant interviul.

Nu avem la îndemână punctele de rating la nivel naţional pe care le-a făcut Harari, dar se poate intui că, duminică, aproape de miezul nopţii, când românii se pregăteau de culcare sau aşteptau să-i prindă somnul pe alte programe TV, interviul a fost urmărit de publicul cu adevărat interesat. Să fi făcut 0,5% rating naţional? Nu contează. Bine că a fost Harari la TVR 1! 

Ce s-ar fi întâmplat dacă acest interviu ar fi fost difuzat într-o zi lucrătoare, imediat după Telejurnalul de seară? Scandal! Cum să-l scoţi pe Cristache şi să-l bagi pe Harari? Cum să-i concediezi pe Dinescu, Buşcu, Cristoiu şi Pieleanu, oamenii de casă ai emisiunii „România 9“, şi să-i faci loc lui Harari? Dar cine este Harari ca să-i înlocuiască pe românii noştri? Chiar dacă sunt expiraţi, sunt de-ai noştri! Chiar aşa, cine-i Harari ăsta? 

Dar Harari să nu fie singurul uzurpator al haitei obosite de analişti de la TVR. Televiziunea publică să difuzeze astfel de interviuri, cu români sau străini, oameni ce reprezintă competenţa, profesionalismul, modele exemplare, nu numai din cultură, dar şi din alte domenii (inginerie, medicină, antreprenoriat, ştiinţă), tineri sau bătrâni, mai ales tineri care au reuşit prin muncă şi învăţătură şi care au ajuns la o reputaţie recunoscută. Criteriul de alegere să fie acesta: competenţa. Cu această emisiune în prime-time, televiziunea publică s-ar poziţiona cu totul diferit faţă de competitori: voi cu modele voastre (Ciuvică, Badea, Ciutacu şi ai lor), noi cu modelele noastre. Voi aduceţi propagandişti şi sforari, noi, la televiziune publică, aducem valori, reputaţie şi competenţă. Poziţionarea unei astfel de emisiuni la TVR 1 ar conduce, cu siguranţă, la proteste, cereri de demisii şi, nu în ultimul rând, la audienţe de 0,05% la nivel naţional. Nicio problemă! 

Ce s-ar fi întâmplat dacă interviul cu Harari ar fi fost difuzat la TVR 1 imediat după Telejurnalul de seară? Scandal!

Dacă TVR s-ar încăpăţâna cu acest proiect, rezistând presiunilor şi înjurăturilor, pe parcursul unui an, doi, trei, patru, ar câştiga mult mai multe puncte la prestigiul de televiziune publică. Fără să-i pese de sforării şi rating. Dacă ar livra sistematic modele de reputaţie şi competenţă, fără compromisuri, la ore de maximă audienţă, TVR şi-ar face datoria nu neapărat faţă de un segment „premium“ de telespectatori, ci faţă de tot poporul contribuabil la bugetul său: luaţi de-aici valori!, „garantate 100%“, băgaţi la cap!, dacă nu vă convine ce vă oferim noi, treceţi cu telecomanda dincolo, la expiraţi, la propagandişti, la panarame, oricum nu aflaţi ceva de la ei! 

Ca să se întâmple această minune, conducerea televiziuni publice ar trebui să obţină aprobarea de la PSD. Pentru că nu poate să bage de capul său pe orice Harari în locul lui Cristache. (Poporul trebuie prostit cu trăncăneala infectă de la „România 9“). Este obligatorie aprobarea de la PSD. Pentru că PSD face şi desface „valorile“ în România.

Să revenim cu picioarele pe pământ (românesc): pe cine are invitaţi Cristache în seara asta?

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite