Germania: Record de noi infectări zilnice cu coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase teste de coronavirus pozitive în Germania
Numeroase teste de coronavirus pozitive în Germania

Numărul de noi infectări cu coronavirus în interval de 24 de ore aproape că a atins pragul de 34.000 în Germania. Este un nou record. Multe întrebări aşteaptă în continuare răspuns, pe fondul reintensificării pandemiei.

Numărul infectărilor zilnice cu coronavirus a atins un nou record - 33.949 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch (RKI). Recordul precedent era de 33.777 de cazuri şi a fost consemnat pe 18 decembrie 2020. Incidenţa pe şapte zile anunţată de RKI se află la 154,5 de cazuri noi la 100.000 de locuitori. Valorea acestui indicator a fost de 146,6 cu o zi în urmă şi de 130,2 în urmă cu o săptămână. În Germania, s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 165 de noi decese care au avut legătură cu coronavirusul.

În ce priveşte pacienţii suferind de COVID-19, internaţi în ultimele şapte zile în spital, s-a ajuns la 3,62 persoane la 100.000 de locuitori. Recordul la acest indicator s-a înregistrat în perioada Crăciunului anul trecut, cu 15,5 persoane internate la 100.000 de locuitori.

Miniştrii Sănătăţii la nivel de land nu sunt pe aceeaşi lungime de undă

Miniştrii Sănătăţii din landurile germane şi ministrul federal din acest resort se întâlnesc joi şi vineri în localitatea Lindau din zona Lacului Constanţa (Bodensee), unde vor discuta mai ales despre reintensificarea actuală a pandemiei. Simultan cu creşterea numărului infectărilor scade numărul paturilor libere la terapie intensivă, din cauza lipsei personalului sanitar calificat. Miniştrii Sănătăţii sunt, în pofida situaţiei actuale, departe încă de un curs comun vizând combaterea pandemiei. Nu se ştie dacă aceasta va mai fi considerată după 25 noiembrie situaţie epidemică de impact naţional, statut care permite aplicarea unui cadru legislativ special.

Deşi era de aşteptat ca pandemia să se reintensifice odată cu anotimpul rece, anumite aspecte puteau fi pregătite mai bine. Multe întrebări îşi aşteaptă în continuare răspunsul.

1. Cum pot fi protejate persoanele vârstnice?

30.000 din cele 70.000 de persoane decedate în al doilea val al pandemiei de coronavirus din iarna trecută (2020/21) au fost rezidenţi ai căminelor pentru persoane în vârstă şi cu necesitate de îngrijire, a avertizat la o conferinţă de presă, desfăşurată la Berlin, Martin Scherer, preşedintele Societăţii Germane de Medicină Generală. Pentru a evita un scenariu similar, el insistă pe concentrarea asupra protejării acestor persoane cu grad ridicat de risc. Scherer a părut foarte supărat, după ce s-au înregistrat din nou numeroase cazuri de infectări cu coronavirus în astfel de cămine.

În alte ţări, personalul care lucrează în astfel de locuri este obligat să se vaccineze - nu şi în Germania. Iar cancelara în exerciţiu Angela Merkel a subliniat mereu că nu va exista o obligativitate de vaccinare în Republica Federală. Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, atrage la rândul lui atenţia că o astfel de măsură ar diviza societatea. Mai mult, unii angajaţi din domeniul îngrijirii sanitare ar putea chiar renunţa la locul de muncă în eventualitatea introducerii vaccinului obligatoriu, lucru pe care Germania nu şi-l poate permite deloc în prezent.

Pe fondul stagnării ritmului vaccinării, celălalt instrument major de controlare a situaţiei sunt testele. Nu există însă reguli general valabile, fiecare land decide separat. În Brandenburg, de exemplu, când incidenţa la şapte zile rămâne peste 100 la 100.000 de locuitori, angajaţii nevaccinaţi sunt obligaţi să se testeze zilnic înainte de a fi admişi la locul de muncă. Alte landuri nu aplică strategii de testare obligatorii iar subiectul regulilor comune va fi abordat de asemenea la reuniunea miniştrilor Sănătăţii ai landurilor.

2. Doză booster pentru toţi? Sau nu?

Aşa-numita doză booster, de împrospătare a protecţiei oferite de vaccin, este în prezent unul din subiectele cele mai controversate. Ministrul Sănătăţii este în favoarea unei a treia doze pentru toţi - inclusiv prin revitalizarea costisitoarelor centre de vaccinare. Obiectivul său: booster pentru toţi (în afara copiilor), ceea ce este deja permis din punct de vedere legal.

image

Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, s-a vaccinat cu a treia doză la sfârşitul lui octombrie

De partea cealaltă sunt reprezentanţii medicilor şi comisia permanentă de vaccinare Stiko. Poziţia lor: doze booster doar pentru persoane din grupe de risc ridicat iar vaccinarea să aibă loc în cabinetele medicilor de familie.

Persoanele trecute de 70 de ani sunt cele care ar avea nevoie cel mai urgent de a treia doză, susţine preşedintele Stiko,  Thomas Mertens. Deoarece protecţia acestora scade masiv după şase luni şi reapare riscul unei îmbolnăviri serioase - aceasta ar fi concluzia rezultată după analizarea datelor disponibile până acum. "Dăm întotdeauna recomandări pe baza dovezilor disponibile, aşa am făcut mereu şi nu ne lăsăm influenţaţi", a transmis Mertens politicienilor germani.

Comisia recomandă în prezent o a treia doză pentru personalul şi rezidenţii căminelor de bătrâni. Ar fi vorba în total de 15 milioane de persoane. Dintre acestea, au primit deja a treia doză două milioane de persoane.

image

Prima doză, a doua doză şi, linia roşie, doza booster

Datele statistice arată că numărul celor care se vaccinează pentru a treia oară creşte peste nivelul celor care se vaccinează în ultimele săptămâni pentru prima sau a doua oară. Rămâne întrebarea: cine le spune oamenilor că pot să se vaccineze cu doza booster? Potrivit ministrului Spahn, doar două landuri îi invită în prezent pe oameni în scris să se vaccineze cu a treia doză.

Mai există şi componenta internaţională a dezbaterii: Mertens atrage atenţia că ar trebui operate doar vaccinările necesare, pentru că dozele de vaccin ar trebui trimise şi ţărilor sărace, ai căror locuitori au la fel dreptul de a beneficia de protecţie faţă de Covid, fără ca ţările bogate să "absoarbă complet" serurile disponibile.

3. Cine vaccinează mai departe?

Centrele de vaccinare, medicii de familie sau şi unii şi alţii?

Există medici de familie care nu vor să ofere doza cu numărul trei, din cauza problemelor organizatorice. Cabinetele trebuie să comande numărul de doze necesare cu două săptămâni în avans şi nu primesc doze separate, ci pachete cu câte şase doze de vaccin. Pentru că nicio doză nu are voie să fie aruncată, trebuie convocaţi la vaccinare un număr potrivit de pacienţi. Ceea ce nu reuşeşte întotdeauna. Trebuie reglementat urgent ce trebuie făcut cu dozele rămase nefolosite, cere Andreas Gassen, şef al asociaţiei federale a caselor de sănătate din Germania.

Situaţia centrelor de vaccinare este de asemenea complicată. Multe au fost deja închise, după o decizie luată la finele lunii septembrie de autorităţile centrale şi de landuri.

Alţii propun o a treia variantă: trebuie să ducem vaccinul la oameni, nu invers, susţine Janosch Dahmen, expertul în probleme de sănătate al Partidului Ecologist. El spune că personalul din centrele de vaccinare ar trebui reactivat şi folosit în echipe mobile de vaccinare. La Berlin se vede că se pot găsi şi soluţii simple: "vaccinarea în supermarket".

4. Cine decide de fapt?

Angela Merkel şi premierii landurilor au luat multe decizii în pandemie de la care parlamentarii au fost excluşi. A fost posibil deoarece a existat un cadru legislativ special, de "situaţie epidemică de urgenţă", statut aprobat oficial. Dar acest statut este prevăzut să expire la 25 noiembrie. Multe măsuri ar putea fi continuate de landuri, ca decizii pe proprie răspundere. Dar landurile ar prefera un cadru legislativ stabilit la nivel federal.

Noua posibilă coaliţie de guvernare, formată din SPD, Verzi şi FDP, s-a arătat deja dispusă în această privinţă. O lege în acest sens ar urma să fie finalizată în noiembrie. Nu vor mai exista lockdown-uri şi interdicţii generale de părăsire a locuinţei. În plus, "dominaţia executivului" ar urma să înceteze iar decizia să fie reatribuită parlamentelor. Dar pentru că situaţia s-a înrăutăţit din nou acut în timp foarte scurt, cancelara şi premierii de land vor rediscuta situaţia. Ar urma o reuniune săptămâna viitoare. Circulă între timp zvonuri că ar putea fi adoptat un lockdown pentru persoanele nevaccinate.

5. Ce se întâmplă cu şcolile?

Vacanţa de toamnă s-a încheiat în multe landuri şi este pe cale să se termine în toate. Obligativitatea purtării măştilor de protecţie la ore nu se mai aplică sau ar urma să nu se mai aplice, potrivit deciziilor anterioare. Unele landuri însă încearcă să menţină măsura, pe fondul evoluţiilor actuale. Fiecare land poate lua o decizie proprie. Totuşi, numeroşi părinţi vor reguli generale atât în ceea ce priveşte măştile, cât şi măsurile de carantină. Nu se au însă în vedere astfel de reguli unitare.

image

Şeful Stiko, Thomas Mertens: Deocamdată vaccinul nu a fost aprobat pentru copii

Într-un anumit aspect este toată lumea de acord: şcolile trebuie să rămână deschise. Chiar dacă pentru copiii sub 12 ani nu există încă un vaccin omologat. În decembrie situaţia s-ar putea schimba, Agenţia Europeană pentru Medicamente ar putea aproba serul anti-coronavirus şi pentru copiii sub 12 ani. În SUA este permisă deja vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Un exemplu respins însă de şeful Stiko, Mertens, care nu a oferit prea multe argumente în favoarea poziţiei sale.

Lumea în Germania este neliniştită, în acest context, mai ales că există şi alte întrebări controversate, pe lângă cele abordate de noi. Poate că este şi aceasta o explicaţie pentru faptul că doar 66% din populaţia Germaniei este vaccinată complet în prezent - o cotă relativ modestă în comparaţie cu alte ţări.

Kay-Alexander Scholz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite